Potrivit unui raport al autorităţii care se ocupă de protecţia frontierelor SUA (U.S. Customs and Border Protection), anul trecut peste 2.000 de persoane, printre care şi cetăţeni români, au intrat ilegal în SUA prin frontiera din nord. Se estimează însă că numărul imigranţilor ilegali este mult mai mare şi asta pentru că mulţi nu au fost încă prinşi şi nu sunt cuprinşi de statisticile oficiale. Vorbim, aşadar, de o creştere de 91 de procente a intrărilor ilegale în SUA dinspre partea canadiană.

Pe lângă faptul că îşi pun viaţa în pericol prin traversarea frauduloasă a unei frontiere, cei care sunt prinşi intrând ilegal în SUA riscă, pe lângă închisoare, amenzi de mii de dolari, precum şi deportarea cu interdicţia de a mai intra în SUA pe viaţă.

În ceea ce priveşte România, orice intrare ilegală a unui cetăţean român în Statele Unite ne îndepărtează tot mai mult de includerea în programul Visa Waiver, cel care prevede eliminarea vizelor în scop turistic şi acordarea dreptului de a rămâne pe teritoriul american pana la 90 de zile.