Statele Unite. Donald Trump cere Curţii Supreme să abroge Obamacare, reforma fostei administraţii de la Casa Albă asupra asigurărilor de sănătate

Statele Unite. Donald Trump cere Curţii Supreme să abroge Obamacare, reforma fostei administraţii de la Casa Albă asupra asigurărilor de sănătate

Preşedintele american Donald Trump FOTO Arhivă

Administraţia lui Donald Trump a depus recurs la Curtea Supremă a Statelor Unite în vederea obţinerii abrogării Affordable Care Act (ACA), reforma sistemului de asigurări de sănătate adoptată în mandatul predecesorului său, Barack Obama, cunoscută sub numele de „Obamacare”, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Obamacare, legea-far a fostului preşedinte Barack Obama acordă asigurare de sănătate americanilor care nu şi-o pot permite din motive financiare.

Administraţia Trump contestă validitatea juridică a reformei.

Principalul avocat al Guvernului Trump la Curtea Supremă, Noel Francisco a apreciat joi seara că ACA este invalidă după ce al 115-lea Congres al Statelor Unite a suprimat mai multe dispoziţii.

”Ceea ce a rămas din ACA nu poate supravieui”, a apreciat el.

Donald Trump a transformat abrogarea reformei-far a lui Barack Obama într-unul dintre principalele sale obiective şi a promis, în campania prezidenţială din 2016, să înlocuiască Obamacare cu altceva.

”Dacă preşedintele Trump îşi atinge scopul, 130 de milioane de americani cu afecţiuni medicale preexistente vor pierde protecţia vitală pe care le-o oferă ACA, iar 23 de milioane de americani îşi vor pierde întreaga asigurare medicală”, a denunţat preşedinta democrată a camerei reprezentanţilor Nancy Pelosi.

”Nicio justificare legală şi nicio scuză morală nu pot apăra înclinaţia dezastruoasă a administraţiei Trump de a le confisca americanilor serviciile de sănătate”, a avertizat ea, denunţând faptul că, în actuala criză covid-19, o asemenea faptă este de o ”cruzime de negândit”.

Statele Unite sunt cea mai afectată ţară de pandemia noului coronavirus din lume, cu peste 2,4 milioane de contaminări şi peste 124.000 de morţi din cauza covid-19.

”Poporul american merită ca Congresul să coopereze cu preşedintele în vederea unui acord bipartit pentru a-i acorda acces la îngrijiri abordabile şi de calitate”, i-a replicat joi o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Judd Deere, citată de cotidianul The Washington Post (WP).

Abrogarea Obamacare ar constitui o victorie a republicanilor, cu cinci luni înaintea alegerilor generale din noiembrie, însă presiunea juridică ar putea deveni un câmp de luptă politică împotriva candidatului democrat la preşedinţie Joe Biden.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: