Raport: O treime dintre tinerii americani sunt prea graşi pentru a fi înrolaţi în armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară din 2005 încoace, armata terestră a SUA nu a putut înrola în acest an numărul dorit de tineri recruţi.

Pentagonul întâmpină dificultăţi în a recruta tineri americani din cauza excesului ponderal al acestora. Mai mult, chiar şi printre cei înrolaţi figurează tot mai mulţi supraponderali, ceea ce afectează eficacitatea de luptă, relatează AFP, potrivit 20minutes.fr.

„Astăzi, aproape o treime dintre tinerii americani sunt prea graşi pentru a servi în forţele armate“, a declarat generalul în rezervă Samuel Ebbesen, prezentând în cursul acestei săptămâni un nou raport al grupului de reflecţie „Council for a strong America“ cu privire la recrutarea în forţele terestre.

„Este esenţial pentru securitatea noastră naţională ca toţi aceia care vor să-şi servească ţara să răspundă criteriilor de admisibilitate“, a adăugat el, vorbind despre raport, intitulat „Cu o sănătate precară şi nepregătiţi“, alături de directorul pentru recrutare al Pentagonului, generalul Frank Muth.

Conform unor date din 2015 ale Pentagonului, 71% dintre americanii cu vârste cuprinse între 17 şi 24 de ani nu se califică pentru a servi în forţele armate din cauza excesului ponderal, a nivelului insuficient de educaţie, a trecutului infracţional sau a consumului de stupefiante. Dintre toţi aceştia, aproape o treime (31%) sunt împiedicaţi de greutate.

Drept rezultat, pentru prima oară din 2005 încoace, armata terestră nu a putut înrola în acest an numărul dorit de tineri recruţi, ci cu 6.500 mai puţini, conform generalului Joe Galloway.

Raportul mai arată că excesul de greutate îi afectează şi pe militarii activi. De exemplu, în 2015, 7,8% erau consideraţi supraponderali, în creştere cu 73% faţă de 2011. În fiecare an, Pentagonul alocă 1,5 miliarde de dolari pentru cheltuieli de sănătate legate de obezitatea actualilor şi foştilor soldaţi. Pe lângă cheltuieli, peste 650.000 de zile de muncă sunt pierdute anual din cauza unor probleme legate de obezitate.

Acest raport citează un studiu al Pentagonului pentru perioada ianuarie 2011 - iunie 2016 care arată că numărul evacuărilor medicale din Irak şi din Afganistan cauzate de fracturi din cauza oboselii, entorse grave şi alte răni provocate de o igienă precară de viaţă a fost cu 72% mai mare decât cel al evacuărilor pentru răni de luptă.

Pentagonul a înăsprit criteriile fizice impuse militarilor activi, iar secretarul Apărării, Jim Mattis, a ameninţat cu concedierea tuturor celor care nu vor face faţă. „Majoritatea problemelor Americii sunt rezolvate la nivel local. Tot acolo va fi soluţionată şi această problemă“, a spus el luna trecută în faţa unor studenţi ai unei şcoli militare din Virginia.

Obezitatea este constatată mai mult în statele mai sărace din sud decât în cele bogate din nord-est, conform raportului. Astfel, procentul tinerilor între 17 şi 24 de ani consideraţi neeligibili pentru o carieră militară, mai ales din cauza obezităţii, ajunge la 76% în Mississippi şi la numai 68% în Maine. Statul Hawaii are cel mai mic procentaj de tineri obezi (62%), în timp ce Washington DC înregistrează cel mai mare procentaj (78%). 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite