Rusia a schimbat tactica de influenţare a alegerilor din SUA de anul acesta. Pe ce se bazează trolii lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trolii li Putin s-au mutat pe platformele Gab si Parler.
Trolii li Putin s-au mutat pe platformele Gab si Parler.

Experţi susţin că amestecul Rusiei în alegerile americane îmbracă forme diferite de cele din 2016. Acum se pare că ţintele sunt reţele de socializare mai mici ca Gab şi Parler, populate în special de extrema dreaptă.

Agenţia de Cercetare a Internetului, organizaţia care a coordonat şi coordonează intervenţiile Rusiei pare să se concentreze acum asupra unor reţele specializate, ceea ce înseamnă că planul din 2016 nu mai funcţionează la fel de bine. O recentă investigaţie a dat la iveală că ştirile false introduse în sistem au la origine o pagină de internet din Europa denumită Agenţia de Presă pentru Cetăţeni aflaţi în Europa şi America.

Din analiza textelor publicate, majoritatea acestora se concentrează asupra tensiunilor rasiale din America şi violenţelor, punând într-o lumină nefavorabilă stânga politică.

Cu această informaţie s-a intrat pe platformele Gab si Parler. Facebook, Twitter şi LinkedIn au eliminat postările sursei respective, cu legături cu Rusia.

Pentru a oferi credibilitate operaţiunii, au fost create profile aparent legitime, pe LinkedIn cu poze generate de inteligenţa artificială. Aceste manevre nu au avut audienţă pe platformele tradiţionale, dar au câştigat 14 mii de simpatizanţi pe Parler si 3 mii, pe Gab. Investigatorii cred că tot această organizaţie rusească este şi în spatele unei pagini de internet false „Peace Data”, care are ca public-ţintă alegatorii de stânga. Aceasta are 13 conturi pe Facebook şi două pagini cu 14 mii de abonaţi.

Analiştii spun că această campanie de influenţare a ruşilor vizează atât stânga cât şi dreapta, cu mesaje specifice. În ambele cazuri, eforturile de dezinformare se mută acum dinspre marile reţele de socializare către alte mai mici, de nişă, folosite pentru a amplifica focare de nemulţumire în societatea americană, obiectivul lui Vladimir Putin fiind să destabilizeze societatea americană.

Oficiali de top ai Administraţiei Trump şi reprezentanţi influeţi ai Partidului Republican încurajează adepţii să migreze pe Parler, o reţea socială alternativă îndrăgită de agitatorii de extremă dreapta, care au întat în vizorul  Facebook şi Twitter.

 

Apel fără precedent a şefilor serviciilor americane de informaţii 

Pentru prima dată, şefii serviciilor de informaţii au înregistrat împreună un mesaj prin care îi asigură pe americani că procesul de vot e în siguranţă şi nu există riscul unei fraude masive aşa cum a repetat de nenumarate ori Donald Trump.

„Unii americani vor merge la secţiile de votare pe 3 noiembrie, alţii vor vota prin corespondenţă. De fapt, unii au făcut-o deja. Indiferent ce metodă de vot aţi alege, vocea dumneavoastră e importantă. Vă asigur că securitatea alegerilor şi siguranţa votului sunt şi vor continua să fie una dintre priorităţile noastre”, a fost mesajul directorului FBI, Christopher Wray.

„Alegerile se vor desfăşura un pic altfel anul acesta. Din cauza schimbărilor provocate de COVID, s-ar putea să nu aflăm rezultatul alegerilor chiar pe 3 noiembrie. Nu e nimic greşit. Vă cerem doar să aveţi răbdare până când vor fi anunţate rezultatele oficiale. Aşa că mergeţi şi votaţi cu încredere”, îndemnă Christopher Krebs, şeful Agenţiei pentru Securitate Cibernetică

„Ca americani suntem toţi de aceeaşi parte a baricadei. Vă încurajez să vă informaţi şi să votaţi!”, a transmis şi William Evanina, şeful Agenţiei Naţionale de Contrainformaţii:

 FBI a închis zeci de site-uri iraniene considerate de propagandă

Statele Unite au confiscat 92 de nume de domeniu utilizate de Iran, patru dintre ele fiind folosite de site-uri de ştiri în limba engleză, a anunţat miercuri Departamentul de Justiţie american, potrivit AFP.

Site-urile au fost identificate cu ajutorul unor informaţii provenite de la Google, apoi cu sprijinul reţelelor de socializare Twitter şi Facebook, a adăugat Departamentul de Justiţie.

Patru dintre aceste site-uri, cu numele de domeniu 'newsstand7.com', 'usjournal.net', 'usjournal.us' şi 'twtoday.net', erau "operate de sau în contul" Gardienilor Revoluţiei, cu scopul de a influenţa politica internă şi internaţională a SUA, a precizat Departamentul de Justiţie.

Printre celelalte 88 de nume de domeniu se numără de asemenea site-uri de informare care vizează "difuzarea propagandei iraniene" cu destinaţia Europa de Vest, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est.

Vizitatorii care accesau miercuri respectivele site-uri vedeau un mesaj care anunţa că "aceste domenii au fost confiscate de Biroul Federal de Investigaţie (FBI)".

"Vom continua să folosim toate instrumentele aflate la dispoziţia noastră pentru a împiedica orice utilizare rău intenţionată de către guvernul iranian a vreunei companii sau a reţelelor de socializare americane cu scopul de a difuza propagandă, încercând să influenţeze publicul american şi să semene dezordine", a declarat secretarul adjunct de Justiţie, John Demers.

"Organismele care difuzează informaţii false au devenit noul mijloc de a răspândi dezinformare de către statele autoritare care continuă să încerce să ne submineze democraţia", a adăugat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite