Soldaţii americani s-au antrenat în Norvegia pentru a lupta în condiţii de „iarnă rusească“ în eventualitatea unei confruntări cu Rusia sau Coreea de Nord VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subunităţi ale corpului puşcaşilor marini americani s-au pregătit în Norvegia pntru un ipotetic conflict militar cu Rusia şi Coreea de Nord în condiţii meteorologice asemănătoare iernii din cele două ţări, scrie Defense News.

Anul trecut, aproape 600 de puşcaşi marini au participat la antrenamente speciale în Norvegia pentru a fi pregătiţi pentru lupte în „condiţii de iarnă rusească“, care s-ar putea dovedi infernale şi ar cere mult mai mult efort fizic decât cele din climatul Orientului Mijlociu, unde s-au obişnuit să acţioneze în ultimul timp puşcaşii marini . 

În cadrul exerciţiilor soldaţii au fost sfătuiţi să fie atenţi la fiecare detaliu. Atenţia la cele mai mici detalii poate fi o chestiune de viaţă şi de moarte şi chiar şi cele mai uşoare misiuni pot dur mai mult. Au învaţat să se descurce cu armele care se blochează din cauza gerului, cu tehnica militară şi mijloacele de comunicare. În afară de aceasta, puşcaşii marini au fost aflat cum trebuie să se îmbrace, să-şi procure apa potabilă topind zăpada şi să se alimenteze în condiţiile unor temperaturi scăzute.

Specialiştii militari spun că o bătălie în frig se poate solda cu mai multe victime decât operaţiunile similare în climatul temperat sau chiar în deşerturile înfierbântate din Orientul Mijlociu. Frigul şi zăpada, îmbinate cu un teren montan, fac ca războiul în condiţii arctice să fie deosebit de obositor, cerând mai multă planificare şi o mai mare atenţie la detalii.

Mediul extreme de rece poate afecta totul. Armele nu mai sunt la fel de eficiente, este posibil ca optica să nu funcţioneze corect. Radiourile şi vehiculele necesită o întreţinere suplimentară. Performanţele avionelor suferă.

Pentru a supravieţui în condiţii de zăpadă şi la temperaturi sub zero grade , puşcaşii marini au fost încărcaţi cu mai multe echipamente - straturi suplimentare de încălzire, schiuri şi snowshoes pentru mobilitate şi sobe de gătit pentru a topi apa potabilă. Asta înseamnă că totul, de la pregătirea pentru o patrulă la un marş reală, durează mai mult timp.

Organismul uman trebuie să consume mai multe calorii pentru a genera căldură şi pentru a compensa efortul suplimentar. Asta înseamnă că soldaţii trebuie să consume până la 4.000 de calorii pe zi. Deshidratarea rămâne un risc semnificativ, în special pentru că aerul rece îi poate face pe militari să creadă că nu le este sete.

După antrenamentele din Norvegia, corpul puşcaşilor marini au constat că au nevoie de noi echipamente pentru a acţiona pe vreme extrem de rece: mănuşi cu care să se poată atinge ecranul, schiuri şi cizme  noi.

Ultima confruntare a corpului în condiţii extreme a avut loc acum 70 de ani, în bătălia de lângă lacul Chosin (1950), în timpul războiul coreean. Atunci militarii nu au reuşit să se acomodeze la temperaturile scăzute, iar din cauza frigului au decedat 7 mii de persoane. 

Acum puşcaşii marini au temeri că o astfel de situaţie s-ar putea repeta. Un conflict potenţial cu Rusia sau Coreea de Nord li se pare un coşmar din punct de vedere tactic şi logistic, existând riscul pierderii tehnicii militare şi a personalului, se spune în articol.

"Antrenându-se puşcaşii marini trebuie să reţină că un conflict serios în astfel de condiţii le va cere un efort mai mare decât au depus vreodată. Ei trebuie să aibă o stare fizică şi psihică optimă, o tărie morală puternică", citează portalul comandantul corpului, generalul Robert B. Neller, care a vizitat tabăra norvegiană a puşcaşilor marini în decembrie trecut.

"Prezenţa corpului în bază de rotaţie reprezintă un semnal important pentru Rusia, prin care se i arată că această regiune se află în vizorul Americii. Desigur, acest lucru nu reprezintă un factor de stăvilire, însă în acest fel SUA denotă intenţiile de a-şi apăra aliaţii în Nordul Europei", consideră directorului programului transatlantic, "the Atlantic Council", Magnus Nordenman.

Frigul extrem în locuri precum Rusia şi Coreea de Nord este un coşmar pentru planificatorii tactici şi logistici. Nevoia pentru mai multe alimente şi apă, riscurile pentru sănătate la altitudini mari, mai multe victime şi capacitatea limitată a elicopterului care deserveşte corpul puşcaşilor marini americani sunt toate aspecte ale planificării operaţionale cu care se vor confrunta planificatorii.

Soldaţii trebuie să înfrunte provocările zilnice ale gerului extrem, menţinându-şi în acelaşi timp agilitatea, mobilitatea şi letalitatea care sunt necesare pentru o operaţiune de luptă eficient, chiar dacă eficacitatea eficacitata muniţiilor, rachetelor, puştii standard a puşcaşului marin, AT-4, lansatorului de grenade M-203 au de suferit, iar combuistibilul arde mai lent.  

Puşcaşii marini nu dispun de multe vehicule care pot traversa zăpada. De fapt, au doar unul, cunoscut ca BV-206. Este un vehicul mic care poate transporta soldatul prin zăpadă, dar nu este blindat şi este greu de dotat cu arme.

Militarii din Norvegia folosesc BV-206, dar şi varianta britanică numită Viking, pe care se poate monta sisteme de arme servite de echipaj şi mitraliere.

Mobilitatea este o altă problemă pe care comandanţii au constatat-o în timpul exerciţiilor din Norvegia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite