Statele Unite îi dau Rusiei un ultimatum referitor la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo Foto: AFP
Mike Pompeo Foto: AFP

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a anunţat că Statele Unite sunt pregătite să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat de cele două mari puteri şi i-a dat Moscovei un ultimatum, relatează CNBC.

Dacă Rusia nu îşi va respecta în termen de 60 de zile obligaţiile care îi revin în cadrul acestui pact, Statele Unite nu vor mai fi parte din acest acord, a declarat marţi Pompeo. 

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedintele Statelor Unite Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, fiind ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS.

Prin această înţelegere a fost interzisă total utilizarea rachetelor nucleare şi convenţionale cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, precum şi a lansatoarelor acestora, punându-se astfel capăt crizei declanşate în anii ’80 de desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 care ar fi putut viza capitale occidentale, notează AFP.

Retragerea SUA din acest tratat a fost anunţată în octombrie de preşedintele SUA, Donald Trump, care a afirmat atunci că Rusia nu şi-a respectat angajamentele. „Ei (ruşii, n. red.) au încălcat (tratatul, n. red.) timp de mulţi ani. Şi nu ştiu de ce preşedintele Obama nu a negociat sau nu s-a retras. Nu-i vom lăsa să încalce o înţelegere nucleară şi să facă arme, iar nouă să nu ni se permită“, a declarat atunci liderul Casei Albe. 

Administraţia americană susţine că partea rusă a încălcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croazieră Novator 9M729 (numită de NATO SSC-8), cu rază de 2.600 de kilometri. 

De altfel, Mike Pompeo a declarat marţi, la finalul unei întrevederi cu omologii săi din NATO, că „raza de acţiune (a rachetei Novator 9M729, n. red.) este o ameninţare directă pentru Europa“, notează Reuters.

El a adăugat că acţiunile Rusiei „subminează puternic securitatea naţională a Americii şi pe cea a aliaţilor noştri“.

Secretarul de Stat american a spus că guvernul american a ridicat chestiunea de cel puţin 30 de ori din 2013 în discuţiile cu Moscova, dar singurele răspunsuri primite au fost infirmări.

„SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia se întoarce la îndeplinirea obligaţiilor sale de o manieră verificabilă“, a punctat el.

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a susţinut poziţia Washingtonului, notează AFP, citată de News.ro.

„Îndemnăm Rusia să revină fără întârziere la respectarea totală şi verificabilă. Rusiei îi revine, în prezent, sarcina să respecte Tratatul INF“, a afirmat Alianţa într-o declaraţie publicată marţi, în urma reuniunii şefilor diplomaţiilor statelor membre la Bruxelles.

De cealaltă parte, Moscova a respins acuzaţiile referitoare la încălcarea INF. „Rusia respectă cu stricteţe prevederile tratatului, iar partea americană ştie acest lucru“, a declarat marţi, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

De altfel, Rusia a respins în mai multe rânduri acuzaţiile Statelor Unite şi a subliniat că acest sistem de rachetă vizat de acuzaţiile americane nu are raza de acţiune a armamentului nuclear interzisă prin tratat.

Potrivit Moscovei, racheta sa de croazieră Novator 9M729 are o rază de acţiune mai mică de 500 de kilometri, dar este mobilă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite