Senatul SUA va sprijini „sancţiunile imediate” împotriva Rusiei în cazul escaladării situaţiei din Ucraina

Senatul SUA va sprijini „sancţiunile imediate” împotriva Rusiei în cazul escaladării situaţiei din Ucraina

Foto: Shutterstock

Documentul legiuitorilor americani subliniază că în cazul „încălcării suveranităţii Ucrainei, Rusia trebuie să plătească un preţ mare”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Senatul Congresului SUA este pregătit să susţină pe deplin impunerea imediată a sancţiunilor împotriva Rusiei în cazul unei escaladări a tensiunii din jurul Ucrainei, se precizează într-o declaraţie comună a liderilor partidelor Democrat şi Republican din camera superioară a legislativului SUA, care a fost făcută publică marţi.

Documentul subliniază că în cazul unei „încălcări a suveranităţii Ucrainei, Rusia trebuie să plătească un preţ mare”. „Suntem gata să sprijinim pe deplin impunerea imediată a sancţiunilor serioase, dure şi eficiente împotriva Rusiei, precum şi impunerea unor măsuri restrictive şi de control puternice asupra exporturilor către Rusia şi facem apel la aliaţii şi partenerii noştri din Europa şi din întreaga lume să ni se alăture", au indicat  autorii documentului. Senatorii au mai subliniat că Statele Unite vor continua să ofere asistenţă umanitară, economică şi de securitate poporului ucrainean.

Anterior, un grup de democraţi condus de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Robert Menendez (D-NJ), a introdus în Senat un proiect de lege numit Legea privind protecţia suveranităţii ucrainene din 2022. Proiectul presupune impunerea de sancţiuni împotriva preşedintelui rus, prim-ministrului, şefilor Ministerului de Externe şi Apărării, şefului Marelui Stat Major al Forţelor Armate RF şi altor reprezentanţi ai conducerii militare. În plus, măsurile restrictive pot afecta gazoductul Nord Stream 2.

Un proiect de lege identic a fost prezentat ulterior şi în Camera Reprezentanţilor Congresului.

Joia trecută, Menendez a spus că discuţia despre un pachet de sancţiuni anti-ruse în Congresul SUA a stagnat din cauza dezacordurilor cu privire la ce restricţii ar putea fi aplicate sectorului bancar rus, precum şi gazoductului Nord Stream 2 în cazul în care am asista la o agravare a situaţiei din jurul Ucrainei... Un grup de senatori republicani a prezentat marţi un proiect de lege care include, în special, introducerea de sancţiuni americane împotriva marilor bănci ruseşti şi a participanţilor la proiectul Nord Stream 2 în cazul unei agravări a situaţiei din Ucraina. Ei propun, de asemenea, să aloce 500 de milioane de dolari în ajutor, Ucrainei în cazul unei escaladări a tensiunii, inclusiv 100 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de echipamente de apărare antiaeriene, antitanc şi antinavă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările