Misterioasele atacuri cu radiaţii asupra ambasadei americane din Cuba. Aşa-numitul sindrom Havana, observat simultan în China şi la sedii CIA din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tun cu microunde al Rusiei FOTO ausairpower.net
Tun cu microunde al Rusiei FOTO ausairpower.net

Departamentul de stat american a tratat diferit incidente asociate aşa-numitului sindrom Havana în care angajaţi ai misiunii diplomatice din Cuba şi China au manifestat simptome neurologice şi au suferit leziuni cerebrale similare celor survenite în urma traumatismelor, notează New York Times. Cauza lor a fost atribuită unor atacuri străine implicând cel mai probabil arme cu microunde, dar SUA nu au comunicat nimic oficial în acest sens.

Contextul incidentelor - noua administraţie Trump, după ce Obama refăcuse într-o anumită măsură legăturile dintre SUA şi Cuba, respectiv negocierile unui acord comercial SUA-China - trimit la probabilitatea unei implicări a Rusiei, care avea interese în a stârni dezbinare între SUA şi Cuba şi a-şi ascunde propriile operaţiuni.

Potrivit unei investigaţii New York Times, Departamentul de Stat american (DD), care a coordonat anchetele, a reacţionat diferit după ce incidentele apărute prima dată în Cuba (noiembrie 2016-august 2017) au părut a se repeta în China (oficial, aprilie 2018), deşi Mike Pompeo recunoştea similarităţi ale simptomelor. New York Times scrie că DD a făcut evaluări inconsistente ale cazurilor, a ignorat opiniile medicale independente şi nu a informat Congresul.

O serie de îmbolnăviri inexplicabile la ambasada americană din Cuba

Diplomaţii americani şi familiile lor au descris zgomote ciudate, sunete asurzitoare, dureri de cap, insomnii, ameţeală, pierderi de memorie, stări de rău, presiune în ureche, tinitus, vertij, dezorientare, greaţă şi oboseală extremă.

24 de oameni de la ambasada americană din Cuba suferit leziuni cerebrale şi alţi zeci au fost examinaţi medical. Drept reacţie, administraţia Trump şi-a retras mare parte a personalului diplomatic şi a emis o avertizare de călătorie din cauza unor „atacuri ţintite”. Preşedintele Trump a expulzat 15 diplomaţi cubanezi şi a deschis o anchetă independentă, Cuba negând orice implicare.

Administraţia Trump a fost mai blândă cu China, în pofida faptului că în mai 2018, secretarul de stat Mike Pompeo, director CIA în timpul incidentelor din Cuba, a declarat că simptomele primului caz devenit public sunt „foarte asemănătoare şi se potrivesc întocmai” sindromului cubanez. Un număr de 16 angajaţi federali au fost evacuaţi. Ulterior, Departamentul de Stat a numit îmbolnăvirile din China „incidente de sănătate”. 

Mai mult, victimele au fost tratate diferit: ofiţerii din Cuba au fost plasaţi în concediu administrativ, cei din China şi-au luat concedii medicale şi neplătite. Mai mult, DD nu a deschis o anchetă în privinţa a ce s-a întâmplat în China, la consulatul american din Guangzhou, unde incidentele au fost considerate izolate, iar mai apoi nu s-au raportat cifre referitoare la cei afectaţi. După un prim caz raportat în aprilie, DD a anunţat în ultima săptămână din mai un al doilea, fără a da nume: un angajat s-a plâns în ultimele luni (sfârşitul lui 2017 - aprilie 2017) de „senzaţii subtile şi vagi, dar anormale de zgomote şi presiune”.

Este vorba de Mark A. Lenzi, un inginer de securitate, care ulterior a ieşit public şi a denunţat o lipsă de transparenţă din partea DD. El locuia în acelaşi complex rezidenţial ca primul îmbolnăvit (la circa 3 km de consulat), dar un alt diplomat cu simptome era cazat într-un al doilea bloc-turn din apropiere.Lenzi spune că a fost ţintit pentru că a lucrat la un institut finanţat public de promovare a reformelor democratice în Giorgia şi Ucraina, unde Rusia critică implicarea americană.

„Nu avem cunoştinţă de alte situaţii similare din China, în interiorul sau în afara comunităţii diplomatice”, a arătat în alerta de sănătate DD, adăugând că cei îngrijoraţi de simptome sau care experimentează probleme medicale sunt sfătuiţi să meargă la doctor.

Ambasada SUA în Cuba FOTO EPA-EFE

Ambasada SUA în Cuba FOTO EPA-EFE

Incidente şi la sediile CIA din Rusia

Potrivit unor oficiali care citează surse de rang înalt CIA, incidente au avut loc şi la birouri ale agenţiei din alte părţi, între care şi Moscova. Marc Polymeropoulos, ofiţer CIA care a participat la operaţiuni clandestine în Rusia şi Europa, a declarat că a suferit un atac, în decembrie 2017, în camera sa hotel din Moscova, unde a avut simptome severe de vertij şi de atunci a avut migrene debilitante, fiind forţat să se pensioneze.

Analişti seniori din CIA, oficiali ai DD, oameni de ştiinţă independenţi, dar şi victimele sunt de părere că sursa atacurilor lor este destul de probabil Rusia, având în vedere istoricul ei în privinţa unor arme ce afectează creierul.

Directorul CIA nu este însă convins de asta, în timp ce DD a declarat că nu a fost stabilită o cauză a leziunilor neurologice.

Criticii spun însă că la baza diferenţei de tratament se află consideraţii politice şi diplomatice, în măsura în care SUA căutau consolidarea relaţiilor cu Rusia şi obţinerea unui acord comercial cu China. Argumentele: diplomaţii din China s-au îmbolnăvit în primăvara lui 2018, când aveau loc negocieri privind termenii unui acord comercial, şi preşedintele Trump voia ajutorul Chinei în demararea discuţiilor privind armele nucleare cu Coreea de Nord.

Oficiali americani au declarat că DD a evitat să ia acelaşi măsuri în privinţa Chinei: Jeffrey DeLaurentis, şeful misiunii diplomatice din Cuba în timpul incidentelor, a declarat că retragerea diplomaţiilor coincidea cu obiectivul noii administraţii, după ce Obama mai detensionase relaţiile dintre cele două ţări.

Potrivit a peste 30 de persoane, între care oficiali guvernamentali, avocaţi şi doctori, victimele din China s-au luptat în instanţă pentru pachetul de beneficii obţinut de diplomaţii din Cuba sau de care au parte ţintele unor atacuri străine. 

Departamentul de Stat american nu a ajuns la o concluzie

Pe de altă parte, membri ai Congresului au denunţat lipsa de transparenţă, dar şi de reacţie a DD şi cer publicarea unui studiu din august al Academiei Naţionale de Ştiinţe privind potenţialele cauze ale leziunilor cerebrale.

Senatoarea Jeanne Shaheen, ales democrat pentru New Hampshire, a declarat: „Este destul de evident faptul că un adversar al SUA ar avea mult de câştigat din boala, tulburările şi dezbinarea ce au urmat”.

David A. Relman, profesor la Stanford şi preşedintele comisiei Academiei Naţionale de Ştiinţe ce a publicat raportul privind cazurile de îmbolnăvire, a declarat că este „nespus de frustrant şi demoralizator” că DD nu l-a făcut public şi nu l-a împărtăşit nici Congresului „din raţiuni care ne scapă”.

DD a transmis următorul comunicat: „Siguranţa şi securitatea personalului american, ale familiei lor, ca şi a cetăţenilor americani este prioritară pentru noi. Guvernul SUA nu a stabilit încă o cauză sau un actor”.

Lenzi, care a intentat proces DD pentru discriminare de dizabilitate, spune că Biroul Procuraturii Speciale a deschis anchete privind conduita DD. O scrisoare a oficialilor Biroului, publicată în 23 aprilie de The Times, arăta că s-au găsit elemente „substanţiale” ce arată o conduită potenţial incorectă, dar că investigaţiile continuă.

„Asta e muşamalizare deliberată la nivel înalt”, apreciază Lenzi.

Oficialii americani şi oamenii de ştiinţă nu au reuşit până acum să se pună de acord asupra sursei simptomelor, ceea ce complică şi mai tare situaţia.

Părerile sunt împărţite între cei care suspectează o armă cu microunde - diplomaţi, ofiţeri CIA, oameni de ştiinţă - cei care spun că ar putea fi o boală psihologică cauzată de stresul misiunilor străine şi alţii care indică spre agenţi chimici.

Administraţia Trump nu a prezentat un punct de vedere şi nici cifre exacte despre numărul victimelor.

Cel puţin 44 de oameni din personalul diplomatic cubanez şi 15 din cel detaşat în China au fost examinaţi sau trataţi la Centrul pentru Leziuni ale Creierului de la Universitatea Pennsylvania. Cel puţin 14 cetăţeni canadieni din Havana s-au plâns de simptome similare. Doctorii de la Universitatea Pennsylvania nu au oferit detalii, dar au spus că pacienţii lor au suferit leziuni pe creier.

Rusia şi China, tratate cu altă măsură

Oficiali seniori de la DD şi foşti ofiţeri de informaţii au declarat că au motive să suspecteze un rol al Rusiei, ai cărei agenţi au efectuat atacuri în Marea Britanie şi în alte părţi ale lumii. În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a bombardat cu microunde ambasada americană de la Moscova. Potrivit unui document din 2014 al Agenţiei de Securitate Naţională, o ţară ostilă foloseşte o armă cu microunde în scopul de a „scălda în microunde locuinţa unei ţinte”, provocând leziuni ale sistemului nervos. Numele ţării era informaţie clasificată, dar persoanele familiare cu documentul spun că este vorba de Rusia.

Surse vorbesc despre atacuri implicând ofiţeri seniori CIA peste hotare, aflaţi în misiuni de combatere a operaţiunilor Moscovei, iar unii analişti CIA au motive să presupună că Rusia voia să le împiedice.

Polymeropoulos, unul din ofiţerii CIA vizaţi de atacuri, nu a dorit să detalieze experienţa sa de la Moscova, dar a criticat public modul în care guvernul SUA a gestionat personalul afectat şi cere să fie tratat la spitalul militar Walter Reed , unde au fost îngrijite victime din Cuba.

Oficiali americani de rang înalt spun că nu pot acuza Rusia fără dovezi solide, în timp ce directorul CIA, Gina Haspel, nu este convinsă de responsabilitatea Moscovei sau că e vorba de atacuri ale unui actor străin, în pofida faptului că recunoaşte intenţiile de acest fel din partea Rusiei, spun doi oficiali americani.

Ministerul rus de Externe a transmis prin purtătoarea sa de cuvânt că insinuările privind implicarea Rusiei sunt „absolut bizare şi absurde”. Ambasada Rusiei la Washington a opinat că presupusele atacuri sunt cel mai probabil un caz de „isterie în masă”.

Lanzi, care are vastă experienţă în misiuni în fosta URSS, a spus că documentele clasificate fac referire la ţara care a efectuat atacurile, dar că DD îi refuză accesul la ele. El spune că oficialii ştiu exact ce ţară este, că nu este nici China, nici Cuba, ci o a treia pe care „secretarul de stat şi preşedintele nu vor să o confrunte”.

Replică arma cu microunde THOR expusă de Departamentul de apărare SUA 25 aprilie 2019 FOTO EPA-EFE

Replică arma cu microunde THOR expusă de Departamentul de apărare SUA 25 aprilie 2019 FOTO EPA-EFE

Atacuri cu microunde?

Prima persoană îmbolnăvită în China, şi anume  Catherine Werner, un ofiţer de la departamentul de Comerţ, vecină cu Lenzi, a experimentat greaţă, vomă, dureri de cap şi ameţeli - simptome ce durau deja de câteva luni când a fost evacuată din SUA, în aprilie 2018.

Lenzi a arătat în plângerea sa că DD a acţionat doar în momentul în care Werner a fost vizitată de mama sa, veteran în Forţele Aerene, care a venit cu un detector de radiaţii şi a măsurat niveluri ridicate de microunde în apartamentul fiicei sale. Aceasta s-a îmbolnăvit la rândul său. Într-o şedinţă, oficialii americani i-au asigurat pe ofiţerii din China că pare a fi un caz izolat.

Într-un memoriu trimis Casei Albe, Lenzi a scris că supervizorul său a insistat asupra unui dispozitiv de calitate slabă, astfel că măsurătorile nu au indicat radiaţii.

„Nu au descoperit nimic pentru că nici nu voiau să o facă”, a spus Lenzi, care a trimis o scrisoare de avertizare diplomaţilor din China. Drept urmare, superiorii l-au trimis la psihiatru şi i-au făcut scrisoare de mustrare.

Un caz similar a apărut şi la misiunea americană din Shanghai, una din victime fiind de asemenea un oficial al departamentului de Comerţ, evacuat şi el în iunie. Doctorii de la Universitatea Pennsylvania au spus că Robyn Garfield prezenta leziuni similare celor afectaţi în Cuba, observaţie contrazisă însă de DD ce a precizat că erau urmele unei lovituri la cap într-un meci din adolescenţă.

DD a vorbit de „constelaţie completă” de simptome consistente cu cele din Cuba doar în cazul lui Werner, primul evacuat. Potrivit unei scrisori interne, alte 15 persoane de la misiuni din Guangzhou, Shanghai şi Beijing au prezentat unele simptome şi rezultate clinice „similare”, dar nu tabloul complet al Sindromului Havana.

Armele cu microunde pot arăta ca nişte antene satelit şi au acoperire pe o distanţă de câteva apartamente sau de câţiva kilometri în funcţie de puterea lor. Microundele sunt un tip de radiaţii electromagnetice folosite în radare militare şi dispozitive de securitate a zborului, instalaţii de emisie TV, dispozitive electronice şi medicale.

Un raport despre 21 de victime din Cuba publicat în 2018 de Centrul de cercetare în leziuni traumatice al Universităţii Pennsylvania nu a menţionat nimic despre microunde, dar într-un interviu ulterior directorul de cercetare a spus că suspectul principal sunt microundele.

Experţii spun că ipoteza explică mai bine simptomele în care subiecţii percep sunete puternice şi au leziuni cerebrale prin contrast cu atacuri sonice sau de alte natură. Omul de ştiinţă american Allan H. Frey a descoperit în anii 60 faptul că microundele provoacă senzaţii false ale unor zgomote comune precum sunetul unei bile pe podea. El a făcut un experiment din care a reieşit că lovituri aplicate în zona lobilor temporali sunt interpretate ca sunete. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite