Spionul MI6 Christopher Steele avea o relaţie „personală” cu Ivanka Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivanka Trump ar fi primit un cadou de suflet de la Christopher Steele FOTO Getty Images
Ivanka Trump ar fi primit un cadou de suflet de la Christopher Steele FOTO Getty Images

Fostul ofiţer MI6 Christopher Steele a avut o relaţie „personală” cu Ivanka Trump şi i-a oferit acesteia în dar „tartan de familie din Scoţia”, arată raportul publicat luni al inspectorului general al Departamentului american de Justiţie, Michael Horowitz, potrivit The Guardian.

Analiza lui Horowitz privitoare la investigaţia FBI din 2016 referitoare la campania electorală a lui Trump şi legăturile ei cu Rusia inclusde detalii ale interacţiunii lui Steele cu FBI şi afirmaţii legate de relaţia sa cu familia Trump, care are drept origine perioada de dinainte să scrie un dosar controversat privindu-l pe Trump.

Raportul nu a menţionat numele Ivankăi Trump, dar identitatea sa a fost dezvăluită de ABC News.

Steele a spus că a vizitat-o pe Ivanka Trump la Trump Tower şi era „prietenos” cu ea „de câţiva ani”. El a descris relaţia lor ca fiind „personală”. Fostul spion al Guvernului britanic îi făcuse cadou „tartan de familie din Scoţia”, potrivit raportului.

ABC scrie că Ivanka Trump a discutat şi despre eventuale contracte pe care firma lui Steele, Orbis Business Intelligence Ltd le putea încheia cu businessurile familiei Trump.

Cristopher Steele este omul care a stat la baza interminabilului coşmar al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cele două anchete din SUA privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi posibilele legături dintre echipa de campanie a lui Trump şi Moscova (una a procurorului special Robert Mueller, iar cealaltă a Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor) au pornit de la un dosar pe această temă întocmit de fostul spion britanic.

Raportul realizat de inspectorul general Michael Horowitz ar putea să dea muniţie atât susţinătorilor lui Trump cât şi criticilor său democraţi în dezbaterea aflată în desfăşurare referitoare la legitimitatea unei investigaţii care a umbrit primii doi ani ai preşedinţiei acestuia.

Horowitz a constatat că FBI a avut ”un obiectiv autorizat” legal de a solicita aprobarea curţii pentru a începe supravegherea lui Carter Page, un consilier al campaniei Trump.

Dar Horowitz a mai constatat un total de 17 erori ”de bază şi fundamentale” şi omisiuni din cererea originală şi toate cereriile ulteriore adresate Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA). Erorile respective au făcut cazul să pară mai solid decât era, a arătat acesta.

În mod special, raportul face referire la un avocat al FBI care a modificat un email inclus într-o cerere de reînnoire a mandatului de supraveghere, care susţinea că Page ”nu este o sursă” a unei alte agenţii guvernamentale.

În realitate, Page a fost ”un contact operaţional” al unei alte agenţii, al cărei nume nu a fost dezvăluit, ceea ce nu s-a menţionat în raport.

Investigaţia FBI, lansată în vara anului 2016, înaintea alegerilor prezidenţiale în care au candidat Donald Trump şi Hillary Clinton, a fost preluată în mai 2017 de către fostul şef al FBI Robert Mueller, după ce Trump l-a concediat pe James Comey din funcţia de director al agenţiei.

Investigaţia consilierului special Mueller a prezentat o campanie a Rusiei de hacking şi de propagandă pentru a provoca discordie în Statele Unite, a o ataca pe Clinton şi a-l ajuta pe Trump. Mueller a documentat numeroase contacte între membri ai campaniei lui Trump şi Moscova, dar nu a descoperit suficiente dovezi privind o conspiraţie penală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite