Secretele avionului prezidenţial Air Force One. De ce o oră de zbor costă cât o vilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Air Force One, avionul prezidenţial FOTO Shutterstock
Air Force One, avionul prezidenţial FOTO Shutterstock

Avionul Air Force One este un simbol prezidenţial în SUA la fel de important precum Casa Albă. Aeronava are misiunea de a-l transporta în siguranţă peste tot prin lume pe preşedintele SUA, atât în perioadele de pace, cât şi în cele de război. Iată câteva lucruri inedite despre Air Force One.

Aeronavele militare au început să fie folosite pentru transportul preşedintelui Statelor Unite ale Americe în 1943. Astfel, un avion modelul C-87 Liberator Express a fost reconfigurat pentru transportul preşedintelui, dar propunerea a fost respinsă de către Serviciul Secret. Ulterior, modelul C-54 Skymaster a fost modificat în acest scop. S-a numit Sacred Cow (Vaca sfântă – n.r.) şi l-a transportat pe preşedintele Franklin D. Roosevelt la Conferinţa de la Ialta, în 1945. A fost utilizat încă doi ani de preşedintele Harry S. Truman.

Indicativul de apel prin radar Air Force One a apărut după un incident din 1953, care a implicat o aeronavă care îl transporta pe preşedintele Dwight D. Eisenhower. Aeronava, numită Columbine II, a intrat în acelaşi spaţiu aerian cu un avion de linie, care utiliza acelaşi indicativ de apel prin radar. De atunci, avioanele care transportă preşedinţii SUA se numesc Air Force One. 

Află aici ce „ascunde“ aeronava de 3 niveluri şi 4.000 de metri pătraţi, cum poate sta în aer la nesfârşit şi de ce o oră de zbor costă cât o vilă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite