Republicanii din Congres se aliniază în spatele lui Donald Trump pentru a se întoarce la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elise Stefanik, noua aliată a lui Donald Trump în recucerirea puterii FOTO EPA-EFE
Elise Stefanik, noua aliată a lui Donald Trump în recucerirea puterii FOTO EPA-EFE

Candidata lui Donald Trump, tânăra aleasă Elise Stefanik, 36 de ani, a înlocuit-o vineri în ierarhia republicană a Congresului pe o mare inamică a fostului preşedinte american, Liz Cheney, un act ce relevă influenţa miliardarului newyorkez asupra partidului său, comentează AFP.

„Republicanii din Cameră s-au unit, iar mişcarea pentru a Reda Americii Măreţia este puternică”, s-a felicitat Donald Trump imediat după vot, reluând celebrul său slogan de campanie.

În discursul de mulţumire, Elise Stefanik, o fostă moerată, a ţinut să menţioneze că Donald Trump joacă un „rol crucial” în Partidul Republican.

După un început tumultuos de săptămână în rândul republicanilor din Congres, care a culminat miercuri cu înlăturarea lui Liz Cheney din cea de-a treia poziţie ca importanţă a partidului în Cameră, aleasa newyorkeză s-a erijat într-un element unificator.

Din cei 212 aleşi republicani ai Camerei Reprezentanţilor, 134 au votat pentru ea, iar 46 împotrivă. Liz Cheney s-a numărat printre cei 32 de aleşi care nu au participat la vot, potrivit presei americane.

Odată cu preluarea rolului de „conference chair”, Elise Stefanik va fi responsabilă de transmiterea mesajului partidului atât în interior, cât şi în rândul alegătorilor. Este un post crucial în perspectiva alegerilor de la mijloc de mandat din noiembrie 2022.

„Americanii ştiu că mizele sunt extraordinar de importante”, a declarat ea.

„Intrăm în ofensivă şi vom recâştiga majoritatea în 2022. Trebuie să fim uniţi”, a continuat Stefanik.

În opinia ei, inamicul comun este „programul radical, distrugător, de extrema stângă” al preşedintelui democrat Joe Biden.

Aleasa din New York a mai declarat că Liz Cheney, la fel ca ceilalţi puţini critici ai fostului preşedinte, îşi au încă locul în cadrul Partidului Republican, dar numai dacă îşi arată sprijinul faţă de fostul magnat în domeniul imobiliar. „Noi suntem uniţi şi vom lucra împreună cu preşedintele Trump”, a precizat ea.

„Mândria” conservatorilor

Dar diviziunile rămân profunde între micul grup anti-Trump şi parlamentarii care îl sprijină sau rămân tăcuţi.

Liz Cheney, fiica fostului vicepreşedinte Dick Cheney, figurează printre cei zece republicani din Cameră care au votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump în cazul acuzaţiei de „incitare la insurecţie” în cursul atacului de la Capitoliu din 6 ianuarie. Fostul preşedinte american a scăpat în cele din urmă de condamnare, fiind achitat în Senat.

Aleasa de Wyoming denunţă neîncetat „minciunile foarte periculoase” ale miliardarului, care susţine, fără dovezi concrete, că alegerile prezidenţiale de anul trecut au fost „furate”.

Liz Cheney FOTO EPA-EFE

Liz Cheney, una dintre principalele voci critice la adresa lui Trump din tabăra republicanilor  FOTO EPA-EFE

„Nu cred că el ar trebui să conducă partidul”, a reafirmat ea vineri seară la CNN.

„Este important ca noi, republicanii, să apărăm adevărul”, a insistat Cheney.

Tensiunea creşte pe culoarele Congresului la peste patru luni de la atac.

Miercuri, o aleasă trumpistă criticată aspru deja pentru luările sale de cuvânt polemice, Marjorie Taylor Greene, a început să ţipe la adresa celebrei tinere progresiste Alexandria Ocasio-Cortez, reproşându-i, între altele, că oferă susţinere „teroriştilor”. Ea s-a referit la grupurile de extrema stângă şi la mişcarea Black Lives Matters. Un comportament rar sub cupola venerabilului Capitoliu, care i-a revoltat pe democraţi, remarcă AFP.

Aleasă în Congres în noiembrie 2014 pe o linie mai moderată decât Liz Cheney, Elise Stefanik s-a ţinut la început la distanţă de Donald Trump.

Ea a votat chiar împotriva marii sale reforme fiscale din 2017 şi şi-a exprimat opoziţia faţă de mai multe decizii importante, între care retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind combaterea modificărilor climatice.

Absolventă a Universităţii Harvard, Elise Stefanik a lucrat la Casa Albă pentru George Bush între 2006 şi 2009. Aleasă la 30 de ani, a deţinut o perioadă recordul de cea mai tânără femeie care a obţinut un mandat în Congresul SUA. În prezent, este o „mândrie” a conservatorilor, fapt remarcat de cei care au votat pentru ea, notează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite