Scăpat de impeachment, Trump se răzbună: inspectorul general al comunităţii de informaţii, demis în pofida pandemiei de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Atkinson FOTO EPA-EFE
Michael Atkinson FOTO EPA-EFE

Donald Trump a decis să-l demită pe inspectorul general al comunităţii de informaţii, Michael Atkinson, care a fost implicat în deschiderea procedurii de impeachment în scandalul Ucraina-gate.

Liderul de la Casa Albă a trimis vineri o scrisoare Congresului în care comunică revocarea din funcţie în termen de 30 de zile a inspectorului general al comunităţii de informaţii, relatează Reuters.

„Este vital să am deplină încredere în persoanele numite ca inspectori generali, ceea nu este cazul cu acest inspector general”, scrie Trump.

Numit de Trump, Atkinson a decis că raportul unui lansator de alertă cu privire la presiunile exercitate de preşedintele american asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski este credibil. El s-a arătat de asemenea îngrijorat de faptul că Trump se expunea unor potenţiale „riscuri grave pentru securitatea naţională şi contraspionaj” atunci când condiţiona prelungirea ajutorului militar pentru Ucraina în schimbul deschiderii unei anchete de corupţie pe numele lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte Joe Biden.

După mai multe audieri controversate, partizane şi tensionate, Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, a votat pentru destituirea lui Donald Trump, dar Senatul, dominat de republicani, l-a achitat de acuzaţii la începutul lui februarie.

Democraţii l-au criticat pe liderul de la Casa Albă pentru concedierea lui Michael Atkinson, mai ales că survine în plină pandemie de coronavirus.

„În centrul unei urgenţe naţionale, este inadmisibil ca preşedintele să încerce încă o dată să submineze integritatea comunităţii de informaţii, concediind un alt funcţionar din această comunitate pur şi simplu pentru că şi-a făcut munca”, a declarat senatorul Mark Warner, membru al Comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Senatului.

Thomas Monheim, prezentat drept un profesionist al serviciilor de informaţii, este inspector general interimar.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite