Protestatarii au confiscat o zonă liberă de poliţie din jurul sediului abandonat din Seattle. Mulţimea are şi o listă de cerinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zonă autonomă liberă de poliţie la Seattle FOTO captură Insider
Zonă autonomă liberă de poliţie la Seattle FOTO captură Insider

Protestarii din Seattle şi-au adjudecat de luni o arie rezidenţială din jurul sediului poliţiei, pe care au declarat-o „Zonă autonomă Capitol Hill”(CHAZ), după două săptămâni de încleştări violente cu forţele de ordine. De atunci sute de oameni s-au adunat aici pentru a ţine discursuri, a viziona documentare pe teme de inegalitate rasială, a încinge grătare şi a dormi.

Pe modelul unor acţiuni similare ale minorităţilor etnice care au instituit în oraş centre comunitare, protestatarii cer desfiinţarea secţiei de poliţie, interzicerea folosirii forţei de orice fel pe durata protestelor, eliminarea centrelor de detenţie pentru infractorii minori, redeschideri ale cazurilor de brutalitate a poliţiei, rejudecări ale proceselor persoanelor de culoare care au primit condamnări cu executare cu juriu al comunităţii de culoare şi reparaţii pentru victimele brutalităţii poliţiei.

Aceştia au întocmit un document care reprezintă vocile comunităţii de culoare adresat municipalităţii oraşului şi redactat după „9 zile de proteste paşnice” asupra cărora poliţia din Seattle a intervenit violent. Ei au cerut măsuri economice, sociale, culturale şi educaţionale, între care colegiu gratuit, îndepărtarea monumentelor dedicate figurilor confederaţiei şi revenirea la vechiul statut al zonei, confiscată de rezidenţi înstăriţi.

Ei propun sisteme civile antiinfracţionale şi eliminarea pensiilor poliţiştilor secţiei de Est. 

Pe un banner, lângă sediul poliţiei, se poate citi: „Acest spaţiu este acum proprietatea locuitorilor din Seattle”.

„Deşi am eliberat Capitol Hill în numele locuitorilor din Seattle, nu trebuie să uităm că stăm pe un pământ odată furat de la poporul Duwamish (amerindian), primii oameni stabiliţi în Seattle, al căror frate John T. Williams, din tribul Nuu-chah-nulth, a fost ucis de poliţia din Seattle acum 10 zece ani”, se arată în document. 

Secţia de poliţie a departamentului de Est din Seattle a fost abandonată după ce iniţial a fost baricadată şi încleştări violente au izbucnit între protestatari şi forţele de ordine. De atunci în zonă este relativ linişte, deşi manifestanţii încalcă interdicţia de purtare a armelor pe străzi şi îşi fac propriile reguli de acces şi utilizare zonei declarată liberă de poliţie. Există aici punct de prim-ajutor, locuri unde se distribuie mâncare gratuită şi spaţii pentru fumat. 

Aleşii republicani au descris situaţia în termeni de alarmă („nu faceţi greşeala de a lăsa comunităţile pe mâinile mulţimii”), semnalând că Seattle a devenit capitala ocupaţiei Antifa sau comentând sarcastic: „Împăratul Muştelor în centrul Seattle. Ce ar putea merge prost?”

Donald Trump a reacţionat pe Twitter spunând că oraşul Seattle, din statul Washington, a încăput pe mâinile „teroriştilor domestici” şi că guvernatorul Jay Inslee a ajuns obiectul batjocurii protestatarilor. 

Acesta din urmă i-a răspuns tot pe Twitter: „Un om complet incapabil să guverneze ar trebui să nu se bage în treburile interne ale statului Washington”.

Primarul oraşului Seattle, Jenny Durkan, i-a replicat în aceiaşi termeni: „Lasă-ne să fim în siguranţă. Întoarce-te în buncărul tău”.  

În ultimele două săptămâni, aria din jurul secţiei de poliţie s-a transformat în câmp de luptă, astfel că  guvernatorul a mobilizat Garda Naţională, iar primarul a impus interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii. Protestatarii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi alte proiectile în forţele de ordine, au fost incendiate maşini şi au avut loc vandalizări. În cursul weekendului, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi grenade flash pentru dispersarea grupurilor de manifestanţi. Consiliul oraşului a criticat tacticile agresive ale poliţiei, astfel că luni primarul a dispus înlăturarea baricadelor din apropierea secţiei de poliţiei şi blindarea geamurilor.

Protestatarii au ocupat mai multe secţiunii ale Capitol Hill, o zonă rezidenţială bogată. Presa locală descrie o atmosferă de festival, cu recitaluri de poezie, discursuri, muzică şi documentare. Sunt puse la dispoziţie gratuit apă minerală, gustări, loţiuni solare şi dezinfectant. Protestatarii spun că nu există un lider, însă voluntari înarmaţi au instituit puncte de control şi oferă acces pe baza cărţii de identitate.

Reprezentanţii poliţiei au transmis că intenţionează să redeschidă secţia, dar că nu există un termen stabilit în acest sens. La o conferinţă de presă de miercuri, asistentul şefului de poliţie din Seattle a precizat că sediul a fost abandonat pentru a preveni distrugerea sau chiar incendierea lui, iar rezidenţii se simţeau intimidaţi de prezenţa baricadelor. 

Însă şefa poliţiei a avut un mesaj dur pentru ofiţerii care au părăsit sediul, întrucât gestul este unul ofensator pentru ei şi comunitate. Totodată, a ţinut să dezmintă relatările din presă că proprietarii şi cetăţenii din zonă au fost intimidaţi de protestatari. Aceasta a precizat şi că poliţia răspunde întârziat la apeluri privind infracţiuni precum atacuri, jafuri sau violuri, de la între 5 şi 18 minute, de regulă, la o oră, or asta înseamnă practic că nu are cum să intervină.

Reacţia lui Trump 

„Radicalul guvernator de stânga Jay Inslee şi primarul oraşului Seattle sunt batjocoriţi şi jucaţi la un nivel pe care măreaţa noastră ţară nu l-a mai întâlnit. Luaţi-vă oraşul înapoi ACUM. Dacă nu o faceţi, o fac eu pentru voi. Ăsta nu e un joc. Aceşti anarhişti oribili trebuie opriţi imediat. Mişcaţi-vă repede!

Primarul Seattle Jenny Durkan a replicat joi, într-o conferinţă de presă, ameninţării preşedintelui american: 

„Nu avem nevoie de nimeni, nici măcar de preşedinte, care să ne dezbine şi mai tare, să amplifice atmosfera de neîncredere şi să dezinformeze. Ameninţarea de a invada Seattle, de a stârni animozitate şi incita la violenţe nu e doar inoportună, dar este şi ilegală”.

Oamenii au dreptul să protesteze conform Primului Amendament şi să ceară „egalitate autentică” pentru comunităţile de culoare, iar asta nu e terorism, ci „patriotism”. Aceasta a subliniat că trimiterea soldaţilor în Seattle este o acţiune neconstituţională şi că se va asigura că nu se va întâmpla asta.

„Vreau ca oamenii să ştie că nu există o ameninţare iminentă cu o invazie militară în Seattle”.

   

Ce a spus guvernatorul

Jay Inslee a admis că zona e neautorizată, dar că nu sunt incidente şi speră la o rezolvare paşnică.

„Ce nu vom permite sunt ameninţări cu violenţa militară asupra locuitorilor din Washington din partea Casei Albe. Armata SUA are rolul de a-i proteja pe americani, şi nu un preşedinte fragil şi nesigur”.

Ce spun protestatarii

Susţinătorii iniţiativei nu ştiu la ce să se aştepte în următoarele zile, în timp ce protestatarii implicaţi în organizare se gândesc la ce va urma şi vor să fie pregătiţi: „Nu ştim când va veni poliţia să reclame acest spaţiu”

Aceştia vor să stabilească aici un centru comunitar unde să fie desfăşurate programe educaţionale şi acţiuni de desescaladare a conflictelor.

„Vrem să ne luăm comunitatea înapoi astfel încât să trăim fără o prezenţă masivă a poliţiei pe străzi”, a spus unul dintre protestatari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite