Reuters: SUA analizează posibilele daune aduse Occidentului dacă Rusia este deconectată de la SWIFT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
swift

Un purtător de cuvânt al NSC de la Casa Albă a remarcat că „evaluarea potenţialelor efecte secundare şi găsirea modalităţilor de reducere a acestor efecte este o bună gestionare şi o practică standard”.

Statele Unite analizează posibilele daune aduse ţărilor occidentale în cazul în care Federaţia Rusă este deconectată de la sistemul interbancar internaţional SWIFT în timpul ipoteticei sale invazii a Ucrainei. Acest lucru a fost raportat joi de Reuters , citându-l pe senatorul american Jean Shaheen (democrat din New Hampshire).

„Cred că administraţia încă analizează care ar fi daunele colaterale ale dezactivării Rusiei de la SWIFT în ceea ce priveşte impactul său atât asupra SUA, cât şi asupra aliaţilor noştri”, a spus Shaheen.

O reprezentantă a Consiliului de Securitate Naţională (NSC) de la Casa Albă, comentând cuvintele sale, a remarcat că „evaluarea potenţialelor efecte secundare şi găsirea modalităţilor de reducere a acestor efecte reprezintă un management bun şi o practică standard”.

Shahin a mai menţionat că una dintre consecinţele aşteptate este întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia. Anterior, consilierul principal al Departamentului de Stat al SUA pentru securitatea energetică, Amos Hochstein, a purtat discuţii pe această temă cu reprezentanţii unui număr de companii energetice, notează Reuters.

Pe 17 ianuarie, ziarul german Handelsblatt , citând surse din guvernul german, a raportat că autorităţile din SUA şi UE nu mai iau în considerare posibilitatea de a deconecta Rusia de la SWIFT. În acelaşi timp, s-a subliniat că negocierile dintre UE şi SUA vizează acum dezvoltarea de sancţiuni împotriva marilor bănci ruseşti.

Când a fost solicitată să comenteze mesajul Handelsblatt, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că nicio opţiune nu a fost exclusă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite