Războiul din Caucaz. Pompeo i-a primit la Washington pe omologii săi azer şi armean: Apel la încetarea violenţei şi poziţii diametral opuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american de stat american Mike Pompeo le-a cerut vineri Armeniei şi Azerbaidjanului să pună capăt ostilităţilor şi să protejeze civilii din Nagorno-Karabah, regiune afectată de aproape o lună încoace de un conflict sângeros, relatează AFP.

Mike Pompeo s-a întâlnit separat, la Washington, cu omologul său azer Djeyhun Bairamov şi apoi cu cel armean Zohrab Mnaţakanian.

Şeful diplomaţiei americane „a subliniat necesitatea încetării violenţei şi protejării civililor”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Pompeo a reiterat dorinţa Washingtonului ca acest conflict să fie rezolvat „fără utilizarea forţei sau a ameninţării cu forţa”, cu respectarea „integrităţii teritoriale”, „drepturi la egalitate şi autodeterminare”.

Armenia şi Azerbaidjan se acuză reciproc de ţintirea zonelor civile de la izbucnirea ostilităţilor pe 27 septembrie în această regiune azeră muntoasă controlată de separatiştii armeni, notează AFP.

Bairamov a declarat că i-a cerut lui Pompeo ca Armenia să pună capăt „ocupaţiei” în Nagorno-Karabah. „Armenia trebuie să înceteze să evite negocieri serioase şi să aleagă o pace durabilă”, a subliniat şeful diplomaţiei azere.

La rândul său, Mnaţakanian a acuzat autorităţile de la Baku că se află la originea declanşării violenţelor, precum şi Turcia pentru implicarea directă în conflict „prin sprijin tehnic militar (şi) trimiterea de terorişti militari în regiune”.

Statele Unite şi-au intensificat în ultimele zile apelurile la încetarea focului în Nagorno-Karabah, regiune cu majoritate armeană care s-a desprins de Azerbaidjan după destrămarea Uniunii Sovietice printr-un război soldat cu aproximativ 30.000 de morţi.

Alături de Franţa şi Rusia, Statele Unite fac parte din Grupul OSCE de la Minsk, principala instanţă de mediere a acestui conflict.

Oficial, Statele Unite s-au arătat neutre. Recent însă, Pompeo a declarat că speră ca Armenia să se poată „apăra” împotriva Azerbaidjanului şi a criticat implicarea Turciei. Totuşi, Statele Unite au legături strategice cu Azerbaidjanul, unul din puţinele state musulmane care întreţine relaţii diplomatice solide cu Israelul. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite