Statele Unite au aprobat vânzarea a 66 avioane de luptă către Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au aprobat vânzarea a 66 de avioane de luptă de tip F-16 către Taiwan, un contract în valoare de 8 miliarde de dolari care înfurie China, relatează AFP.

Vânzarea a fost anunţată marţi de către un oficial de la Departamentul de Stat.

Această vânzare este „în conformitate cu angajamentul nostru de a menţine capacităţile de autoapărare ale Taiwanului“, a subliniat el, un mesaj adresat Beijingului, care consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale.

„Nu facem decât să ne respectăm promisiunile“, a declarat luni secretarul de Stat Mike Pompeo.

Membrii Congresului au acum 30 de zile la dispoziţie pentru a se opune deciziei, fapt ce nu s-a mai întâmplat de decenii.

Taiwanul are deja o flotă de avioane F-16 achiziţionate în 1992.

Acum o lună, Guvernul chinez a anunţat că va impune sancţiuni companiilor americane implicate în vânzarea de armament către Taiwan.

Washingtonul consideră că armamentul livrat în Asia contribuie la menţinera păcii şi a stabilităţii, în timp ce Taiwanul spune că are nevoie de arme pentru a face faţă „ameninţărilor şi provocărilor Guvernului de la Beijing“.

Apropierea administraţiei Trump de Taiwan vine pe fundalul războiului comercial dus cu China, reprezentând o rupere semnificativă de politica precedenţilor trei preşedinţi americani, care au păstrat distanţa faţă de insula dintre Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud şi Oceanul Pacific pentru a nu inflama relaţiile cu regimul comunist de la Beijing.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite