Putinologul Burns: Predicţiile şefului CIA în privinţa liderului de la Kremlin, cu care are o istorie îndelungată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Burns CIA FOTO EPA-EFE
William Burns CIA FOTO EPA-EFE

În ultima vreme, jumătate din administraţia de la Washington se îndeletniceşte cu analizarea fiecărui cuvânt şi mişcare a lui Vladimir Putin, însă puţini sunt cunoscători mai avizaţi ai liderului de la Kremlin decât directorul CIA,  William Burns, relatează Politico.

Putin este întruchiparea unei „combinaţii de trăsături tipic ruseşti: îngâmfat, supărăcios, ofensat şi nesigur”, scrie Burns. Liderul de la Kremlin este „un apostol al revanşei”, a mai declarat Burns.

Recent, directorul CIA, care, înainte de invazie, a fost trimis să-l atenţioneze pe Putin, a făcut o predicţie: „Cred că este într-o dispoziţie în care are convingerea că nu-şi poate permite să piardă”.

CV-ul lui Burns îl recomandă: o carieră diplomatică îndelungată, inclusiv în calitate de ambasador al SUA la Moscova (2005-2008). Dar mai presus de toate este experienţa sa personală cu preşedintele rus, cu care nu s-ar putea lăuda nimeni din administraţia actuală.

Asta îl aduce în postura de a fi unul dintre consilierii de vârf ai lui Biden, căruia îi sunt încredinţate cele mai sensibile sarcini, fiind şi specialistul la care apelează elita de la Washington când vrea să ghicească următoarea mutare a lui Putin.

În perioada următoare, în contextul problematicii privind acurateţea informaţiilor de la servicii în legătură cu Rusia şi Ucraina şi a oportunităţii ca SUA să fi trimis arme grele mai din timp ţării atacate, probabil că va cădea în sarcina lui Burns să furnizeze răspunsuri.

Burns este „matur, foarte experimentat, rezervat, chibzuit în ceea ce spune. Din aceste motive, ca şi a experienţei lui cu Putin, îl ascultăm pe el”, spune William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, care îl cunoaşte de mult timp pe Burns.

Dar, oricât de bun putinolog ar fi, la începutul lui 2021, la audierea sa de confirmare în calitate de director CIA, nici măcar el nu a prevăzut cum urma liderul de la Kremlin să dea peste cap agenda de politică externă a noii administraţii. Pe lista de priorităţi ale sale - „China,tehnologia, oamenii şi parteneriatele” - nu figura şi Rusia. Abia la finele anului masarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina i-a alarmat suficient pe oficialii americani încât să-l trimită pe Burns discret la Moscova, unde s-a întâlnit cu responsabili de la Kremlin şi a vorbit la telefon cu Putin căruia i-a transmis atât îngrijorările americane, cât şi avertismente privind consecinţele unei invazii.

Ulterior, după ce SUA au decis să facă publice unele informaţii de la servicii privind planurile de război ale lui Putin, Burns a admis că această manevră neobişnuită a avut un rol critic în deturnarea eforturilor lui Putin de a folosi dezinformarea pentru justificarea unui război la scară largă în Ucraina.

Burns a mărturisit recent, într-o intervenţie la Financial Times Weekend Festival, că în timp ce administraţia Biden dădea alarma asupra invaziei iminente, el şi colegii săi au avut parte de „o mulţime de nopţi nedormite consumaţi de speranţa că ne-am înşelat”.

Administraţia Biden şi în special CIA au primit aprecieri pentru previziunile corecte asupra mişcărilor militare ale lui Putin împotriva Ucrainei şi decizia de a face publice ce ştiau serviciile, însă rămâne o chestiune nelămurită cum de nu au anticipat performanţa mediocră a armatei ruse şi rezistenţa peste medie a armatei ucrainene.

De fapt, printre oficialii guvernamentali americani era răspândită credinţa că forţele ucrainene vor fi depăşite rapid - atât de puternic că unii comentatori străini au ajuns să se întrebe dacă nu a fost şi motivul pentru care SUA nu au trimis mai devreme ajutor militar Ucrainei.

Burns este considerat de unele voci „secretarul de stat adjunct” al lui Antony Blinken, cei doi fiind „prieteni adevăraţi, nu doar prieteni la Washington”, potrivit unei surse din administraţia Biden.

Dincolo de faptul că Burns este un diplomat mai experimentat decât Blinken, este firesc ca el să exercite rolul delegatului administraţiei, iar asta pentru că el poate călători în secret, fără presă după el. În plus, directorii CIA sunt trimişi în ţări autoritare precum Rusia şi Coreea de Nord de multe ori pentru a deschide o cale diplomatică - în cazul vizitei sale la Moscova, Burns a avut sarcina să atenţioneze Kremlinul că SUA au informaţii precise care le susţin preocupările în legătură cu o invazie.

Putinologie avansată

Întors din vizita sa la Kremlin, toamna trecută, Burns îşi făcea puţine iluzii cu privire la rezultat, fiind pregătit să dea veştile rele la Washington.

„A fost extrem de realist cu privire la probabilitatea a ceea ce avea să se întâmple şi necesitatea să ne pregătim”, a dezvăluit un fost oficial senior al administraţiei americane.

Burns a dezvăluit public că în urma conversaţiei telefonice nu a avut impresia că Putin luase o decizie irevocabilă să invadeze Ucraina, dar că probabil liderul rus era pe cale de a o face.

„De-a lungul anilor, am învăţat să nu subestimez niciodată determinarea neobosită a lui Putin, mai ales în privinţa Ucrainei”, a spus Burns într-un discurs la Universitatea Georgia Tech, notând că Putin nutreşte de mult timp convingerea că Ucraina nu este o ţară şi că ar trebui să arate respect faţă de Rusia.

Atunci când trupele ucrainene au izbutit să respingă şi chiar să forţeze retragerea forţelor ruse, Burns a invitat la precauţie: Putin nu acceptă uşor un eşec.

„A  mizat atât de mult pe pe alegerea pe care a făcut-o când a declanşat invazia încât cred că este convins acum că  forţând şi mai mult va reuşi să progreseze”, a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite