Puşcaşii marini se antrenează pe insulele japoneze pentru a răspunde provocării militare a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterul CV-22 Osprey. Infanteria SUA a efectuat exerciţii militare comune cu Japonia între 26 octombrie şi 5 noiembrie FOTO captură You Tube/Stars and Stripes
Elicopterul CV-22 Osprey. Infanteria SUA a efectuat exerciţii militare comune cu Japonia între 26 octombrie şi 5 noiembrie FOTO captură You Tube/Stars and Stripes

Infanteria marină a SUA îşi consolidează instruirea în Japonia ca parte a pregătirii pentru un conflict în insulele din Pacificul de Vest pentru a răspunde provocării militare din partea Chinei ai cărei sateliţi, capacităţi de război cibernetic şi inteligenţă artificială o face un adversar aproape egal SUA potrivit Pentagonului, relatează Wall Street Journal.

Puşcaşii marini americani se pregătesc pentru înfruntarea unui adversar mult mai numeros şi sofisticat decât extremiştii din Afghanistan şi Orientul Mijlociu asupra cărora infanteria şi-a concentrat operaţiunile în ultimii ani.

Într-o serie de exerciţii militare recente puşcaşii marini au simulat o misiune de evitare a detectării şi recapturare a unui port aflat în raza artileriei şi rachetelor inamice. Puşcaşii marini au coborât din două elicoptere Boeing CH-47 Chinook urmaţi de soldaţii japonezi care au venit în elicoptere V-22 Osprey (Forţele Aeriene ale SUA).

Exerciţiul a fost bazat pe centre de comandă şi unităţi de trupe restrânse şi dispersate, mai greu de localizat şi distrus, simularea fiind una din primele dirijate dintr-o reţea de comandă constând în trei vehicule blindate ce pot fi puse în funcţiune şi mutate în termeni de minute şi care emit mai puţine semnale detectabile.

„Încercăm să scăpăm de corturi, computere, pentru că, unu, sunt foarte staţionare şi doi, au o semnătură electromagnetică uriaşă”, spune locotenent-colonelul Neil Berry, comandantul batalionului al treilea al Regimentului 8 al Infanteriei din Camp Lejeune (Jacksonville, Carolina de Nord).

Beijingul spune că ascensiunea sa militară are scopuri paşnice, dar a numit exerciţiile anterioare comune în Japonia provocări. China nu a comentat seria recentă de antrenamente militare.

„Nu cred că China are vreo intenţie de a ocupa insulele. Cum ar putea China să se dezvolte? Nicidecum prin aventurism militar”, apreciază Zhu Feng, un doctorand în studii internaţionale şi de securitate la Universitatea Nanjing din China.

Dakota Wood, un cercetător senior la think-tankul Fundaţia Heritage din Washington e de părere că peisajul apărării a fost transformat fundamental de dezvoltarea de către China a unor arme avansate precum rachete de hiper-viteză, sisteme de drone şi roboţi.

„Toate aceste lucruri sunt dramatic diferite decât provocările pe care armata SUA a trebuit să le gestioneze în ultimele trei decenii”, a explicat acesta.

SUA şi aliaţii au motive de îngrijorare privind posibile provocări vizând „primul lanţ insular”, un teritoriu întins de la arhipelagul japonez trecând prin Taiwan şi Filipine până la Marea Chinei de Sud. Vase ale pazei de coastă înarmate chineze au navigat în apropiere de un mic grup de insule controlate de Japonia din cadrul acestui lanţ de peste 1.100 de ori în 2020, cea mai mare frecvenţă anuală de la declanşarea disputelor teritoriale, în 2012.

În baza unui tratat de securitate cu Japonia, SUA este angajată să apere Japonia într-un eventual conflict.

Taiwanul şi-a crescut bugetul militar după suprimarea chineză a mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Beijingul a efectuat exerciţii militare în apropierea insulei autonome.

Puşcaşii marini vor fi coordonaţi mai îndeaproape cu marina SUA şi vor avea un rol mai important în conflictele maritime.

În cadrul exerciţiilor din octombrie şi noiembrie (bianuale-n.red) cu Flota a 7-ea a Marinei americane, cu baza în Japonia, puşcaşii marini şi soldaţii japonezi au simulat capturarea a două insule în apropiere de Okinawa (sudul Japoniei). Ei au exersat instalarea de lansatoare de rachete de artilerie mobile utilizate pentru a doborî nave inamice.

Generalul de brigadă Kyle Ellison, comandantul adjunct al Third Marine Expeditionary Force ce operează din Okinawa a declarat că infanteria americană a experimentat moduri de a interveni pe o arie de luptă întinsă cu unităţi de trupe dispersate în coordonare cu Marina. Exerciţiile au fost desfăşurate în comun cu Brigada Amfibie de desfăşurare rapidă, un corp de infanterie japonez creat în 2018.

„E ceva complex ce necesită exersare. Facem exerciţii zilnice”, a spus acesta.

Exerciţiul anual de simulare computerizată condus în comun de Japonia şi SUA în luna decembrie a inclus muncă de coordonare a centrelor de comandă şi control ale infanteriei marine care ar acţiona în mai multe puncte în cadrul unui conflict.

Împărţirea în unităţi restrânse şi independente are scopul de a le face mai dificil de identificat şi distrus, însă liderii militari admit că acestea sunt în acelaşi timp şi mai vulnerabile - pentru că se află în raza de acţiune a sistemelor de armament chineze.

China are una din cele mai mari arsenale de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune din lume şi îşi construieşte propria infanterie marină.

Săptămâna trecută, Senatul american a ratificat un proiect de lege care include peste 2 miliarde de dolari finanţare pentru operaţiunile militare şi iniţiativele strategice menite să contracareze China.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite