Reuniune între Casa Albă, CIA şi Pentagon pe tema Iranului. NYT: secretarul Apărării vrea să trimită 120.000 de militari în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul le-a prezentat consilierilor de securitate naţională din administraţia Donald Trump un proiect privind desfăşurarea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu în cazul unui atac al Iranului împotriva armatei americane sau accelerării dezvoltării programului de înarmare nucleară, dezvăluie cotidianul The New York Times (NYT), preluat de Reuters.

NYT scrie în ediţia de luni, în baza unor surse neidentificate din cadrul administraţiei Trump, că secretarul interimar al Apărării Patrick Shanahan a prezentat acest plan joi, în cadrul unei reuniuni la care au participat consilierul de securitate naţională de la Casa Albă John Bolton şi directoarea Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) Gina Haspel.

Preluând informaţia, Reuters menţioneză că nu a fost în măsură să o confirme imediat. Casa Albă nu a putut fi contactată, în timp ce Pentagonul a refuzat să facă vreo declaraţie.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au intensificat după ce Donald Trump a anunţat în mai 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul de la Viena din 2015 privind dosarul nuclear iranian şi a reintrodus sancţiunile economice ridicate Iranului în urma semnării acestui text.

Liderul de la Casa Albă vrea să oblige Teheranul să accepte un nou acord, care să încadreze mai strict activităţile sale balistice şi nucleare. El a îndemnat joia trecută Iranul la dialog, fără să excludă o confruntare armată.

Reprezentanţi ai administraţiei Trump au evocat existenţa unor „ameninţări“ sporite la adresa intereselor americane în Orientul Mijlociu.

Un grup aeronaval şi bombardiere au fost trimise în regiune cu scopul de a „descuraja“ Teheranul să atace interese americane sau ale aliaţilor.

Pe de altă parte, Iranul a denunţat un „război psihologic“ lansat de Statele Unite şi apreciază că prezenţa militară americană la Golful Persic, care era până acum o ameninţare, reprezintă de-acum o şansă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite