Se strânge laţul în jurul lui Trump: cine sunt primii trei acuzaţi INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, asociatul său Rick Gates şi consilierul George Papadopoulos au fost inculpaţi în ancheta privind ingerinţa Rusiei în prezidenţiale din SUA.

Trei apropiaţi ai preşedintelui SUA, Donald Trump, au intrat în vizorul justiţiei americane. Fostul său director de campanie Paul Manafort şi asociatul acestuia Rick Gates au fost inculpaţi oficial pentru 12 capete de acuzare în cadrul anchetei privind o posibilă interferenţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. 

Anunţul a fost făcut luni de procurorul special Robert Mueller. Iar câteva ore mai târziu, şi fostul consilier pe probleme de politică externă al lui Trump - George Papadopoulos - a fost inculpat.

Printre capetele de acuzare care îi vizează pe Manafort şi Gates se numără conspiraţia împotriva SUA, spălarea de bani, falsul în declaraţii şi nedeclararea de conturi deţinute în străinătate. Ambii s-au declarat nevinovaţi în cazul tuturor capetelor de acuzare. 

În acest timp, Papadopoulos, acuzat de obstrucţionarea justiţiei, a ales altă cale: a pledat vinovat pentru fals în declaraţii către anchetatorii FBI în legătură cu contactele sale repetate cu intermediari ai Kremlinului.

În arest la domiciliu

Paul Manafort şi Rick Gates au fost plasaţi deja în arest la domiciliu. De asemenea, în cazul lor au fost fixate cauţiuni. Astfel, dacă Manafort nu va respecta condiţiile de arest, el va trebui să plătească 10 milioane de dolari. În cazul lui Gates, suma este de 5 milioane. 

Între timp, actul de acuzare la adresa lor a fost făcut public. Documentul, care are 31 de pagini, oferă detalii despre luxul în care trăia Manafort, care deţine case în Manhattan, Brooklyn, Arlington şi nu numai, precum şi despre modul în care acesta spăla bani. În numai doi ani, el a cheltuit aproape 1 milion de dolari pe opt covoare şi peste 1,3 milioane de dolari pe haine, cumpărate din magazine din Beverly Hills şi New York. 

La rândul său, Gates, care l-a urmat în trecut pe Manafort în afacerile acestuia din Europa de Est, Africa şi apoi, din nou, în SUA, este acuzat, printre altele, că a transferat peste 3 milioane de dolari din conturi offshore, notează „New York Times“.

Veriga slabă a lanţului

Cel care ar putea să-i facă însă probleme preşedintelui Trump este fostul său consilier de politică externă George Papadopoulos, care a fost cooperant cu autorităţile. 

La puţin timp după ce s-a alăturat campaniei lui Trump, în martie 2016, el a luat legătura cu un profesor de la Londra, care ar fi avut legături cu sfera guvernamentală rusă şi care i-a prezentat o tânără care ar fi fost nepoata lui Vladimir Putin, deşi ea nu era era rudă cu liderul de la Kremlin.

Papadopoulos şi-a consacrat lunile următoare dezvoltând aceste relaţii cu scopul de a încerca să organizeze o întâlnire Trump-Putin sau măcar o întâlnire la Moscova între viitorul preşedinte şi reprezentanţi ai guvernului rus. Anchetatorii au intrat în posesia mai multor mailuri.

„Guvernul rus a lansat invitaţia deschisă a lui Putin pentru Trump când va fi pregătit“, scria Papadopoulos pe 25 aprilie 2016. În 26 aprilie 2016, profesorul, care revenise de la Moscova, îl anunţă despre o ştire potenţial explozivă: ruşii deţineau faimoasele „mailuri ale lui Clinton“. 

Infracţiunea de care este acuzat Papadopoulos este că a minţit FBI într-un interogatoriu din 2017. Acesta a declarat atunci că s-a întâlnit cu profesorul şi cu femeia din Rusia înainte de a se alătura campaniei şi că discuţiile au fost superficiale şi fără consecinţe.

Preşedintele american Donald Trump l-a calificat marţi drept „mincinos“ pe fostul său consilier George Papadopoulos şi a minimalizat rolul acestuia în campanie.

„Puţini oameni îl cunoşteau pe tânărul voluntar, de nivel jos, numit George, care s-a dovedit deja un mincinos. Anchetaţi-i pe DEMS! (democraţi, n. red.)“, a scris Trump pe Twitter.

Unii analişti consideră, potrivit rfi.fr, că strategia lui Robert Mueller constă în a-i determina pe cei din cercul apropiat al lui Trump să vorbească pentru a ajunge, în cele din urmă, să-l incrimineze pe preşedinte.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite