Record depăşit: Cel mai lung „shutdown“ din istoria SUA

Record depăşit: Cel mai lung „shutdown“ din istoria SUA

Casa Albă FOTO EPA - EFE

Impasul bugetar care afectează de peste trei săptămâni activitatea administraţiei federale americane a devenit cel mai lung din istorie în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recordul a fost bătut la miezul nopţii ora locală (07.00 ora României), depăşind cele 21 de zile de „shutdown“ (blocaj parţial al activităţii administraţiei federale americane) din 1995-1996, în primul mandat de preşedinte al lui Bill Clinton.

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că nu intenţionează să instituie starea de urgenţă „atât de repede“, în timp ce Senatul şi-a suspendat activitatea până luni.

Liderul de la Casă şi democraţii încă nu au ajuns la un compromis pentru deblocarea acestei situaţii. Trump insistă să primească în noul buget 5,7 miliarde de dolari pentru construirea unui zid anti-imigranţi la graniţa cu Mexicul, în timp ce democraţii, majoritari de-acum în Camera Reprezentanţilor, se opun acestei solicitări, considerând-o costisitoare şi ineficientă în combaterea imigraţiei clandestine, iar proiectul drept „imoral“.

Circa 800.000 de funcţionari federali sunt afectaţi de „shutdown“. Ei urmează să nu îşi încaseze salariul pe ultima lună.

Joi, principalele sindicate din transportul aerian au denunţat situaţia, evocând riscuri sporite pentru securitatea ţării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: