Scandalul demiterii directorului FBI continuă. Senatorii cer „înregistrările“ la care s-a referit Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA Donald Trump şi directorul FBI, James Comey
Preşedintele SUA Donald Trump şi directorul FBI, James Comey

Membri ai Congresului american au cerut duminică preşedintelui Donald Trump să predea eventualele „înregistrări“ ale discuţiilor liderului de la Casa Albă cu directorul FBI James Comey.

Într-un mesaj enigmatic pe Twitter, preşedintele Donald Trump l-a ameninţat pe şeful FBI: „James Comey ar face bine să spere că nu există înregistrări ale conversaţiilor noastre, înainte de a începe să facă dezvăluiri presei!“.

Fostul director FBI James Comey a declarat că nu este preocupat de „nicio înregistrare“ a conversaţiilor sale cu preşedintele SUA, Donald Trump, afirmă surse citate de CNN.

Joi seară, preşedintele SUA a declarat că James Comey i-a dat asigurări că nu este investigat în dosarul privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială din anul 2016.

„Chiar l-am întrebat . I-am spus: «Dacă este posibil, îmi puteţi spune dacă sunt vizat de investigaţie?». Mi-a răspuns: «Nu sunteţi investigat»“, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat postului tv NBC.

Însă Andrew McCabe, directorul interimar al FBI, a refuzat să confirme joi dacă l-a auzit pe James Comey spunând că preşedintele Donald Trump nu este vizat de investigaţia referitoare la ingerinţele ruse în campania electorală din Statele Unite.

Andrew McCabe a fost audiat joi în Comisia pentru Informaţii a Senatului Statelor Unite, după ce Donald Trump l-a demis pe James Comey, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Întrebat dacă l-a auzit pe James Comey spunând ceva despre posibila anchetare a lui Donald Trump pentru contactele cu Rusia în timpul campaniei electorale, Andrew McCabe a refuzat să răspundă.

Liderul senatorilor democraţi a avertizat că distrugerea acestor înregistrări ar reprezenta o încălcarea a legii, iar republicanul Lindsey Graham a susţinut că reprezentanţii Casei Albe trebuie să spună clar dacă există aceste înregistrări ale discuţiilor purtate de Trump şi Comey.

”Preşedintele ar trebui să le predea automat. Distrugerea lor ar reprezenta o încălcare a legii. Dacă nu există înregistrări, atunci el ar trebui să prezinte scuze poporului american şi lui Jim Comey”, a declarat democratorul Chuck Schumer.

Pentru democraţi, acest mesaj pe Twitter reprezintă clar o tentativă de intimidare, iar Chuck Summer, liderul lor în Senat, a atras atenţia la postul CNN că, dacă are înregistrări, "preşedintele trebuie să le predea imediat. Distrugerea lor ar fi o încălcare a legii". 

Într-un alt interviu, la NBC, Chuck Schumer a cerut să fie desemnat un procuror special de către Departamentul Justiţiei pentru a ancheta asupra dosarului rus, deoarece "el ar putea pune într-adevăr sub acuzare unele persoane pentru încălcarea legii".

Senatorul democrat Mark Stone, membru al Comisiei pentru serviciile de informaţii care, de asemenea, anchetează asupra legăturilor dintre campania lui Donald Trump şi Moscova, doreşte să fie sigur că, "dacă aceste casete există, ele să fie păstrate".

De partea republicanilor, unul dintre senatorii cei mai conservatori, Mike Lee, a afirmat că este "probabil inevitabil" ca asemenea înregistrări să fie predate. "Dacă există astfel de înregistrări, cred că vor fi cerute de justiţie şi vor trebui probabil să le predea", a spus el la postul de televiziune Fox. 

Reprezentanţii Casei Albe nu au confirmat şi nici nu au negat existenţa unor asemenea înregistrări.

Chuck Schumer a avertizat că senatorii democraţi ar putea să refuze confirmarea unui nou director al FBI până la numirea unui procuror special pentru anchetarea implicării agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din SUA.

Într-un alt interviu, la NBC, Chuck Schumer a cerut să fie desemnat un procuror special de către Departamentul Justiţiei pentru a ancheta asupra dosarului rus, deoarece "el ar putea pune într-adevăr sub acuzare unele persoane pentru încălcarea legii".

Fostul director al serviciilor de informaţii James Clapper, a declarat la CNN că nu ştie dacă Donald Trump înregistrează în secret conversaţiile.

Ceea ce se petrece însă în jurul anchetei asupra Rusiei este pentru el foarte îngrijorător: "Cred că instituţiile noastre sunt ameninţate din exterior în multe moduri, iar principala informaţie aici este Rusia a intervenit în alegerile noastre. Cred, de asemenea, că instituţiile noastre sunt ameninţate şi din interior", a adăugat el la CNN.

Ameninţate de preşedinte?, a fost el întrebat. "Exact", a răspuns fostul director al serviciilor americane de informaţii. 

Enigmele din jurul demiterii şefului FBI

O parte din criticilor administraţiei Trump cred că demiterea directorului FBI este legată de faptul că acesta conducea agenţia însărcinată cu ancheta cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane şi care încearca să stabilească dacă campania lui Trump a avut legături cu ruşi.

Iniţial, Casa Albă a negat această ipoteză, spunând că la recomandarea ministrului adjunct al justiţiei, Donald Trump a luat decizia să-l demită pentru că directorul Comey nu se mai bucura de încrederea Agenţiei.

Surse de presă susţin că adjunctul ministrului a fost luat prin surprindere de faptul că hotărârea a fost pusă pe seama sa, ameninţind chiar cu demisia. În acest context,  contrazicându-şi propriul personal, Trump a venit cu o altă variant, spunând că avea de gând de mult timp să-l concedieze pe Comey şi recomandarea celor de la Departamentul Justiţiei nu a făcut decât să confirme propriile temeri.

Surse din apropierea şefului FBI susţin că, în ianuarie, Comey şi Trump au luat masa împreună şi cu acea ocazie, preşedintele i-ar fi cerut lui Comey un angajament de fidelitate, ceea ce acesta a refuzat, promiţând doar onestitate.

Funcţia de director al FBI are o mare doză de independenţă, în sistemul american şi tocmai de aceea directorii sunt numiţi pe timp de zece ani, ca să nu depindă de o administraţie anume. Comey era în funcţie de trei ani şi jumatate.

Scurgeri de informaţii şi disensiuni interne

Dar, chiar şi după acea conversaţie, Trump a continuat să-şi manifeste sprijinul faţă de Comey, cel acuzat de Hillary Clinton că ar fi inclinat balanţa în favoarea actualului preşedinte. Ceea ce pare să fi dus la demitere este frustrarea lui Donald Trump cauzată de continuarea investigaţiei cu privire la Rusia, deşi el o caracterizează drept falsă şi o maşinatie politică a opoziţiei, notează Europa liberă.

Mai mult , Comey a cerut fonduri suplimentare şi într-o depoziţie recentă în Congres a spus că posibilitatea ca el să fi influenţat alegerile îi crează o „uşoară greaţă”. Nu se ştie care declaraţie anume l-a enervate cel mai tare pe Trump, dar, susţine europa liberă,  ceea ce rămâne este impresia că Donald Trump ar avea o atitudine „nixoniană” faţă de justiţie, punând-o la îndoială şi denigrind-o.

Întrebarea pe care şi-o pun analiştii este de ce? Pentru că - asa cum susţin unii - încearcă să ascundă adevarul cu privire la legăturile cu Rusia, sau este doar pornirea instinctual a lui Trump de a-i da la o parte pe cei care nu îndeplinesc criteriile de fidelitate? Indiferent care este adevărul, concluzionează Europa liberă, ceea ce îngrijorează sunt constantele scurgeri de informaţii, care complică şi mai mult situaţii şi asa complexe şi dau la iveală serioase disensiuni interne.

Donald Trump, preşedintele SUA, l-a demis, la începutul săptămânii trecute pe James Comey, directorul FBI, deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală. 

Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiţiei, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii şi proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigaţia care o viza pe Hillary Clinton. În urmă cu câteva zile, Donald Trump l-a acuzat public pe James Comey că i-a permis lui Hillary Clinton, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial din 2016, „multe lucruri rele“ atunci când a stabilit că nu trebuia inculpată.

James Comey a fost lăudat de Donald Trump la sfârşitul lunii octombrie 2016 când FBI a dispus o nouă investigaţie în cazul emailurilor utilizate de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat. Hillary Clinton susţine că a pierdut scrutinul prezidenţial din cauza anchetei FBI.

Însă, potrivit unor surse citate de cotidianul The Washington Post, James Comey a fost demis în contextul în care el coordona o investigaţie care vizează apropiaţi ai lui Donald Trump suspectaţi că au avut contacte cu Rusia privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016 în Statele Unite. Această anchetă a fost iniţiată în mod tacit în iulie 2016 şi este subiectul unor dezbateri intense la Washington. Nu este clar cum va fi afectată investigaţia de măsura demiterii lui James Comey.

Pe 20 martie, James Comey anunţa că Biroul Federal de Investigaţii efectuează o anchetă în cazul presupuselor legături între echipa de campanie a lui Donald Trump, devenit preşedinte al SUA, şi oficiali ruşi.

 „Acest lucru include investigarea caracterului legăturilor între persoane asociate campaniei lui Donald Trump şi Administraţia Rusiei şi dacă a existat vreo coordonare între campanie şi eforturile Rusiei“, afirma James Comey, în martie, în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Michael Flynn a demisionat în februarie din funcţia de consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională după ce au apărut informaţii că ar fi comunicat cu oficiali din Rusia în campania electorală. La rândul său, Jess Sessions, secretarul american al Justiţiei, este acuzat că ar fi comunicat cu oficiali ruşi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite