Serviciile de informaţii americane l-au avertizat pe Trump asupra riscurilor unei pandemii încă din ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Serviciile de informaţii americane l-au avertizat pe preşedintele Donald Trump în legătură cu amploarea epidemiei izbucnite în China din luna ianuarie, dar acesta a ignorat până în ultimul moment rapoartele devenite tot mai alarmate în următoarea lună.

Publicaţia americană Washington Post a citat oficiali americani familiari cu rapoartele şi informările CIA care au prezentat amploarea propagării virusului în China şi alte ţări, precum şi faptul că această ţară minimizează severitatea epidemiei. Avertizările s-au tot înmulţit devenind alarmante la începutul lunii februarie recomandarea fiind ca guvernul american să acţioneze din timp, dar Trump a continuat să ignore informările care au fost diseminate administraţiei sale şi Congresului.

Donald Trump a primit în mod constant note clasificate şi a fost ţinut la curent şi de alţi oficiali americani - în această perioadă însă preşedintele american a minimizat public riscurile insistând că SUA sunt bine pregătite pentru gestionarea unei epidemii.

Seviciile de informaţii dădeau alerte asupra stării de lucruri, a declarat un oficial american pentru Washington Post, precizând: „Poate că Donald Trump nu se aştepta să se întâmple asta, spre deosebire de cei din administraţia sa – doar că aceştia nu l-au putut convinge să facă ceva în această privinţă”.

Publicaţia citată a relatat că serviciile de informaţii au monitorizat îndeaproape răspândirea virusului în Wuhan, China, de unde a pornit, şi apoi propagarea lui în întreaga ţară şi peste graniţe.Documetele clasificate au fost diseminate oficialilor de la Casa Albă, ca şi membrilor Congresului american şi personalului său auxiliar. Congresul american a primit informări zilnice asupra propagării virusului începând din luna ianuarie.

Potrivit Washington Post, în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie, Trump a primit mai multe informări despre epidemia de coronavirus decât despre orice altceva.

Trump spune acum că a crezut de la bun început că problema e una „urgentă” şi că „a simţit că este ceva pandemic înainte de a fi numită pandemie”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a respins dezvăluirile publicaţiei americane subliniind că administraţia Trump a „luat măsuri agresive, fără precedent în scopul protejării sănătăţii, bunăstării şi siguranţei cetăţenilor americani”.

Declaraţiile publice ale preşedintelui arată însă faptul că nu a luat în serios o eventuală epidemie în SUA: luna trecută, când 15 cazuri erau confirmate în SUA, a spus că numărul cazurilor va scădea până „aproape de zero” şi că boala va dispărea „ca prin miracol” sau cazurile nu se vor înmulţi dincolo de luna aprilie când vremea fi caldă.

Secretarul de servicii  publice şi de sănătate Alex Azar şi fostul şef al personalului Mick Mulvaney l-au îndemnat pe Trump să acţioneze fără succes.  Alex Azar nu a putut lua legătura cu Trump mai devreme de 18 ianuarie – atunci Trump l-a întrerupt ca să-l întrebe când va fi reluată vânzarea ţigărilor electronice cu arome.  Şeful de personal de la Casa Albă, Mick Mulvaney, a organizat întâlniri cu oficiali de rang înalt pentru monitorizarea răspândirii virusului.

În cadrul unei întâlniri cu consilierii săi care a avut loc în februarie, Donald Trump a spus că dacă pune presiune asupra preşedintelui chinez în legătură cu epidemia, consecinţele ar fi că China ar fi şi mai puţin dispusă să împărtăşească informaţii despre ce se întâmplă acolo.

După confirmarea cazurilor în SUA, întors din vizita din India, Trump s-a plâns că oficialul înalt de la Centrele de Prevenţie şi Control al Bolilor, Nancy Messonnier, sperie investitorii cu aprecierile sale că schimbările vieţii americane vor fi profunde în cazul unei propagări a virusului în toată ţara.

Directorul Consiliului pentru Politici Interne, Joe Grogan, a atenţionat asupra deficitului de truse de testare încă din februarie.

Trump a apreciat public transparenţa şi informaţiile furnizate de China căreia i-a lăudat eforturile.

Acum lucrurile s-au schimbat radical: preşedintele american vorbeşte despre „virusul chinez” şi dă de înţeles că China nu a avertizat SUA din timp, scrie Huffpost.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de coronavirus pe 11 martie – de atunci 271.629 de oameni din întreaga lume au fost confirmaţi cu coronavirs şi 11.282 au murit.

Donald Trump a declarat stare de urgenţă naţională săptămâna trecută. El a spus că nu-şi asumă responsabilitatea pentru epidemia de coronavirus.

Mai multe state şi oraşe americane au fost nevoite să ia măsuri pe cont propriu – mai multe state americane au restricţionat adunările publice, iar guvernatorii statelor New York şi California au emis recomandări ca rezidenţii să rămână în case şi să limiteze deplasările în locurile publice. La nivel naţional milioane de oameni lucrează de acasă sau şi-au pierdut slujbele după ce afacerile neesenţiale au fost închise.

Vineri, Trump a aprobat o rezoluţie de dezastru major în cazul statului new York, cel mai sever afectat de epidemia de coronavirus.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite