Scandalul de pedofilie care le dă fiori lui Donald Trump şi Bill Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul Jeffrey Epstein, un amic al prinţului Andrew, a fost arestat şi inculpat pentru trafic sexual cu minore, un caz care le dă fiori totodată lui Donald Trump şi Bill Clinton.

Arestat sâmbătă pe aeroportul Teterboro, statul New Jersey, la întoarcerea din Paris, Jeffrey Epstein a fost adus luni în faţa unui tribunal din cartierul newyorkez Manhattan şi inculpat pentru trafic sexual cu minore. Investitorul în vârstă de 66 de ani este acuzat că a „exploatat şi abuzat sexual“ zeci de minore între 2002 şi 2005 în casele sale din New York şi Palm Beach, statul Florida. Unele dintre victime aveau doar 14 ani.

Potrivit rechizitoriului, Epstein a „ademenit şi recrutat minore în scopuri sexuale şi i-a determinat şi pe alţii să o facă“ pentru el. Fetele veneau pentru a oferi masaje nud în schimbul a câteva sute de dolari, dar sfârşeau ca victime ale unor abuzuri sexuale. Miliardarul ştia că ele aveau sub 18 ani, deoarece „în anumite cazuri victimele şi-au spus vârsta“, afirmă procurorii. „A creat o vastă reţea de trafic sexual cu minore“, subliniază ei.

Procurorii au cerut ca Epstein să nu fie eliberat pe cauţiune, făcând referire la abundenţa de dovezi, între care şi un extraordinar număr de fotografii cu fete foarte tinere în ipostaze indecente. O cameră unde se efectuau masajele este echipată exact ca acum 15 ani, cu o masă şi accesorii sexuale.

„Acuzatul, un prădător sexual înregistrat, nu şi-a schimbat comportamentul, nu s-a îndreptat, nu a fost găsit vinovat şi pedepsit, şi nu se căieşte”, avertizează ei în rechizitoriu.

La audierea de luni au fost prezente câteva dintre victime, iar avocaţii acuzării au citit declaraţiile a două dintre ele.

Una dintre ele, Virginia Giuffre,  a spus că arestarea lui Epstein este „un pas în direcţia potrivită“ pentru a i se reda „credinţa că puterea şi banii nu pot învinge justiţia“.

Probleme pentru un secretar din administraţia Trump

Afacerea Epstein pune deja în încurcătură administraţia Trump. Presa americană cere capul secretarului Muncii Alexander Acosta.

Procuror general în Florida în 2008, Acosta a negociat la acea vreme un acord judiciar cu avocaţii lui Epstein în cazul primului proces deschis împotriva miliardarului pentru acuzaţii de abuzuri sexuale. Epstein a pledat vinovat în schimbul unei pedepse de 13 luni de închisoare cu executare, dar şi-a petrecut 16 ore pe zi în libertate în toată această perioadă.

Amic cu prinţul Andrew

Se speculează mult totodată pe seama prietenilor de la nivel înalt ai lui Epstein şi a informaţiilor pe care aceştia le au despre comportamentul său de prădător sexual. Printre „amicii“ lui Epstein sunt menţionaţi regizorul Woody Allen, actorul Kevin Spacey, comediantul Chris Tucker, jurnalistul Charlie Rose, dar mai ales prinţul Andrew, duce de York.

Jeffrey Epstein şi prinţul Andrew au împărţit multe, de la vacanţe în Thailanda până la plângeri penale pe numele lor.

Cei doi s-au cunoscut în anii ’90 prin intermediul lui Ghislaine Maxwell, fiica mogulului media Robert Maxwell. La acea vreme, Ghislaine era iubita lui Epstein. De fapt, tot Ghislaine ar fi invitat-o pe Virginia Giuffre să lucreze ca maseuză pe când avea 15 ani şi lucra la clubul Mar-a-Lago (Florida), care-i aparţine lui Trump. Ghislaine Maxwell şi Virginia Giuffre au ajuns într-un proces în acest caz, care datează de la începutul anilor 2000. Un alt proces i-a vizat pe Jeffrey Epstein, prinţul Andrew şi profesorul de drept de la Harvard Alan Dershowitz. Cei trei au fost acuzaţi în 2015 de „sclavie sexuală“, plângerea fiind depusă de americanca Virginia Roberts, care precizează că avea 17 ani în momentul comiterii faptelor. Palatul Buckingham a negat această acuzaţie, calificând-o drept „falsă şi fără fundament“. Cazul a rămas neelucidat.

Victoria Roberts si printul Andrew FOTO Arhiva personala a Victoriei Roberts

Victoria Roberts şi prinţul Andrew FOTO Arhiva personală a Victoriei Roberts

Donald Trump: „E un tip grozav“

Tot de atunci datează şi contactele lui Epstein şi Trump. Presa americană scrie că cei doi nu sunt intimi, dar s-au încrucişat în aceleaşi cercuri din New York şi Palm Beach. În 2002, pe vremea faptelor imputate lui Epstein, Trump dezvăluia într-o revistă că îl cunoştea de 15 ani. „E un tip grozav, e tare distractiv să-l ai prin preajmă. Se spune chiar că-i plac femeile frumoase la fel de mult ca mie, multe dintre ele tinere“, spunea preşedintele american.

Cei doi au ajuns la un moment dat implicaţi în aceeaşi plângere în instanţă. În iunie 2016, o femeie i-a acuzat la un tribunal civil că au violat-o în mod repetat în 1994, pe când avea 13 ani. Ea spune că a fost legată de un pat şi lovită deşi îi implora să se oprească, după care i s-a transmis să tacă pentru siguranţa ei şi a familiei sale. Trump s-a distanţat de Epstein începând cu 2008, când au apărut primele relatări în presă despre legăturile acestuia din urmă cu minore, scrie presa americană.

Donald Trump

Donald Trump (primul din stânga), Jeffrey Epstein (centru) şi Ghislaine Maxwell, în stânga miliardarului FOTO Getty Images

Şi Bill Clinton, preşedinte al SUA în perioada 1993-2001, l-a cunoscut destul de bine pe Jeffrey Epstein. Fostul lider de la Casa Albă a recunoscut că a zburat de câteva ori cu avionul privat al miliardarului newyorkez, un Boeing 727. Însă presa americană a calculat până acum 26 de zboruri cu acest avion supranumit „Lolita Express“. Porecla vine de la faptul că acest aparat de zbor a fost folosit de Epstein pentru a-şi duce amicii şi cunoştinţele pe insula sa din Caraibe, Little Saint James, cunoscută ca „Insula Orgiilor“. Aici Virginia Roberts ar fi fost forţată de Epstein să facă sex cu prinţul Andrew, potrivit „The Independent“.

În 2015, la şapte ani de la primul proces al lui Epstein pentru acuzaţii de trafic sexual cu minore, New York Post scria despre faptul că miliardarul continua vechile practici. Potrivit publicaţiei americane, tinere rusoaice soseau la acea vreme la New York cu numărul de telefon al lui Epstein în buzunar în speranţa de a face carieră.

Întrebarea care se pune în prezent este dacă miliardarul va negocia o reducere a pedepsei în numele altor beneficiari ai reţelei sale. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 45 de ani de închisoare cu executare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite