Sergentul american Bowe Bergdahl va reveni în Statele Unite

Sergentul american Bowe Bergdahl va reveni în Statele Unite

Sergentul american Bowe Bergdahl va reveni în Statele Unite FOTO Reuters

Sergentul american Bowe Bergdahl, care a fost eliberat la sfârşitul lunii mai după ce a fost în custodia talibanilor afgani pentru mai bine de cinci ani, va fi repatriat vineri în Statele Unite, au anunţat recent oficialii de la Pentagon, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eliberarea soldatului american a născut dezbateri aprinse în Statele Unite, mai ales după ce o serie de voci au susţinut că acesta ar fi dezertat şi s-ar fi convertit de bună voie la islamism. Mai mult decât atât, talibanii au susţinut că Bowe Bergdahl, în vârstă de 28 de ani i-a ajutat să construiască bombe.

„Sergentul Bergdahl va ajunge vineri în Statele Unite şi va fi spitalizat la un centru medical din San Antonio, în Texas”, a anunţat un oficial de la Pentagon, sub protecţia anonimatului.

Până în acest moment, sergentul american a beneficiat de serviciile medicale ale unui spital militar din Germania.

Eliberarea lui Bowe Bergdahl, la data de 31 mai, a fost criticată puternic de republicani, după ce oficialii americani au decis să pună în libertate cinci talibani din închisoarea de maximă siguranţă Guantanamo, în schimbul eliberării soldatului american.

Medicii americani au anunţat la începutul acestei săptămâni că sergentul este într-o stare fizică suficient de bună pentru a reveni în Statele Unite, însă din punct de vedere psihologic şi emoţional acesta nu este pregătit „în totalitate”.

Câţiva dintre foştii colegi ai lui Bowe Bergdahl l-au descris pe soldatul american ca fiind un „dezertor”.

„În cel mai bun caz, este un dezertor. În cel mai rău caz, este un trădător. El a dezertat de bunăvoie. Ar trebui să apară în faţa Curţii Marţiale”, spune soldatul american Cody Full, în vârstă de 25 de ani, fost coleg cu Bergdahl.

Sergentul american Bowe Bergdahl ar fi dispărut la data de 30 iunie 2009, în sud-estul Afganistanului, talibanii susţinând că soldatul a fost capturat în stare de ebrietate, într-o zonă a districtului Yousaf Khel. Informaţia a fost negată de autorităţile americane.

După un an, o anchetă realizată de Pentagon a precizat că Bowe Bergdahl a părăsit patrula din care făcea parte şi a intrat într-o zonă de război. Mai mulţi soldaţi ai Statelor Unite au fost mobilizaţi pentru căutarea sa. Cele mai recente informaţii însă sugerează că Pentagonul cunoştea exact locul în care se afla Bowe Bergdahl, însă a refuzat să trimită trupe pentru a-l recupera.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: