„Războiul din Siria, construit pe o minciună“. Proteste la New York

„Războiul din Siria, construit pe o minciună“. Proteste la New York

Proteste la New York faţă de o intervenţie militară a SUA şi Aliaţilor în Siria

Centrul New Yorkului a fost joi seară scena unor proteste zgomotoase faţă de o eventuală intervenţie militată în Siria, sute de persoane exprimându-se categoric împotriva războiului din Siria, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Demonstranţii au variat de la activişti pentru drepturile omului care se opun violenţelor cauzate de războaie, dar şi susţinători ai Siriei dinaintea izbucnirii conflictului sângeros, în 2011.

„USA, NATO, nu vă atingeţi de Siria!", au scandat ei, unii purtând portrete ale lui Bashar al-Assad.
Khaldon Makhoul, în vârstă de 43 de ani, un medic sirian venit în Statele Unite în urmă cu 17 ani, agita o pancartă pe care se putea citi „Siria = Irak. Aceleaşi minciuni".

„Este încă o minciună, iar mulţi oameni vor muri degeaba", a declarat el pentru AFP. "Unde sunt armele chimice? Noi nu le-am găsit", a spus el.

Alţi sirieni creştini - purtând steagul în roşu, negru şi alb al ţării lor - îşi apărau de asemenea preşedintele, afirmând că acuzaţiile potrivit cărora ar fi folosit arme chimice împotriva poporului sunt o minciună.

Ei preferă să denunţe „terorişti" şi actori externi.

O americană, Sharon Eolis, era tot atât de nemulţumită. „Acelaşi lucru s-a întâmplat în Irak", a subliniat ea, amintind afirmaţiile americane cu privire la arme de distrugere în masă avansate cu scopul inavadării Irakului în 2003. "Eu cred că Statele Unite nu au niciun drept să se ducă în Siria", insistă ea.

Un profesor pensionar, Robert Shainwald, s-a pronunţat, de asemenea, împotriva oricărei intervenţii americane. „Nu vreau ca această ţară să se lanseze într-un nou război. Oamenii au întotdeauna de pierdut", subliniază el.

Departe de manifestanţi, Jose Martinez, deghizat pentru turişti în Spiderman, este de altă părere, îndemnându-i pe conducătorii ţării sale „Mergeţi. Oamenii mor acolo, nu au puterea să oprească acest lucru".

La o stradă distanţă, susţinători ai opoziţiei siriene au venit şi ei să manifesteze, scandând "Al-Aassad este un terorist, al-Assad este Hitler".

Un şofer originar din Damasc, Nezar Yabroudi, purta un panou cu fotografii în care apar sute de copii morţi în atacuri chimice, pe care se putea citi „Domnule preşedinte, aveţi nevoie de alte probe?".

Casa Albă a anunţat joi că Barack Obama va lua o decizie cu privire la Siria conform intereselor Statelor Unite, după respingerea de către Parlamentul britanic a unei moţiuni pe tema unei intervenţii contra Damascului.

Proteste anti-război şi în Europa

Sute de persoane au protestat la Paris faţă de posibila intervenţie militară în Siria

Câteva sute de persoane s-au adunat joi seara la Paris, şi anume pacifişti, activişti de stânga, pro-al-Assad sau kurzi, protestând faţă de o eventuală acţiune militară occidentală în Siria, relatează AFP.

Aproximativ 250 de manifestanţi, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, s-au adunat în centrul capitalei, la îndemnul Mişcării Păcii, o organizaţie pacifistă apropiată istoric Partidului Comunist.

VIDEO „Jos mâinile de pe Siria“. Britanicii protestează, americanii se declară împotriva unei intervenţii militare

Câteva sute de oameni au protestat miercuri în faţa reşedinţei premierului britanic faţă de o intervenţie militară a Regatului Unit în Siria. Cu o zi înainte ca parlamentarii să dezbată propunerea guvernului, londonezii au protestat în faţa celebrului Downing Street nr. 10, cu pancarde pe care scria „Mâinile jos de pe Siria“.

Protestatarii variau de la adolescenţi, tineri, chiar şi pensionari. Una dintre femeile prezente a declarat pentru BBC: „Nu văd ce am realizat după 10 ani în Iraq sau Afganistan. Sunt convinsă că ni se vând alte minciuni. Nu ne putem permite şcoli, case, profesori, asistente, dar cumpărăm câte bombe vrem. Oamenii din această ţară nu îşi pot permite un alt război.“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: