Senatul american a votat împotriva audierii martorilor în procesul de destituire a lui Trump. Votul final are loc miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul Statelor Unite a votat vineri împotriva audierii martorilor şi prezentării de noi dovezi în procesul de destituire a preşedintelui american Donald Trump, pavând astfel calea către achitarea sa aproape certă săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Senatul controlat de republicani a votat vineri cu 51 la 49 împotriva solicitarii democraţilor de audiere a martorilor, între care fostul consilier pe probleme de securitate John Bolton – despre care se presupune că are informaţii la prima mână despre încercările lui Trump de a presa Ucraina să-l investigheze pe rivalul său politic, fostul vice-preşedinte democrat Joe Biden.

Senatul va asculta argumentele finale luni, urmând ca decizia să fie luată miercuri după-amiază potrivit unei rezoluţii a liderului majorităţii republicane a Senatului, Mitch McConnell, care a primit vot favorabil. Fiecare senator va putea să vorbească luni timp de maxim 10 minute.

Trump va ţine discursul privind Starea Naţiunii marţi seara.

Achitarea preşedintelui acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului este aproape sigură, în condiţiile în care două treimi din Senat ar trebui să voteze pentru destituire, or niciunul dintre cei 53 de republicani ai Camerei nu a dat semne că va face asta.

Doar doi republicani Mitt Romney şi Susan Collins s-au distanţat de propriul partid şi au luat partea democraţilor la votul de vineri.

Votul de vineri în privinţa audierii de noi martori vine la câteva ore după ce New York Times a dezvăluit informaţii din manuscrisul cărţii lui Bolton: fostul consilier pe probleme de securitate a afirmat că în luna mai a anului trecut Trump l-a cooptat într-o campanie de presiune asupra Ucrainei în privinţa unor investigaţii care i-ar aduce beneficii politice preşedintelui american.

Bolton a scris că Trump i-a cerut să-l sune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky şi să se asigure că Zelensky se va întâlni cu avocatul personal al preşedintelui american, Rudy Giuliani, care a avut un rol cheie în campania de presiune asupra Ucrainei.

Democraţii au argumentat că aceste relatări arată cu atât mai mult de ce e necesar ca Senatul să-l cheme pe Bolton să depună mărturie.

Întrebat de reporteri ce mesaj are pentru colegii republicani după încheierea votului, liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, a spus: „Le-aş spune că au lăsat baltă Senatul şi ţara. Ştiu prea bine că Donald Trump este un preşedinte vicios şi răzbunător, însă uneori eşti nevoit să faci ce trebuie”.

Totodată, la întrebarea ce va face pentru a preveni dezbinările, el a răspuns: „să sperăm că lucrurile se îmbunătăţesc. Nu poate fi mai rău de atât”.

Republicanii au spus însă că au auzit destul. În timp ce unii dintre ei s-au arătat convinşi că Trump nu a făcut nimic greşit, doi senatori republicani, Lamar Alexander şi Rob Portman, au spus că acţiunile preşedintelui au fost greşite, însă nu îndeajuns pentru a fi destituit din pricina lor. La rândul său, senatorul Marco Rubio a susţinut că o eventuală destituire ar produce prea multă dezbinare în ţară, chiar dacă preşedintele este în mod clar pasibil de a fi destituit.

„Problema nu este dacă Trump a comis un act care îl face pasibil de destituire, ci dacă Senatul SUA sau poporul american trebuie să decidă ei în privinţa a ceea ce a făcut”, a spus Lamar Alexander citat de The Guardian.

Marco Rubio a explicat pe Twitter: „ Acum câteva săptămâni am spus că votez pentru ceea ce promovează cel mai bine „binele public”.

Vinovat = înlăturare din funcţie.

O eventuală destituire bazată pe un proces partizan îngust, fără sprijin public larg ar duce la dezbinare& amărăciune şi ar ameninţa naţiunea noastră decenii întregi de aici înainte.

Decizia mea se va baza pe următorul test: 1. Se face preşedintele vinovat de trădare, mită şi/sau infracţiune severă sau comportament nepotrivit potrivit Constituţiei ; 2. Dacă e adevărat, atunci acestea ating pragul pentru înlăturare din funcţie sau e mai bine ca votanţii înşişi să decidă în 11 luni”.

„Doar pentru că acţiunile preşedintelui îndeplinesc condiţiile înlăturării din funcţie nu înseamnă că este în interesul ţării ca preşedintele să fie destituit”, a întărit Marco Rubio.

Lisa Murkowski, cu viziuni republicane moderate - democraţii îşi îndreptau asupra ei speranţele că vota împreună cu ei pentru prelungirea procesului - a spus că procesul împotriva lui Trump a fost unul avântat şi defectuos. Aceasta a declarat reporterilor că este dezamăgită de ambele părţi şi că un proces corect ar fi fost unul care ar fi putut remedia erorile Casei Reprezentanţilor.

„America îşi va aminti această zi în care, din nefericire, Senatul nu s-a ridicat la înălţimea responsabilităţilor sale, a întors spatele adevărului şi a consimţit la un simulacru de proces”, a declarat reporterilor liderul senatorilor democraţi Chuck Schumer.

Alegerile prezidenţiale din SUA au loc pe 3 noiembrie. Joe Biden este  unul dintre contracandidaţii lui Donald Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite