Ruşii au trimis experţi pentru a jefui artefacte valoroase din Ucraina, în special aurul scitic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pieptarul din aur din tezaurul scitic al Ucrainei IV BC. Foto Profimedia
Pieptarul din aur din tezaurul scitic al Ucrainei IV BC. Foto Profimedia

Rusia vizează artefacte valoroase, în special piese scitice din aur, şi a numit echipe specializate pentru a le detecta şi scoate din Ucraina, susţin cercetători şi specialişti în tehnologie digitală americani ce au luat urma furturilor.

„Sunt dovezi foarte puternice că este o mişcare precisă a Rusiei, pentru că doar anumite picturi şi ornamente sunt ţintite, scoase şi trimise în Rusia”, spune antropologul Brian Daniels ce face parte dintr-o echipă de arheologi, istorici şi specialişti in imagini digitale cu sediul în statul Virginia.

El şi colegii săi monitorizează atacurile asupra obiectivelor culturale ale Ucrainei de la începutul invaziei, însă recent au identificat tipare clare ale jafurilor unor artefacte de mare valoare. 

Ruşii au vizat în special piesele în filigran din aur realizate de triburile antice scitice din regiunile Asiei Centrale şi Europei estice.

„Aceste obiecte sunt uimitoare din punct de vedere vizual, iar acum există atât de multe relatări despre furturi încât a devenit evident că sunt strategice. Ucrainenii, desigur, sunt foarte dornici să facem o listă cu obiectele furate”,  a spus Daniels. 

Ruşii ar putea fi interesaţi în mod deosebit de aceste obiecte nu atât prin prisma valorii lor monetare, cât culturale.

„Există o probabilitate ca aceste furturi să facă parte din efortul de a submina identitatea Ucrainei ca ţară suverană sugerând proprietatea legitimă a Rusiei asupra acestor exponate”, a explicat Daniels.

Jafurile se produc în contextul în care în teritoriile ocupate custozii şi curatorii muzeelor sunt interogaţi şi ameninţaţi, un indiciu şi mai puternic că ruşii urmăresc să identifice şi să pună mâna pe artefactele preţioase pe care ucrainenii au încercat să le ascundă.

„Suntem tot mai îngrijoraţi pentru lucrătorii muzeelor şi paznicii lor, mai ales pentru cei aflaţi în spatele liniilor ruseşti”, a mărturisit expertul.

Potrivit New York Times, ruşii au găsit tezaurul de aur din Melitopol datând din sec. IV BC, ascuns în cutii, în subsolul muzeului, de acolo fiind dus în Doneţk, din motive de „securitate”. Noul director al muzeului, instalat de ruşi, Evgheni Gorlacev, a declarat că tezaurul nu aparţine doar al ucrainenilor, ci are o „valoare culturală mai mare, pentru întreaga fostă Uniune Sovietică”.

Laboratorul de Monitorizare a Moştenirii Culturale, al Muzeului de Istorie Naturală din Virginia (SUA), în colaborare cu Muzeul Smithsonian, a documentat peste 110 monumente distruse şi furtul a

aproximativ 2.000 de obiecte de artă. În afară de aurul scitic furat din Melitopol, a fost sustras şi un pergament scris de mână al Torei şi o Evanghelie valoroasă printată în 1811 la Veneţia.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite