Recurs eronat la istorie, folosit ca argument de Trump în faţa lui Trudeau: preşedintele american a acuzat Canada de incendierea Casei Albe în 1812

Recurs eronat la istorie, folosit ca argument de Trump în faţa lui Trudeau: preşedintele american a acuzat Canada de incendierea Casei Albe în 1812

Justin Trudeau (stânga) şi Donald Trump discutând în marja summitului G20 de la Hamburg FOTO EPA-EFE

O convorbire telefonică din 25 mai între preşedintele american Donald Trump şi premierul canadian Justin Trudeau menită ajungerii la un acord pe tema taxelor vamale la aluminiu şi oţel a fost marcată de un recurs stânjenitor la istorie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit CNN, care citează o sursă apropiată dosarului, Trump i-a amintit lui Trudeau de episodul incendierii Casei Albe în 1812 şi i-a acuzat pe canadieni de acest lucru.

Întrebat de Trudeau de ce noile taxe reprezintă o chestiune de securitate naţională, Trump i-a răspuns: „Voi nu aţi dat foc Casei Albe?“.

Acest recurs la istorie a surprins, întrucât nu reprezintă un argument al creşterii taxelor vamale la aluminiu şi oţel.

Mai mult, istoricii contactaţi de CNN au remarcat o eroare a lui Trump.

Într-adevăr, Casa Albă a fost incendiată în 1812, dar de către trupele britanice, ca răspuns  la un atac al americanilor la York, în Ontario. La acea vreme, Ontario se afla sub stăpânirea Imperiului Britanic.

Din 1 iunie, Statele Unite aplică taxe vamale de 10% pentru importurile de aluminiu şi de 25% pentru importurile de oţel din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.

Luată în numele securităţii naţionale şi lovind în parteneri comerciali tradiţionali, această decizie a stârnit numeroase critici la nivel internaţional.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis lui Trump că a făcut o „eroare“, în timp ce Guvernul german a subliniat că răspunsul la „America înainte de toate“ va fi „Europa unită“. La rândul său, Justin Trudeau a spus despre noile taxe că sunt „insultătoare“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: