S-a trecut oare de „linia roşie“ în conflictul comercial SUA-China? Nici pe departe, spune Trump, putem face mult mai mult!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era de aşteptat să se petreacă o mişcare de amploare în ceea ce este deja super-tensionata relaţie comercială între Washington şi China, asta după ce, în această săptămână, la Shanghai, delegaţiile celor două ţări au întrerupt brusc negocierile, fără niciun fel de explicaţie.

Şi era greu să nu se întâmple astfel când, marţi, absolut pe neaşteptate şi împotriva uzanţelor diplomatice, exact în momentul în care echipele de negociatori începeau întâlnirea la Shanghai, însuşi preşedintele Trump s-a lansat într-o critică severă la adresa chinezilor: „China nu face ceea ce spune... şi sfârşeşte întotdeauna prin a modifica totul în propriul avantaj... China o duce foarte prost acum în istoria ultimilor 27 de ani, ar fi trebuit să înceapă să ne cumpere produsele agricole şi nu sunt semne că va începe s-o facă“.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Acestea sunt explicaţiile pentru mişcarea de ieri când a decis impunerea unor tarife de 10% pentru produse chinezeşti în valoare de 300 miliarde $ (precizând foarte clar că asta nu include tarifele precedente de 25% pentru mărfuri în valoare de 250 miliarde $). Trump acuză China de a nu fi respectat două mari promisiuni: 1. să cumpere cantităţi foarte importante de produse agricole americane, chestiune care devine absolut urgentă pentru fermierii americani din statele care, întâmplător sau nu, sunt baza electorală a lui Trump, ei riscând să rămână cu produsele nevândute în măsura în care pieţele europene replică exact în acelaşi domeniu ca răspuns la sancţiunile americane 2. chinezii nu au oprit vânzarea în SUA de Fentanyl, un opioid sintetic  care se pare că pune probleme de sănătate în SUA: „Prietenul meu XI – spune Trump într-un alt tweet – a promis oprirea vânzării de Fentanyl către SUA. Dar asta nu s-a întâmplat şi numeroşi americani continuă să moară din această cauză“.

Imagine indisponibilă

Aşa cum era de aşteptat, pieţele financiare americane şi mondiale au reacţionat negativ, dar Trump a spus că „se aştepta la asta“. Posibil, dar pierderile sunt mari căci au scăzut brusc preţurile petrolului, iar FMI a transmis avertismentul că aceste noi taxe vamale vor produce o scădere cu 0,2% a producţiei economice mondiale în 2020. Indicele de referinţa S&P 500 care, joi după-amiază, se afla în zonă pozitivă, a scăzut cu 0,6% după mesajele lui Trump privind China iar indicii bursieri pe Wall Street erau pe roşu. Ba chiar mai mult, a spus că, în cazul în care China nu va accepta condiţiile americane, poate mări actualele noi taxe şi a evocat chiar posibilitatea ca această creştere „să fie cu mult peste 25%“.

Chiar se poate sau Trump forţează negocierile în stilul personal? Greu de spus în acest moment căci încă suntem foarte departe să putem avea o imagine cât de cât completă a efectelor pe care numai această taxare de 10% decisă acum o va avea asupra vânzărilor marilor lanţuri de magazine din SUA, cele care importă aproape toate produsele electronice din China. Prima reacţie interesantă a fost cea lui David French, prim vicepreşedinte al Federaţiei naţionale americane a vânzătorilor cu amănuntul: „Susţinem obiectivul administraţiei americane de a reface relaţia între SUA şi China. Dar suntem decepţionaţi că administraţia se bazează pe o strategie greşită a taxelor vamale. Aceste taxe vamale suplimentare nu vor face altceva decât să ameninţe locurile de muncă ale americanilor şi vor ridica preţurile de vânzare ale bunurilor de consum pentru familiile americane“. S-ar putea să aibă dreptate dacă ne uităm la scăderea de ieri a acţiunilor lanţurilor de magazine Macy’s. Best Buy şi Target. Imediat după anunţul lui Trump, acţiunile grupului Best Buy (lanţ de magazine specializat în vânzarea de produse electronice pentru marele public) au scăzut cu 9%.

Vom vedea ce urmează. Dar, în aceeaşi măsură, ar trebui să privim la efectele produse de această criză asupra pieţelor europene căci, mare atenţie, amploare reală a crizei de acum este datorată faptului că decizia lui Trump afectează exporturile chinezeşti de aparatură menajeră, electronicele de larg consum, inclusiv televizoare de ultimă generaţie, computerele etc. S-ar putea, spun deja unii experţi, ca pieţele europene (aflate ele însele sub sancţiuni americane) să dorească să profite de nevoia chinezilor de a reorienta o parte a liniilor lor comerciale, cu beneficii care, eventual, să fie integrate într-o gândire mai amplă, cea a unui acord de liber schimb comprehensiv între UE şi China.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite