Stadiul dezvoltării unui vaccin pentru coronavirus: trei tipuri diferite de vaccin, pregătite pentru studiile clinice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sylvain Lefevre/Getty Images
FOTO Sylvain Lefevre/Getty Images

Zeci de echipe de cercetători din toată lumea se află într-o cursă de dezvoltare a unui vaccin şi/sau tratament pentru coronavirus în contextul în care numărul cazurilor creşte zilnic cu sute de noi îmbolnăviri în întreaga lume şi mai cu seamă în Europa. Trei companii de biotehnologie se află la luni distanţă de începerea testelor pe pacienţi din cele mai afectate ţări.

Este vorba de tipuri diferite de vaccinuri – bazate pe tehnologii care nu le fac doar mai eficiente, ci şi mai puternice. Unii cercetători îşi propun să creeze chiar vaccinuri temporare care să ofere protecţie timp de o lună sau două în timp ce se lucrează la variante care să asigure o protecţie de lungă durată.

Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional al bolilor alergice şi infecţioase spune că tratamentele au mai bune şanse să fie dezvoltate primele. Studii clinice ale unui antiviral numit remdesivir sunt deja în desfăşurare în statul american Washington. Compania de biotehnologie care produce medicamentul, Gilead Sciences, a transmis că rezultatele vor fi gata în cursul lunii aprilie.

Antiviralele acţionează  pe mai multe tulpini spre deosebire de vaccinuri care sunt mult mai specifice, potrivit preşedintelui ACCESS Health International citat de Newsweek.

Studiile clinice trec prin trei mari faze: una de testare a siguranţei vaccinurilor pe voluntari sănătoşi şi două de testare a eficacităţii lor, mai întâi pe câteva sute de pacienţi şi apoi pe câteva mii.

„Până când nu le testăm pe oameni nu ştim absolut nimic despre cum va reacţiona la ele sistemul imunitar”, a spus Judith O’Donnell, şefa Centrului de boli infecţioase al Universităţii Pennsylvania. Aceasta a subliniat că dezvoltarea în paralel a unui număr mare de vaccinuri bazate de teorii diferite în legătură cu metodele de generare a răspunsului imunitar asigură cea mai bună şansă pentru un produs de succes.

Trei companii de biotehnologie sunt pe cale să intre sau au intrat în prima fază a studiilor clinice pentru a testa siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor şi sau tratamentelor dezvoltate de ele: Inovio, Moderna şi  Regeneron Pharmaceuticals.

Inovio va începe studiile clinice pe voluntari sănătoşi şi testările pe pacienţi din China şi Coreea de Sud în aprilie şi are deja 3.000 de doze pregătite. Primele rezultate sunt aşteptate în toamnă în timp ce 1 milion de doze vor fi pregătite pentru studii suplimentare sau urgenţe până la sfârşitul anului.

Moderna Inc. va da startul fazei de testare pe voluntarii sănătoşi în ultima săptămână a lunii martie; aceasta se va încheia în iunie.

Regeneron Pharmaceuticals Inc. a anunţat că plănuieşte să fabrice sute de mii de doze profilactice pentru testare până la sfârşitul lunii august.

 

Tipuri diferite de vaccin

Abordarea Moderna

Echipa de oameni de ştiinţă de la Institutele Naţionale de Sănătate (INS) din SUA a trecut prima etapă a dezvoltării unui nou vaccin: a obţinut primele rezultate pozitive după ce a testat reacţia la şoareci a unui vaccin experimental.

O primă fază a testării pe un număr mic de voluntari, persoane tinere şi sănătoase urmează a fi desfăşurată în scurt timp. Injecţiile de imunizare nu conţin virusul, scopul lor fiind doar verificarea unor potenţiale efecte adverse periculoase înainte de a lansate testele propriu-zise referitoare la eficacitate.

Institutul de cercetare în sănătate Kaiser Permanente Washington din Seattle pregăteşte testarea a 45 de voluntari cu doze diferite ale vaccinului co-dezvoltat de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA şi Moderna Inc

Chiar dacă testele de siguranţă iniţiale au rezultate bune, abia într- un an sau un an şi jumătate un vaccin poate ajunge să fie utilizat pe scară largă, a subliniat Anthony Fauci, directorul Institutului de boli infecţioase şi alergii a INS din SUA - şi încă acesta ar fi un ritm rapid: este nevoie de studii clinice pe mii de oameni pentru a şti sigur că un vaccin oferă protecţie.

Noul coronavirus este înarmat cu o proteină numită foarte potrivit „ţepuşă” (spike) care îi permite virusului să se înfiltreze în celulele umane. Această proteină este ţinta majorităţii cercetărilor pentru dezvoltarea unui vaccin.

În urmă cu abia puţină vreme oamenii de ştiinţă erau nevoiţi să cultive virusul însuşi pentru vaccin. INS foloseşte o metodă care sare acest pas: cercetătorii copiază acea porţiune a codului genetic al  virusului care cuprinde instrucţiunile de creare  a proteinei spike lăsând apoi organismul să devină o mini-fabrică a lor.

Un vaccin care conţine acel cod numit mesager ARN determină celulele să producă proteine  nepericuloase ale virusului. Sistemul imunitar identifică proteinele străine şi generează anticorpi împotriva lor. În acest fel organismul e învăţat să reacţioneze imediat dacă se confruntă cu virusul real.

Cum echipa lui Kizzmekia Corbett de la INS a lucrat ani de zile la dezvoltarea unui vaccin pentru MERS, un coronavirus de acelaşi fel, dar mai mortal, ei au ştiut cum să obţină proteine spike suficient de stabile pentru a determina imunizare – acest ingredient-cheie a fost trimis la laboratoarele Moderna pentru cultivarea mai multor doze.

Ei au aplicat vaccinul la şoareci şi au observat că aceştia produc anticorpi.

Abordarea Inovio

Luna viitoare Inovio Pharmaceuticals va începe testele de siguranţă ale vaccinului său pe câteva zeci de voluntari ai Universităţii Pennsylvania şi la un centru de testare din Kansas City, Missouri. Urmează testări similare în China şi Coreea de Sud.

Este una destul de similară – prin apelul la codul genetic, doar că acesta este inclus într-un bucată de ADN sintetic care se comportă ca un vaccin. Unul dintre avantajele sale este că nu e nevoie să fie ţinut la rece.

Vaccinul împotriva MERS conceput de Inovio în acelaşi fel a trecut testele iniţiale de siguranţă la oameni pregătind calea pentru testarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, COVID-19. Compania a început testări similare INS pe animale de laborator pentru a vedea dacă se produc anticiorpi. Un studiu de provocare a rezultatelor este punerea animalelor vaccinate într-un container special în laborator unde să fie expuse la noul coronavirus.

Abordarea Regeneron

Regeneron Pharmaceuticals explorează o altă abordare: injectarea cu anticorpi împotriva noului coronavirus în loc de un vaccin care să înveţe organismul să-şi producă proprii anticorpi. Această metodă poate oferi protecţie temporară împotriva infecţie sau să funcţioneze ca tratament pentru cei deja infectaţi.

Regeneron  vaccinat şoareci modificaţi genetic pentru a produce anticorpi umani. După ce au preelvat mai mute tipuri de anticorpi, încearcă acum să determine care dintre ei sunt cei mai potenţi împotriva proteinei virusului. Regeneron a dezvoltat această abordare a „anticorpilor monoclonali” ca tratament salvator pentru Ebola. Anul trecut a efectuat un teste de siguranţă de succes pentru anticorpi experimentali împotriva MERS.

Diferenţa între tratamentul cu anticorpi şi un vaccin

Doze mici de injecţii în braţ la interval de câteva luni pot furniza anticorpi suficienţi pentru a elimina temporar infecţia, în vreme ce tratamentul propriu-zis necesită doze mult mai mari intravenoase. Compania merge pe ambele căi pentru a începe prima faza de testare de siguranţă la începutul verii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite