Reţeaua faraonică de spionaj a Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul menit să apere cetăţenii statelor Statele Unite este atât de mare încât este imposibil să spui dacă este sau nu eficient.

Cotidianul american "The Washington Post" a publicat luni o investigaţie care a durat aproape doi ani şi care încearcă să facă ordine în structurile americane de informaţii care au apărut după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Rezultatul cercetărilor este că lumea secretă pe care a creat-o Guvernul a devenit atât de vastă, atât de incontrolabilă şi atât de tainică, încât nimeni nu ştie câţi bani consumă, câţi angajaţi are, câte programe derulează sau câte agenţii fac acelaşi lucru.

Autorii noteză că atunci când vine vorba de siguranţa naţională, nicio cheltuială nu este tăiată şi puţine întrebări sunt puse. Rezultatul este o structură de o aşa mărime, încât nimeni din Guvern nu o poate înţelege pe deplin. Mai mult, după nouă ani de cheltuieli şi dezvoltare fără precedent, structura este de multe ori ineficientă şi în cea mai mare parte invizibilă oamenilor pe care ar trebui să îi protejeze.

      • Răspunsul Washingtonului la investigaţia "The Washington Post" (format PDF, mărimea 24kb):

"Articolul nu reflectă Comunitatea de Informaţii pe care o ştim noi (...) Recunoaştem faptul că nu operăm într-un mediu transparent, dar avem de asemenea succese zilnice care nu se văd, nu se spun. (...) Rapoartele noastre au făcut ca deciziile autorităţilor în domeniul securităţii să fie mai calitative şi mai rapide.(...) Luptăm constant împotriva ineficienţei şi a redundanţei, dar în acelaşi timp nu dorim să avem un singur punct de vedere
(...) Putem să ne facem treaba mai mult şi mai bine şi o vom face. Misiunea noastră şi angajamentul pe care ni l-am luat, în asigurarea securităţii Americii, vor rămâne la fel de ferme, fie că sunt sau nu reflectate în presă
", a declarat Directorul Serviciilor americane de Securitate, David C. Gompert.

Imediat după atacurile asupra turnurilor gemene ale World Trade Center, Congresul american a aprobat alocarea de la bugetul de stat a 40 de miliarde de dolari peste bugetul destinat deja apărării interne. Apoi a alocat încă 36,5 miliarde de dolari în 2002 şi alte 44 de miliarde în 2003. Şi acesta a fost doar începutul.

Cu aceşti bani în spate, agenţiile de informaţii şi cele militare s-au multiplicat: 24 de organizaţii au fost create până la sfârşitul lui 2001, alte 37 au apărut în 2002 doar pentru urmărirea armelor de distrucţie în masă. Au urmat 36 de agenţii în 2003. Şi alte 26 după ele. Şi alte 32. Şi încă 20. În total, cel puţin 263 de organizaţii. Fiecare dintre ele a avut nevoie de oameni, şi fiecare om a venit cu nevoi logistice şi administrative.

Numai Agenţia de Informaţii a Pentagonului a crescut de la 7.500 de angajaţi, în 2002, la 16.500 în prezent.

Multe instituţii şi programe sunt total ascunse, cum ar fi un grup de programe ultra-secrete al Departamentului Apărării, numit Programe cu Acces Special (PAS). Codurile date de Pentagon pentru aceste programe se întinde pe 300 de pagini, iar comunitatea de informaţii are alte sute de programe şi fiecare din aceste sute de programe are sute de sub-programe, fiecare sub-program cu un număr limitat de oameni care îl cunoaşte. Nimeni nu poate înţelege astfel ce se întâmplă la nivel macro. "O singură entitate din acest univers poate să cuprindă toate acestea- Dumnezeu ", a spus un secretar de stat în domeniul apărării.

Ce au declarat oficiali din cele mai înalte structuri ale statului:

     • "Complexitatea acestui sistem sfidează descrierea"

     • "Din cauza lipsei de sincronizare, mesajele sunt disonante, eficienţa scade. Aşadar nu putem să spunem cu precizie dacă această structură ne asigură o securitate sporită"

     • "Nu ştiu de existenţa vreunei agenţii care să aibă autoritatea sau responsabilitata coordonării tuturor acestor activităţi"

     • "Nu o să trăiesc destul de mult încât să fiu informat cu privire la tot ce se întâmplă în domeniul securităţii"

Investigaţia în cifre:

     • în America sunt 45 de organizaţii guvernamentale (precum FBI) angajate în activităţi top-secrete, care au 1.271 de subunităţi (cum ar fi Centrul de Screening în domeniul Terorismului a FBI) şi 1.931 de companii din sectorul privat care au ca activitate colectarea de informaţii secrete pentru Guvern, toate în aproximativ 10.000 de locaţii în Statele Unite

     • aproximativ 854.000 de oameni primesc bani pentru activităţi legate de contraterorism, culegere de informaţii, securitate internă

     • doar în Washington şi în jurul lui sunt 33 de clădiri în care se desfăşoară activităţi de securitate naţională

     • multe agenţii au acelaşi domeniu de activitate, de exemplu, 51 de organizaţii din 15 oraşe americane urmăresc banii care vin dinspre şi se duc către reţelele teroriste.

     • în fiecare an sunt publicate 50.000 de rapoarte informative, un volum atât de mare încât multe dintre analize sunt ignorate.

Mai citeşte Cuvântul autorilor şi Metodologia investigaţiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite