Statele Unite impun sancţiuni Rusiei în cazul Skripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a anunţat că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul acestei luni, după ce a stabilit că Moscova a folosit „arme chimice sau biologice încălcând legislaţia internaţională“.

Administraţia Trump va recurge la acest gest ca urmare a tentativei de asasinare a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, care a avut loc la începutul lunii martie la Salisbury, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 

Aceste măsuri anunţate de Washington sunt cele mai recente din seria de acţiuni menite să arate că Statele Unite ţin piept Rusiei după controversatul summit de la Helsinki dintre liderul de la Casa Albă, Donald Trump, şi cel de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie Politico.eu.

Introducerea sancţiunilor a fost anunţată miercuri de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, după ce s-a ajuns la concluzia că Rusia a folosit o substanţă neurotoxică interzisă - noviciock - pentru a încerca să-l ucidă pe fostul spion Serghei Skripal. 

Potrivit lui Nauert, o investigaţie făcută de Statele Unite a ajuns la concluzia că Moscova „a folosit arme chimice sau biologice, încălcând legislaţia internaţională, ori a folosit arme biologice sau chimice letale împotriva propriilor cetăţeni“.

Concluzia investigaţiei SUA a venit după ce autorităţile britanice au ajuns la una similară în aprilie, acuzând Kremlinul că a încălcat o interdicţie internaţională a armelor chimice.  

În martie, preşedintele Comitetului de Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, republicanul Ed Royce, solicitase oficial administraţiei Trump să ancheteze situaţia pentru a se stabili dacă ar trebui impuse sancţiuni Rusiei. 

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, fost colonel GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiţi pe data de 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă, în Salisbury, după ce o formă lichidă a agentului neurotoxic noviciok a fost aplicată pe uşa de la intrare a casei lor. Cei doi au avut nevoie de mai multe săptămâni de spitalizare. La scurt timp după incident, Marea Britanie a atribuit vina Rusiei, însă autorităţile de la Moscova au negat vehement orice implicare în acest caz.

Ulterior, Casa Albă a decis expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul Statelor Unite, în cadrul unui răspuns coordonat cu alte ţări, majoritatea europene.

Economia rusă ar putea fi grav afectată

Este de aşteptat ca sancţiunile la adresa Rusiei anunţate de Washington să intre în vigoare pe data de 22 august, notează agenţiile internaţionale de presă. 

Potrivit unui oficial al Departamentului de Stat, SUA vor limita exporturile spre Rusia de bunuri şi tehnologie considerate sensibile din motive de securitate naţională, citând legea americană din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice. „Comerţul afectat ar putea ajunge la sute de milioane de dolari“, a afirmat oficialul, citat de Reuters.

Vor exista însă şi anumite excepţii în cazul zborurilor spaţiale şi al cooperării guvernamentale în domeniu, dar şi în ce priveşte siguranţa avioanelor de pasageri, situaţii care vor fi analizate individual.

Potrivit Departamentului de Stat, Kremlinul a fost notificat cu privire la aceste acţiuni miercuri după-amiaza, la fel şi aliaţii SUA.

Sunt posibile măsuri punitive şi mai dure

Din momentul în care sancţiunile vor intra în vigoare, notează AFP, Rusia va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a declara că nu utilizează arme chimice sau biologie, pentru a se angaja că nu o va mai face în viitor şi pentru a permite inspecţii care să asigure că acestea au fost eliminate, a precizat oficialul Departamentului de Stat.

În cazul în care aceste cerinţe nu vor fi respectate, vor fi impuse noi sancţiuni, de data aceasta şi mai dure, potrivit responsabilului american, care a adăugat că s-ar putea merge chiar până la suspendarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, adaugă agenţia de presă anterior citată.

Măsurile anunţate miercuri de Washington vin la scurt timp după ce administraţia Trump a organizat o întâlnire pentru a-i avertiza pe oficialii din domeniul securităţii cu privire la tentative actuale ale Rusiei de dezinformare.

Pe de altă parte, scrie Politico.eu, mai mulţi observatori văd în aceste acţiuni ale Casei Albe o încercare de a contracara comentariile potrivit cărora Donald Trump ar fi fost mult prea conciliant în faţa lui Vladimir Putin la summit-ul din 16 iulie de la Helsinki. 

Atunci, liderul de la Casa Albă a fost aspru criticat pentru că nu l-a presat pe preşedintele rus, în cadrul conferinţei comune de presă a celor doi, cu privire la mai multe subiecte, inclusiv cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2016. 

Măsurile anunţate de Washington au fost salutate de Marea Britanie. Potrivit unui comunicat al guvernului de la Londra, aceste sancţiuni transmit „un mesaj fără echivoc Rusiei, potrivit căruia comportamentul său provocator şi nesăbuit nu va rămâne nesancţionat“.

Moscova denunţă măsurile

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat măsurile. „Considerăm legătura dintre sancţiunile introduse de SUA şi cazul Skripal drept inacceptabile“, a declarat el, insistând asupra faptului că Rusia nu a fost implicată în niciun fel în „incidentul de la Salisbury“. De asemenea, el a afirmat că nu există posibilitatea ca Rusia să fi folosit arme chimice. 

Potrivit lui Peskov, speranţele Rusiei legate de o relaţie constructivă cu Occidentul nu s-au bucurat de o „reciprocitate din acest punct de vedere“.

La rândul său, preşedintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosacev, a denunţat sancţiunile impuse drept o „lege a linşajului“, potrivit The Associated Press, preluată de News.ro. Kosacev a subliniat că noile sancţiuni reprezintă „impunerea unei pedepse în absenţa unei infracţiuni“.

„Teatrul absurdului continuă. Fără dovezi, fără indicii, fără logică, fără prezumţia de nevinovăţie, doar probabilităţi. Doar o regulă: «daţi vina pe Rusia pentru tot, nu contează cât de absurd şi fals este». Să urăm bun venit Sancţiunilor Unite ale Americii“, a scris pe Twitter Dmitri Polianski, reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU.

Moneda rusă, în scădere

Ca urmare a anunţului făcut de Washington privind introducerea de noi sancţiuni la adresa Rusiei, pieţele financiare ruse înregistrau joi pierderi, iar moneda rusă a atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani în faţa dolarului.

Astfel, relevă News.ro, în urma unei prime deprecieri a monedei ruse miercuri, dolarul valora mai bine de 66 de ruble joi dimineaţa, pentru prima oară din noiembrie 2016, iar euro a depăşit de asemenea pragul de 77 de ruble pentru prima oară din aprilie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite