„Psihologii torturii“, care au dezvoltat programul de interogare al CIA-ului, sunt puşi sub judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Mitchell (stânga) şi Bruce Jessen (dreapta) FOTO presstv
James Mitchell (stânga) şi Bruce Jessen (dreapta) FOTO presstv

James Mitchell şi Bruce Jessen, doi psihologi care au ajutat CIA-ul la conceperea programului de interogare în urma atacului de la 11 septembrie, urmează să fie judecaţi în septembrie. Aceştia sunt acuzaţi de promovarea folosirii unor metode de tortură precum simularea înecului (n.red. waterboarding), înfometarea şi înlănţuirea prizonierilor în poziţii de stres pentru corp, relatează AFP.

Judecătorii federali din Washington au hotărât luni începerea unui proces, în numele a trei foşti deţinuţi, dintre care unul a murit într-o închisoare CIA din cauza interogatoriului. Judecătorii au respins idea unei posibile înţelegeri şi a unei audieri complete a cazului.

Procesul, iniţiat de Uniunea Americană a Libertăţilor Civile (ACLU), va reprezenta primul proces împotriva programului de tortură.

Guvernul a respins eforturi anterioare, motivând necesitatea de a proteja informaţii sensibile.

În acest dosar sunt vizaţi psihologii James Mitchell şi Bruce Jessen, recrutaţi de CIA în 2002, în vederea dezvoltării şi punerii în aplicare a unor interogatorii asupra suspecţilor capturaţi în Afganistan şi alte locuri, bănuiţi că ar avea legături teroriste.

Cei doi au primit câte 80 de milioane de dolari pentru munca lor, care a inclus şi un ajutor în interogarea lui Khalid Sheikh Mohammed, considerat „creierul” din spatele acaturilor de la 11 septembrie şi a lui Abu Zubaydah, un alt oficial de rang înalt al grupării Al-Qaeda.

ACLU susţine că Jessen şi Mitchell se fac vinovaţi şi că au profitat financiar de pe urma torturii ilegale ale tanzanianului Suleiman Abdullah Salim, a libianului Mohammed Ahmed Ben Soud şi a afganului Gul Rahman.

Primii doi au fost eliberaţi mai târziu, după ani de încarcerare, însă Rahman a murit de hipotermie într-o celulă a unei închisori CIA, în noiembrie 2002, după două săptămâni de „tortură brutală”, potrivit ACLU.

„Aceasta este o zi istorică pentru clienţii noştri şi toţi cei care au fost torturaţi şi caută să li se facă dreptate”, a declarat într-un comunicat de presă avocatul ACLU, Dror Ladin.

„Hotărârea tribunalului înseamnă că, pentru prima oară, cei responsabili de programul brutal şi ilegal de tortură al CIA vor avea de înfruntat responsabilitatea juridică a ceea ce au făcut. Clienţii noştri au aşteptat mult timp să li se facă dreptate”.

Tribunalul a respins argumentul psihologilor potrivit căruia ei nu au fost responsabili de toate activităţile de interogare ale CIA-ului şi că nu au avut nimic de-a face cu interogarea celor doi bărbaţi.

Aceştia au mai adăugat că nu sunt responsabili de anumite decizii specifice de a folosi aşa numitele „tehnici de interogare imbănătăţite” în cazurile celor trei bărbaţi, însă le-au oferit celor de la CIA o listă de metode din care să aleagă.

Mitchell şi Jessen au mai evocat un proces de după al Doilea Război Mondial, în care un tehnician, acuzat de implicare în furnizarea de gaz otrăvitor de tip Zyklon B în lagărele naziste de concentrare, a fost achitat de acuzaţiile de crimă în masă.

Ei au subliniat, de asemenea, că decizia de a folosi asemenea tehnici a fost luată de către CIA şi că a fost aprobată de către Departamentul Justiţiei. Din acest motiv, cei doi susţin că nu pot să fie traşi la răspundere.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite