Secretele Consulatului Rusiei din San Francisco. De ce au închis americanii reprezentanţa diplomatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea în care s-a aflat Consulatul Rusiei din San Francisco Foto: Getty Images/Arhivă
Clădirea în care s-a aflat Consulatul Rusiei din San Francisco Foto: Getty Images/Arhivă

Consulatul Rusiei din San Francisco şi presupusele activităţi de spionaj derulate de Kremlin prin intermediul acestei reprezentanţe diplomatice s-au aflat de multă vreme în atenţia agenţilor americani de informaţii, chiar dacă în mass-media au apărut relatări mai consistente despre acest „cuib“ de spioni ai Moscovei abia la sfârşitul mandatului preşedintelui Barack Obama.

Interesul presei şi analiştilor cu privire la acest consulat a început să crească după ce, în decembrie 2016, ca măsură de retorsiune faţă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, administraţia Obama a decis să expulzeze 35 de diplomaţi ruşi, identificaţi drept spioni, patru dintre aceştia fiind din cadrul reprezentanţei diplomatice ruse din San Francisco.

Apoi, după ce în iulie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat, ca răspuns, că numărul diplomaţilor SUA aflaţi la post în Rusia trebuie să scadă, la sfârşitul lunii august, Departamentul de Stat american a decis închiderea Consulatului. 

De ce a fost aleasă însă această reprezentanţă diplomatică şi nu o alta? Publicaţia „Foreign Policy“ scrie că aici s-ar fi desfăşurat activităţi susţinute şi atipice, dacă nu chiar „ciudate“ de spionaj, într-o măsură mult mai mare decât în alte misiuni diplomatice ale Kremlinului. 

Zeci de ani de spionaj

Timp de decenii, scrie publicaţia citată, care a stat de vorbă cu mai mulţi foşti oficiali americani din domeniul informaţiilor, agenţii SUA au fost conştienţi de faptul că, având în vedere poziţionarea misiunii diplomatice ruse din California, Moscova o foloseşte intens pentru activităţi de spionaj. 

Consulatul era foarte aproape de Silicon Valley, unde se află foarte multe companii din domeniul hi-tech, precum şi de instituţii de învăţământ celebre, precum Stanford şi Berkley.

Acest tip de spionaj ar fi avut la bază dorinţa Rusiei de a ajunge din urmă Statele Unite în materie de performanţe în domeniul tehnologiei de ultimă generaţie.

Însă, în ultimii ani, spionii ruşi nu s-au rezumat numai la a aduna informaţii despre invovaţii tehnologice, cercetări ale companiilor americane şi capitalul lor.

Există informaţii potrivit cărora spionii ruşi plasaţi în Consulatul de la San Francisco se ocupau în special de cartografierea reţelei de fibră optică, dar şi de obţinerea altor informaţii cu caracter sensibil, pe care le transmiteau ulterior către Moscova prin intermediul unor sisteme plasate pe submarine sau traulere aflate în apele internaţionale.

De altfel, faptul că atunci când diplomaţii ruşi au primit termen de 48 de ore pentru închiderea consulatului din clădire se vedea ieşind pe horn un fum puternic i-a făcut pe mulţi să creadă că persoanele aflate în interior distrug dovezile privind activitatea de spionaj.

În plus, pe acoperişul clădirii se aflau antene, sateliţi şi alte tipuri de dispozitive de transmitere electronică a unor informaţii, aparatură care a fost privită întotdeauna cu suspiciune de agenţii americani, care bănuiau că ruşii le folosesc pentru a transmite datele obţinute.

Adevăratul obiectiv al ruşilor

Potrivit unor foşti ofiţeri americani de informaţii, FBI a ajuns la concluzia că Rusia a fost implicată într-o lungă şi continuă operaţiune care viza localizarea tuturor nodurilor de comunicaţii subterane ale Americii şi cartografierea punctelor din reţeaua de fibră optică unde se transferă date. Ei „au încercat în mod evident să determine cât de sofisticată este reţeaua noastră de informaţii“, a spus un fost oficial.

Totodată, au spus unii dintre foşii agenţi SUA, ruşii ar fi încercat să pătrundă în infrastructura de comunicaţii - în special în zona în care cablurile submarine ajung pe ţărm, atât pe coastele Atlanticului cât şi pe cele ale Pacificului. Se pare că cel puţin o dată un agent rus a reuşit să penetreze sistemul. 

Nu în ultimul rând, a declarat un fost oficial american din domeniul contrainformaţiilor, spionii Kremlinului s-ar fi concentrat asupra nodurilor de comunicare din apropierea bazelor militare ale SUA, scopul lor final fiind acela de a avea capacitatea de a întrerupe comunicările, paralizând sistemele de comandă şi control ale armatei americane, în cazul unei confruntări între cele două puteri.

Conform foştilor agenţi americani de informaţii citaţi de „Foreign Policy“, închiderea Consulatului Rusiei din San Francisco nu va împiedica nici pe departe Kremlinul să-şi continue operaţiunile agresive de colectare a informaţiilor din zonă.

Cel mai probabil, au afirmat aceştia, misiunile urmează să se desfăşoare prin intermediul unor ingineri sau programatori sub acoperire, Moscova profitând de faptul că informaticienii ruşi sunt foarte apreciaţi în Silicon Valley“. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite