Senatorul republican Tom Cotton a descris sclavia ca „un rău necesar”, într-o confruntare cu The New York Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul republican Tom Cotton FOTO EPA-EFE
Senatorul republican Tom Cotton FOTO EPA-EFE

Senatorul republican american Tom Cotton a stârnit noi controverse în SUA după descrierea sclaviei ca un „rău necesar” drept răspuns la o iniţiativă a publicaţiei New York Times de a pune sclavia în centrul programei şcolare din SUA.

În cadrul unui interviu publicat duminică de Arkansas Democrat-Gazette, Cotton, cel care recomanda intervenţia armatei în protestele faţă de brutalitatea poliţiei şi rasism, după moartea afro-americanului George Floyd, a spus: „Trebuie să studiem istoria sclaviei, rolul său, ca şi impactul asupra dezvoltării ţării noastre, pentru că altminteri nu ne punem înţelege propria ţară. Cum au spus şi părinţii fondatori, a fost acel rău necesar pe baza căruia a fost construită uniunea, dar uniunea a fost astfel concepută, cum a subliniat şi Lincoln, încât să pună sclavia pe panta extincţiei sale”.

Senatorul republican, considerat un potenţial candidat pentru alegerile din 2024, a făcut acest comentariu în contextul unei legi propuse de el şi intitulate „Salvarea istoriei americane” prin care vrea să interzică folosirea fondurilor federale pentru „Proiectul 1619”, o iniţiativă a New York Times de predare în şcolile americane a unei istorii regândite în jurul primelor nave de sclavi sosite pe pământ american, în 1619.

El a spus că premisa publicaţiei americane, conform căreia America are rădăcini rasiste, care nu pot fi vreodată ispăşite, este profund greşită istoric şi factual: „Ne-am străduit mereu să ne ridicăm la standardele acestei promisiuni (a principiului că toţi oamenii sunt creaţi egali -n.r); nicio ţară nu a făcut mai mult ca noi în atingerea ei”.

Proiectul 1619, lansat anul trecut la 400 de ani de la sosirea primelor vase de sclavi africani în America, pune consecinţele sclaviei şi contribuţiile afro-americanilor în centrul istoriei SUA.

Senatorul de Arkansas a ripostat pe Twitter cu privire la ceea ce el numeşte „fake news” după ce ziarele l-au citat descriind sclavia ca rău necesar.

„Am spus că părinţii fondatori au văzut sclavia ca pe un rău necesar”, a scris el pe Twitter.

Nikole Hannah-Jones, iniţiatoarea proiectului 1619, o jurnalistă câştigătoare a premiului Pulitzer, i-a replicat pe Twitter: „Ai spus, citez: Cum au spus şi părinţii fondatori, a fost răul necesar pe bazele căruia s-a construit Uniunea. Acel „cum” denotă aprobare”.

„Dacă sclavia- ereditară, generaţională, permanentă, bazată pe rasă, care presupune că este legal să violezi, torturezi şi vinde fiinţe umane pentru profit - ar fi un rău necesar, cum spune Tom Cotton, e greu să ne imaginăm ce nu poate fi legitim ca mijloace pentru atingerea unor scop”, a scris aceasta care a făcut referire la o programă şcolară în care copiilor negri li s-ar spune că sclavia a fost răul necesar care a permis apariţia celei mai „nobile” ţări din lume.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite