Spionajul politic al lui Richard Nixon, probat de arhivele SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interceptările ordonate de Richard Nixon au fost realizate cu ajutorul celor mai influenţi demnitari americani
Interceptările ordonate de Richard Nixon au fost realizate cu ajutorul celor mai influenţi demnitari americani

Librăria Nixon, administrată de Arhivele Naţionale ale SUA, a publicat luni 280.000 de pagini de înregistrări din timpul preşedinţiei lui Richard Nixon (1969-1974), multe documente confirmând spionajul politic şi manipularea la care a apelat al 37-lea preşedinte al Statelor Unite.

O investigaţie de doi ani a cotidianului The Washington Post a arătat după alegerea republicanului Nixon la preşedinţia SUA că oamenii fideli acestuia - printre care serviciile de informaţii, stafful de campanie, fostul procuror general al SUA, oficiali din Casa Albă - au pus pe picioare un sistem de spionaj prin metode ilegale de interceptare a democraţilor.

Scandalul a fost numit "Watergate" şi în urma investigaţiei cotidianului american, Richard Nixon (1913-1994) a demisionat din funcţie, fiind singurul preşedinte american care a recurs la acest gest.

Potrivit San Francisco Chronicle, Documentele desecretizate luni arată că oamenii lui Nixon au fost însărcinaţi să găsească orice mizerie despre democraţi, pe orice cale, cu mult timp înaintea victoriei prezidenţiale a lui Nixon dar şi în timpul ei. Mai mulţi jurnalişti au fost plătiţi să scrie de certuri în interiorul democraţilor pentru a scădea popularitatea senatorului de Massachusetts, Ted Keneddy, de care Nixon se temea, se pare, cel mai mult.

Nixon a vrut să distrugă influenţa culturală pe care o avuse John Kennedy, stindardul liberalismului în SUA. În 1970 a cerut administraţiei sale să renunţe la politica de culturalizare prin muzică şi literatură la ambasade. A numit centrul Lincoln din New York o "monstruozitate oribilă cara arată decadenţa artei moderne şi a arhitecturii" şi a declarat arta modernă din ambasade "incredibil de atroce"

El calculase politic că "oricum cei preocupaţi de arta modernă sunt împotriva noastră în proporţie de 95%".

În fişele publicate se mai arată că "Prietenul Chapman" a fost numele de cod pentru un jurnalist care era şi informator plătit de Nixon. Ziaristul relata preşedinţiei despre campaniile democraţilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite