Senatul SUA a adoptat impunerea de  sancţiuni Chinei dacă aceasta încalcă autonomia Hong Kongului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate un text de lege care prevede impunerea unor sancţiuni automate unor oficiali chinezi care încalcă obligaţile internaţionale ale Chinei privind autonomia Hong Kongului, relatează AFP

Acest  proiect este necesar să fie adoptat de Camera Reprezentanţilor şi promulgat de preşedintele Donald Trump pentru a deveni lege.

Însă el a fost promovat atât de republicani, cât şi de democraţi, care vor să exercite presiuni asupra Beijingului, în afară de măsuri deja anunţate de Guvernul american după ce China a anunţat o lege prin care acaparează securitatea fostei colonii britanice.

Textul adoptat de Senat permite Washingtonului să sancţioneze orice entitate care contribuie în mod material la încălcarea obligaţiilor chineze.

Iniţiatorii proiectului citează exemplul ”liderilor Partidului Comunist Chinez (unic) responsabili de impunerea unei legi a securităţii naţionale la Hong Kong” sau unităţi de poliţie implicate în reprimarea manifestanţilor din Hong Kong.

Ei citează mai ales bănci care dacă efectuează ”tranzacţii semnificative” cu persoane sau entităţi sancţionate vor fi vizate de măsuri punitive.

”Ceea ce este pe cale să facă Guvernul chinez la Hong Kong este inacceptabil. El le retrage drepturile locuitorilor Hong Kongului”, a declarat senatorul democrat Chris Van Hollen, unul dintre autorii proiectului.

”Este important să se facă ceva care să arate Guvernului chinez că dacă continuă pe această cale va plăti preţul”, a subliniat Chris Van Hollen.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite