Specialiştii americani: cazurile de „flurona” nu sunt un fenomen nou şi nici deosebit de îngrijorător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Cazurile de „fluorna” sau infectarea simultană cu virusul gripal şi cu corononavirus nu sunt un fenomen deosebit şi nici atât de îngrijorător precum ar fi înclinaţi să creadă oamenii, relatează Bloomberg care citează specialişti americani.

„Flurona” nu este un fenomen nou şi nici atât de neobişnuit pe cât ar putea părea, spun aceştia, sugerând că i se acordă mai multă importanţă decât ar merita. Câteva ţări, între care Ungaria, Spania şi Israel, au raportat până acum cazuri de dublă contaminare.

„Aceasta este o poveste mediatică; nu este o poveste reală", subliniază Michael Osterholm, care conduce Centrul de Cercetare şi Politici privind Bolile Infecţioase al Universităţii din Minnesota.

Deşi este posibil să apară ceva mai multe cazuri de îmbolnăvire de COVID combinat cu gripă, pe măsură ce oamenii renunţă la distanţare socială şi sezonul de gripă revine, acest lucru s-a întâmplat şi în cursul primelor valuri ale pandemiei, şi nu aduce nimic nou cu privire la situaţia actuală a pandemiei.

„Este o situaţie care apare cu o anumită frecvenţă să vedem persoane care sunt coinfectate cu doi agenţi patogeni respiratori. Nu există nicio dovadă că avem un nou aspect emergent al pandemiei", spune Osterholm.

Într-o perioadă în care circulă simultan mai multe virusuri respiratorii, anumite persoane pot avea pur şi simplu ghinionul să contracteze ambele virusuri în acelaşi timp sau succesiv, argumentează acesta.

În august 2020, cercetătorii chinezi au publicat un studiu ce arăta că şapte din cei 257 de pacienţi testaţi pozitiv la COVID aveau şi gripă.

Recent, un studiu al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a constatat că 30% dintre copiii sub cinci ani spitalizaţi cu Covid-19 aveau şi o altă infecţie respiratorie, cel mai frecvent virusul sinciţial respirator.

Reamintim că Israelul a raportat primul său caz de „Flurona” la începutul lunii ianuarie, la o femeie care născuse recent, conform The Times of Israel. Sursa citată menţiona atunci că unele rapoarte au sugerat că acesta a fost primul astfel de caz din lume, deşi date despre pacienţi bolnavi simultan de gripă şi COVID-19 au apărut şi în SUA în primăvara anului 2020.

Imediat după Israel, şi Spania şi Ungaria au raportat primele lor cazuri de „flurona”, infectarea simultană cu gripă şi coronavirus.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite