Proteste în Rusia. Statele Unite denunţă „metodele brutale” utilizate de poliţie împotriva manifestanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatar arestat sâmbătă în Rusia FOTO Profimedia/ Tass
Protestatar arestat sâmbătă în Rusia FOTO Profimedia/ Tass

Statele Unite au condamnat felul în care autorităţile ruse au acţionat împotriva protestatarilor care au ieşit în stradă sâmbătă, denunţând utilizarea unor „metode brutale”.

La apelul opozantului Aleksei Navalnîi, zeci de mii de ruşi au manifestat sâmbătă în întreaga Rusie. Poliţia rusă a intervenit în forţă, arestând peste 2.500 de persoane, vizând inclusiv copii şi femei în vârstă. Ciocniri între participanţii la proteste şi forţele de ordine s-au înregistrat în mai multe mari oraşe, inclusiv la Moscova, unde manifestanţii au răspuns cu bulgări de zăpadă la loviturile de bastoane aplicate de poliţişti.

Statele Unite şi-au exprimat dezaprobarea asupra felului în care s-au comportat autorităţile ruse, care, pe lângă reprimarea manifestaţiilor, au făcut presiuni asupra reţelelor sociale, mai ales asupra TikTok, pentru eliminarea conţinuturilor difuzate de către protestatari.

„Statele Unite condamnă cu fermitate utilizarea unor metode brutale împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor în acest weekend în oraşe din Rusia”, a reacţionat, printr-un comunicat, noul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, potrivit AFP.

Potrivit ONG-ul OVD-Info, peste 2.500 de manifestanţi au fost arestaţi sâmbătă în Rusia. Statele Unite au cerut eliberarea lor imediată, aşa cum solicitase anterior şi Uniunea Europeană.

„Îndemnăm autorităţile ruse să îi elibereze pe toţi cei care au fost arestaţi pentru exercitarea drepturilor lor fundamentale şi să îl elibereze imediat şi necondiţionat pe Aleksei Navalnîi”, se arată în comunicat.

Statele Unite condamnă de asemenea restricţiile impuse societăţii civile ruse de către regimul Putin.

„Încercările constante de a reprima dreptul ruşilor la întruniri paşnice şi de a reprima libertatea de exprimare, arestarea opozantului Aleksei Navalnîi, precum şi reprimarea protestelor care au urmat sunt indicii îngrijorătoare ale noilor restricţii impuse societăţii civile şi libertăţilor fundamentale”, a spus Ned Price.

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a denunţat, la rândul său, „arestările masive” şi „folosirea disproporţionată a forţei” în cursul manifestaţiilor desfăşurate sâmbătă în Rusia. UE ia în calcul să impună noi sancţiuni împotriva regimului Putin. „Vom discuta luni despre viitoarele etape cu miniştrii afacerilor externe din UE”, a scris Borrell pe Twitter.

Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze sâmbătă în întreaga ţară faţă de „bandiţii aflaţi la putere”.

Principalele manifestaţii au avut loc sâmbătă la Moscova şi Sankt Petersburg, la fiecare participând aproximativ 20.000 de manifestanţi. La Yakutsk, sute de oameni au protestat la -53 de grade Celsius.

Opozantul rus a fost arestat acum o săptămână la punctul pentru controlul paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din 22 august anul trecut în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. O anchetă jurnalistică internaţională arată că Navalnîi a fost vizat de o echipă specială a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Aflat în arest preventiv până cel puţin la 15 februarie, principalul adversar politic al lui Putin este acum în aşteptarea mai multor proceduri judiciare. El denunţă toate dosarele deschise împotriva sa, afirmând că sunt fabricate în scopuri politice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite