Reţeaua de tuneluri de sub Capitoliu. Cum au fost evacuaţi congresmenii în timpul asaltului susţinătorilor lui Donald Trump FOTO VIDEO

Reţeaua de tuneluri de sub Capitoliu. Cum au fost evacuaţi congresmenii în timpul asaltului susţinătorilor lui Donald Trump FOTO VIDEO

Capitoliul SUA FOTO washingtontunnels.com

În ziua asaltului asupra Capitoliului, congresmenii au fost evacuaţi prin reţeaua de tuneluri care conectează clădirile Congresului, după descoperirea unor bombe artizanale active la sediile din apropiere ale partidelor republican şi democrat. Potrivit The Drive, aceste pasaje şi-au dovedit rolul de securitate în situaţia de criză creată de insurecţia susţinătorilor lui Trump.

În timp ce o mulţime de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump se pregătea să ia cu asalt Capitoliul, croindu-şi drum în sălile şi birourile congresmenilor adunaţi în şedinţa de validare a voturilor Colegiului Electoral, Poliţia Capitoliului a răspuns unor ameninţări cu bombă şi a evacuat aleşi şi personal din clădirile Bibliotecii Congresului şi ale deputaţilor, la sud de clădirea principală.
 
„Dacă vă aflaţi în clădirea Cannon (birouri ale Camerei Reprezentanţilor), adunaţi oaspeţii, luaţi cu voi măştile de siguranţă şi trusele Go Kits şi raportaţi tunelului din Sud, conexiunea cu clădirea Longworth”, a transmis poliţia Capitoliului personalului, potrivit unui reporter NBC News.
 
Clădirile Longworth (mijloc), Rayburn (stanga) şi Cannon FOTO wikimedia commons
 
Un alt mesaj al poliţiei îndemna ocupanţii clădirii să „închidă uşile fără a le încuia”. Mesajul de evacuare nu a oferit alte detalii decât explicaţia unor „activităţi ale poliţiei”, iar toată lumea trebuie să se îndrepte calm şi ordonat spre ieşire.
 
Nu este clar ce cuprindeau trusele, probabil articole de supravieţuire, aleşii fiind fotografiaţi cu măşti de gaz menite să protejeze de agenţi toxici periculoşi. Acestea sunt concepute să acopere complet capul şi faţa şi se etanşează în zona gâtului pentru a folosite cu uşurinţă inclusiv de oameni care poartă ochelari, barbă sau au părul lung.
 
Dacă informaţiile exacte despre unde au fost mutaţi şi adăpostiţi congresmenii lipsesc, cert este că sub Capitoliu există o reţea de cel puţin 19 pasaje subterane care conectează sediul propriu-zis al Congresului cu restul clădirilor din complex.
 
Primele tuneluri pornind de la Capitoliu au fost săpate în timpul Războiului Civil pentru a asigura sisteme de ventilaţie, iar ulterior, în 1898, s-a creat o linie de legătură cu Biblioteca Congresului pentru transportarea cărţilor, care nu mai e funcţională azi.
 
Primele pasaje subterane destinate deplasării au fost cele care au legat Capitoliul de Cannon House - cea mai veche clădire de birouri destinată membrilor Congresului, redenumită în 1962 după preşedintele Camerei Reprezentanţilor Joseph Gurney Cannon - respectiv de Russell Senate Office Building. Acestea erau la acea vreme şi au rămas birourile-satelit unde cei mai mulţi parlamentari îşi desfăşoară activitatea zilnică.
 
Clădirea Cannon a deputaţilor a fost ridicată în 1908, şi un an mai târziu a fost construită şi clădirea Senatului Russell. Aceasta din urmă a avut de la bun început sisteme subterane de transport, iniţial parlamentarii deplasându-se în maşini electrice Studebaker.
 
În următoarele decenii, reţeaua a fost extinsă şi transportul subteran îmbunătăţit, pe măsură ce şi numărul aleşilor şi al personalului Capitoliului a crescut.
 
Azi tunelul ce leagă Cannon de Capitoliu nu este doar un pasaj de transport subteran, ci un oraş în miniatură cu ateliere de reparaţii pentru pantofi, poştă, cooperativă de credit şi cafenea. La fel sunt şi unele tuneluri ce pleacă de la James Madison Memorial, aparţinând complexului Bibliotecii Congresului, şi unde se află birourile Arhitectului Capitoliului, care găzduiesc magazine de materiale de construcţie, tâmplărie, camere pentru dispozitive de mentenanţă şi o băcănie.
 
Complexul Capitoliului a fost dotat cu sisteme de linie ferată tot mai performante - în 1960 au fost adăugate legături ferate şi pentru alte birouri ale senatorilor şi deputaţilor, iar în prezent  permite deplasările între clădirile Senatului Dirksen, respectiv Hart, şi Rayburn House Office Building. Rayburn are o sală de fitness şi un poligon pentu poliţia Capitoliului.
 
 
Reţeaua de tuneluri este concepută pentru a asigura căi de evacuare în situaţii de urgenţă, dar şi adăposturi de siguranţă. În 1958, guvernul SUA a desemnat tunelul ce conectează Capitoliul de clădirea Russell a Senatului adăpost antiatomic. Multe dintre aceste tuneluri au fost închise pentru public după ce un bărbat cu probleme psihice a împuşcat doi poliţişti, în 1998. 
 
În anii 2000 au avut loc lucrări majore de extindere a complexului şi a reţelei de tuneluri subterane, între care şi un pasaj sigur pentru camioanele de gunoi ce ar putea fi transformate în maşini-capcană.
 
Structura tunelului de gunoi de sub Capitoliu în construcţie în 2003 FOTO Achitect of Capitol via The Drive
 
Ulterior acestor noi construcţii, agenţia guvernamentală Arhitectul Capitoliului a eliminat sistematic comunicatele de presă referitoare la ele, după cum a notat Proiectul Washington Tunnels, deşi informaţiile sunt disponibile online pe alte platforme. Ar putea fi un indiciu că acestea au dobândit funcţii de securitate sensibile, între care şi o rută specifică de evacuare pentru congresmeni şi persoane cu funcţii înalte.
 
În cursul evenimentelor de la Capitoliu, vicepreşedintele Pence şi alţi congresmeni au fost conduşi prin tuneluri subterane nespecificate, după cum o arată mărturiile celor evacuaţi pe 6 ianuarie.
 
„Am coborât, am navigat prin tuneluri şi eram confuzi în privinţa locurilor unde ne spuneau să ajungem. Unii dintre nou au mers la cafenea, care fusese încuiată şi am fost lăsaţi înăuntru”, a spus ulterior un ales democrat.
 
Cel puţin o parte din persoanele evacuate au fost relocate la Fort Lesley J. McNair din Washington, o bază a armatei SUA, parte din reţeaua aferentă planurilor de situaţii neprevăzute menite să asigure continuitatea guvernului.
 
„Tunelul de Gunoi” ar fi furnizat cel puţin o rută directă pentru preluarea aleşilor şi transportarea lor la Fort Lesley J. McNair, aflată la circa 2.5 kilometri depărtare de Capitoliu, relatează The Drive.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările