România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver. Românii vor intra fără viză pe teritoriul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România încearcă de mulţi ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii săi să poată călători în SUA fără vize.
România încearcă de mulţi ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii săi să poată călători în SUA fără vize.

Secretarul american al Securităţii Interne, Alejandro Mayorkas, a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări în Programul Visa Waiver, între care şi România, astfel încât cetăţenii acestor ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, transmite Reuters.

„Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat Mayorkas marţi la un eveniment din industria turismului. „Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat el, spunând că oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

În septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de viză. Directorul executiv al Asociaţiei de călătorii  Roger Dow, a declarat marţi că Croaţia reprezintă un plus de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. „De fiecare dată când adăugaţi una dintre aceste ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a spus Dow.

De sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în Statele Unite fără a obţine viză, potrivit ambasadei americane la Zagreb, informează agenţia de presă MIA.

Pentru a participa la programul Visa Waiver, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţele legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, aplicarea legii imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. În prezent există 40 de ţări în program. 

România încearcă de mulţi ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depăşeşte încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autorităţile americane pentru ridicarea vizelor. Potrivit ultimelor date oficiale , rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%, în anul fiscal american 2020, această rată trecând din nou de peste 10%, respectiv fiind de 10,14%. După cum a relatat Profit.ro, acest prag scăzuse în 2019, după mai mulţi ani, sub 10%, dar încă insuficient pentru acceptarea în Visa Waiver.

În conformitate cu legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la programul de scutire de vize (Programul Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%.

Autorităţile SUA calculează rata de refuz potrivit anului fiscal, care începe la 1 octombrie şi se termină la 30 septembrie.

În cadrul ultimei reuniuni tripartite, organizate de către Comisia Europeană, cu participarea SUA şi a statelor membre afectate de nereciprocitate în materie de vize, din 9-10 iunie 2021, Statele Unite ”au reconfirmat angajamentul de a continua conlucrarea şi dialogul cu partea română pentru atingerea obiectivului de eliminarea vizelor pentru şederi de scurtă durată (90 zile), în scop de afaceri sau turism”. Cu toate acestea, sursa citată subliniază că: „Rata de refuz pentru România este încă peste pragul de 3% (în anul fiscal 2020, această rată a fost de 10,14%)”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite