Statele Unite impun sancţiuni asupra mai multor lideri de la Havana acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului. Biden: „Este doar începutul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden / FOTO EPA-EFE
Joe Biden / FOTO EPA-EFE

Statele Unite au impus sancţiuni asupra ministrul cubanez al Apărării şi asupra unei unităţi de forţe speciale ale ministerului de interne. Washingtonul şi-a justificat decizia spunând că părţile vizate au încălcat drepturile omului în cadrul represiunii protestelor anti-guvernamentale din Cuba.

Sancţiunile marchează primul răspuns semnificativ al administraţiei americane la protestele de pe insulă şi vin după ce grupuri ale comunităţii cubaneze din SUA şi unii membri ai Congresului au criticat executivul american pentru că nu au arătat un sprijin mai serios pentru protestele anti-guvernamentale.

Viteza cu care guvernul american a adoptat sancţiunile semnalează că Biden nu va relaxa prea curând abordarea Statelor Unite faţă de Cuba.

„Este doar începutul”, a anunţat Biden într-un comunicat de presă, condamnând „arestările în masă şi procesele-mascaradă”.

„Statele Unite vor continua să-i sancţioneze pe acei indivizi responsabili de oprimarea poporului cubanez”, mai spune Biden.

Bruno Rodriguez, ministrul cubanez de Externe, a catalogat sancţiunile americane drept „nefondate şi calmnioase”, îndemnând SUA să aplice aceleaşi măsuri şi propriei istorii de „reprimarea sistematică şi brutalitate a poliţiei”.

Mii de cetăţeni cubanezi au protestat în urmă cu o săptămână împotriva crizei economice din Cuba, a modului în care guvernul de la Havana a acţionat în privinţa pandemiei şi a încălcării drepturilor civile şi politice. Sute de manifestanţi au fost arestaţi.

Biden a promis în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2020 că va renunţa la unele dintre politicile adoptate de administraţia Trump, dar ultimele decizii sugerează că o astfel de schimbare a politicii faţă de Cuba este tot mai departe.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite