Scandalul generat de postările lui Trump pe Twitter continuă. Camera Reprezentanţilor a votat o rezoluţie prin care condamnă oficial comentariile preşedintelui

Scandalul generat de postările lui Trump pe Twitter continuă. Camera Reprezentanţilor a votat o rezoluţie prin care condamnă oficial comentariile preşedintelui

Cele patru membre ale Congresului atacate de Trump, în cadrul conferinţei de presă susţinute pentru a răspunde preşedintelui, foto EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Camera Reprezentanţilor, controlată de Partidul Democrat, a votat, marţi, o rezoluţie prin care sunt condamnate ca rasiste comentariile lui Trump prin care acesta invită patru membre democrate ale Congresului ”să se întoarcă de unde au venit”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scandalul a pornit de la postările pe Twitter ale lui Trump din urmă cu câteva zile. Acestea le-a invitat pe cele patru membre ale Congresului din aripa progresistă a Partidului Democrat ”să se întoarcă şi ajute la repararea locurilor stricate şi infestate de infracţiuni de unde au venit” şi doar apoi să ţină de lecţii despre cum ar trebui condus statul american. Detaliul care i-a scăpat preşedintelui american în atacul lansat împotriva acestora este că cel puţin trei din cele patru membre – Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley şi Rashida Tlaib - ”au venit” chiar din Statele Unite, fiind născut şi crescute pe teritoriul american, iar cea de-a patra, Ilhan Omar, a venit la vârsta de 10 ani ca refugiată din Somalia. 
 
Comentariile preşedintelui au stârnit instantaneu reacţii de indignare din partea întregului Partid Democrat, precum şi un val de dezaprobare în presă. Cu toate acestea, Trump a refuzat să-şi retragă postările sau să ofere vreun semn că le-ar regreta. Într-o declaraţie de presă, acesta şi-a reiterat poziţia, invitându-le din nou să plece dacă nu sunt fericite în Statele Unite, considerând că cele patru femei ”iubesc inamicii Americii”.
 

Mai mult, în urma unei declaraţii de presă a celor patru membre ale Congresului, în care acestea au susţinut că discursul şi acţiunile preşedintelui urmează agenda ”naţionaliştilor care susţin supremaţia albilor” şi că nu ar trebui ca publicul american să se lase distrat de la problemele grave din societate, Trump a postat pe Twitter că acestea sunt ”comuniste, care urăsc Israelul şi care urăsc SUA”. 

   
Rezoluţia din Camera Reprezentanţilor a fost aprobată în urma unui vot care a fost, în mare parte, partizan (240 pentru, 187 împotrivă), doar patru republicani şi un independent, membru până recent in partidul republican, votând de partea democraţilor. Votul a fost precedat de dezbateri, în care Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a subliniat că declaraţiile preşedintelui sunt greşite într-un mod atât de evident încât ar trebui condamnate de toată lumea. ”Fiecare membru al acestei instituţii, democrat sau republican, ar trebui să fie alături de noi în a condamna postările rasiste ale preşedintelui”, a declarat Pelosi. ”Orice mai prejos de o astfel de condamnare înseamnă o respingere şocantă a valorilor noastre şi o abdicare ruşinoasă a jurământului pe care l-am făcut să protejăm cetăţenii Americii”.
 
Omogenitatea taberelor politice în cadrul votului n-a surprins, cu adevărat, pe nimeni. Puşi în faţa unei alegeri între a-l condamna pe Trump sau a continua atacurile la adresa celor patru membre ale Congresului, majoritatea republicanilor au rămas de partea preşedintelui. Aceştia au încercat, în ultimele zile, să argumenteze că postările şi declaraţiile preşedintelui nu sunt rasiste, iar întreg scandalul este unul ideologic, relatează The Guardian.
 
Lindsey Graham, un important senator american, a declarat pentru Fox News că cele patru femei sunt  ”socialiste” şi adepte ale unor politici ”anti-americane”. Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a încercat să stea cât mai departe de tot scandalul, dar a fost obligat, până la urmă, să iasă cu o declaraţie publică. ”Preşedintele nu e un rasist. Toată lumea ar trebui să-şi atenueze retorica ca să putem reîncepe să vorbim despre problemele de pe agenda publică”, a declarat acesta jurnaliştilor americani.
 
Au existat şi voci republicane importante care au criticat declaraţiile preşedintelui, precum Mitt Romney, dar acesta nu mai ocupă vreo funcţie în aparatul administrativ sau în Congres. Fost candidat la preşedinţie a postat pe Twitter, spunând: ”Oamenii pot să nu fie de acord asupra politicilor de urmat, dar să le spui unor cetăţeni americani să se întoarcă de unde au venit depăşeşte orice limită.”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: