Începând de vineri, 31 mai, majoritatea celor care solicită o viză SUA, fie de imigrare, fie temporară (nonimmigrant), sunt nevoiţi să listeze în formularele de viză reţelele de socializare folosite în ultimii 5 ani. Sunt solicitate doar datele de identificare (usernames), nu şi parolele.

Informaţiile astfel obţinute vor fi stocate şi accesate în momentul în care se doreşte intrarea pe teritoriul SUA. Scopul acestei verificări suplimentare este interceptarea reţelelor teroriste, precum şi a celor care prezintă pericol pentru siguranţa naţională SUA.

Departamentul de Stat SUA şi-a făcut public cunoscută intenţia de implementare a aceastei politici de verificare încă din martie 2017, când preşedintele Trump a adoptat un ordin executiv în acest sens.

Pentru moment, formularele de viză listează doar reţele de socializare cele mai populare, precum Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, Twitter, însă cu timpul vor fi adăugate şi altele.

Puteţi accesa aici lista completă a reţelelor de socializare pe care trebuie să le menţionăm de acum înainte pe formularele de viză SUA.