Gestul devenit simbol al protestelor din SUA: momentul impresionant care i-a făcut pe poliţişti să lăcrimeze VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cory Palka, comandantul Departamentului de Poliţie din Los Angeles, îngenunchind alături de activişti Black Lives Matter  FOTO EPA-EFE
Cory Palka, comandantul Departamentului de Poliţie din Los Angeles, îngenunchind alături de activişti Black Lives Matter  FOTO EPA-EFE

Sute de medici şi cadre medicale au participat marţi la New York la un protest „Black Lives Matter” după moartea lui George Floyd. Cadrele medicale care s-au adunat în Times Square, scena unor mari violenţe cu câteva zile în urmă, au îngenuncheat unii lângă alţii şi au ridicat un pumn în semn de susţinere.

Îngenuncherea a devenit un gest tot mai răspândit în cursul protestelor faţă de moartea lui George Floyd, un afro-american care şi-a dat ultima suflare în timpul unei arestări brutale. Realizat iniţial de manifestanţi paşnici şi promovat şi de Joe Biden, candidat la alegerile prezidenţiale americane din toamna acestui an, acest gest inspiră acum poliţia americană şi se transformă într-un simbol al aspiraţiei către dreptate.

George Floyd, un şomer afro-american, a murit asfixiat lunea trecută, la Minneapolis (Minnesota), sub genunchiul unui poliţist alb. Această dramă a stârnit indignare şi a reaprins furia faţă de poliţia americană, acuzată că recurge mai repede la forţă împotriva suspecţilor de culoare decât împotriva celor albi.

În mijlocul violenţei şi haosului din marja protestelor, un gest a dat prilej de raţiune şi detensionare. Totul a început acum aproape patru ani.

La 26 august 2016, jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick a îngenuncheat în timpul intonării imnului american înaintea unui meci pentru a denunţa violenţa poliţiei şi rasismul. Gestul l-a adus în prim-planul mişcării Black Lives Matter („Viaţa negrilor contează”) şi a rămas în memoria multor activişti pentru egalitate în faţa legii şi împotriva discriminării rasiale.

Colin Kaepernick

San Francisco, 26 august 2016: Colin Kaepernick, Eli Harold (stâga) şi Eric Reid (dreapta) îngenunchind în timpul intonării imnului Statelor Unite FOTO EPA-EFE

După vizionarea filmuleţului cu decesul lui George Floyd, baschetbalistul LeBron James a publicat pe Instagram un colaj cu două îngenuncheri executate din motive total opuse: cea a lui Kaepernick şi cea a poliţistului Derek Chauvin, arestat între timp. „Iată de ce”, a comentat starul NBA.

Oamenii revoltaţi de sfârşitul lui Floyd au recurs la gestul lui Kaepernick pentru a-şi exprima sentimentele, iar unii poliţişti americani au procedat la fel pentru a arăta că sunt alături de ei.

Unul dintre cele mai impresionante momente de fraternizare între poliţie şi protestatari s-a întâmplat luni, la Fayetteville, un oraş de circa 200.000 de locuitori din Carolina de Nord. În momentul apropierii unei coloane de manifestanţi, poliţiştii aflaţi în cordon au îngenuncheat în faţa mulţimii. Manifestanţii s-au oprit şi au îngenuncheat la rândul lor. Apoi cele două tabere şi-au dat mâna şi s-au îmbrăţişat. Potrivit unor martori la scenă, unii poliţişti au lăcrimat în timp ce stăteau în genunchi (video mai jos).

„Într-o demonstraţie de înţelegere a durerii care există în comunitatea şi în naţiunea noastră în ceea ce priveşte egalitatea, #FayPD a îngenuncheat pentru a arăta că şi noi ne dorim să se facă dreptate pentru toată lumea. Ne angajăm să ascultăm şi să-i tratăm pe toţi cu demnitate şi respect”, a explicat gestul oamenilor săi Departamentul de Poliţie din Fayetteville.

Imagine indisponibilă

Poliţişti din Bronx (New York) îngenunchid în stradă

Pentru a arăta că există umanitate şi în rândul forţelor de ordine, unii şerifi s-au solidarizat pur şi simplu cu protestatarii. La Camden, în New Jersey, un oraş cu 95% din populaţie de culoare sau hispanică, şeful poliţiei locale, Joseph Wysocki, a participat la manifestaţia locală şi a ţinut un banner împreună cu activişti. La Flint, în Michigan, manifestanţii s-au dus revoltaţi către comisariatul oraşului, puternic păzit. Când s-au trezit faţă în faţă, cele două părţi au dialogat, iar şeriful Chris Swanson a renunţat la cască şi la baston şi s-a alăturat mulţimii.

„Sunt momente care vor rămâne în istorie şi vor fi predate generaţiilor viitoare”, a comentat o participantă la scena din Fayetteville.

Membri ai Garzii Nationale ingenunchind in fata unor protestari in California FOTO EPA-EFE

Membri ai Gărzii Nationale îngenunchind în faţa unor protestari din California FOTO EPA-EFE

Îngenuncherea a trecut Atlanticul, fiind realizată de jucătorii echipei de fotbal FC Liverpool, dar şi la manifestaţiile de solidaritate cu protestatarii paşnici din Statele Unite organizate la Berlin, Londra şi Paris.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite