SONDAJ Majoritatea americanilor consideră că supravegherea telefonică este „acceptabilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi americani sunt de acord să le fie interceptate convorbirile
Cei mai mulţi americani sunt de acord să le fie interceptate convorbirile

Majoritatea americanilor consideră că programul federal de supraveghere telefonică, a cărui existenţă a fost dezvăluită în urmă cu o săptămână, este un mijloc „acceptabil“ de control, chiar cu riscul de a afecta viaţa privată.

Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de cotidianul „The Washington Post“ şi Institutul Pew, 56% dintre persoanele intervievate aprobă supravegherea comunicaţiilor telefonice a milioanelor de americani, în timp ce 41%  consideră această practică „inacceptabilă“.

În total, 62% dintre americani consideră că este important ca guvernul federal să cerceteze eventualele ameninţări „teroriste“, chiar cu riscul de a afecta viaţa privată, în timp ce o treime are o opinie contrară. 

De asemenea, 45% dintre cei chestionaţi apreciază că guvernul ar trebui să meargă mai departe, controlând toate activităţile de pe Internet ale cetăţenilor americani, pentru a împiedica  eventualele atentate. În schimb, 52% consideră că o astfel de supraveghere nu ar trebui să fie posibilă.

„The Guardian“ şi „The Washington Post“ au dezvăluit, săptămâna trecută, existenţa a două programe secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) care colectează date din înregistrările telefonice şi din mesajele transmise în mediul online. Preşedintele american Barack Obama a luat apărarea acestor programe, considerând că existenţa lor este justificată.

Sondajul telephonic a fost realizat în perioada 6 - 9 iunie, pe un eşantion de 1.004 adulţi americani şi are o marjă de eroare de 5%, transmite France Presse.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite