Proteste SUA. Răspunsul lui Trump, tot mai contestat: şeful Poliţiei din Houston îi cere să tacă dacă nu are nimic de spus. Biden se distanţează în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desfăşurare de forţe în apropiere de Washington DC în contextul protestelor violente cauzate de moartea lui George Floyd FOTO EPA-EFE
Desfăşurare de forţe în apropiere de Washington DC în contextul protestelor violente cauzate de moartea lui George Floyd FOTO EPA-EFE

Donald Trump ameninţă cu mobilizarea armatei pe străzile oraşelor americane pentru a pune capăt protestelor violente. Şeful Poliţiei din Houston critică dur acest mod de gestionare a situaţiei.

GALERIE FOTO

În calitate de comandant suprem, preşedintele Donald Trump a plasat în alertă 1.600 de militari la Washington, capitala Statelor Unite. El a declarat că este dispus să facă acelaşi lucru în toate oraşele în care autorităţile locale eşuează în a „pune stăpânire pe străzi”.

Şeful Poliţiei din Houston nu apreciază deloc răspunsul lui Trump împotriva violenţelor. „Dacă nu aveţi nimic constructiv de spus, ţineţi-vă gura închisă, pentru că puneţi în pericol bărbaţi şi femei”, a declarat el. „Este vorba de a câştiga inimile şi spiritele”, a adăugat poliţistul.

Zeci de mii de persoane au manifestat la Houston, în Texas, în semn de omagiu faţă de George Floyd şi au cerut dreptate în cazul morţii acestui bărbat de culoare care a fost asfixiat în timpul unei arestări, lunea trecută, la Minneapolis, în Minnesota.

Printre manifestanţi s-au aflat mai mulţi membri ai familiei lui George Floyd şi aproximativ 50 de cowboy de culoare.

Trecând prin faţa magazinelor protejate cu panouri de lemn, mulţimea a scandat „Nu pot respira”, cuvintele pronunţate de Floyd în timp ce gâtul său se afla sub genunchiul unui poliţist.

Arborând o pancartă cu mesajul „Trump nemernicul”, Brandon Anderson a declarat pentru AFP că a venit la manifestaţie pentru că refuză să fie împuşcat într-o zi.

El este unul dintre cei aproape două treimi dintre americani care dezaprobă modul în care Trump gestionează tulburările civile curente din Statele Unite.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat luni şi marţi, aproximativ 64% dintre americani susţin „persoanele care se află în stradă la manifestaţii”, iar 27% nu. Restul de 9% preferă să nu se pronunţă.

De asemenea, peste 55% dintre respondenţi declară că dezapobă modul în care Trump gestionează situaţia. 40% îl dezaprobă „în mod ferm” pe preşedintele american. Doar o treime dintre cei chestionaţi îl susţin pe liderul de la Casa Albă, cu şase la sută mai puţin decât cota sa de popularitate.

Rezultatul acestei anchete subliniază riscurile cu care se confruntă Donald Trump cu cinci luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în care-l înfruntă pe democratul Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama.

O anchetă distinctă Reuters/Ipsos arată că avansul lui Joe Biden faţă de Donald Trump în vederea alegerilor din 3 noiembrie a crescut cu zece puncte procentuale, cea mai mare diferenţă dintre cei doi de când fostul vicepreşedinte a devenit, la începutul lui aprilie, singurul candidat la obţinerea învestiturii democrate la fotoliul de la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite