Profilul psihologic al lui Donald Trump în versiunea Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atitudinea şefului Casei Albe este analizată cu atenţie de specialiştii ruşi Foto: Getty Images
Atitudinea şefului Casei Albe este analizată cu atenţie de specialiştii ruşi Foto: Getty Images

Specialiştii ruşi încearcă să-l evalueze din punct de vedere psihologic pe noul şef al Casei Albe pentru ca preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, să ştie exact la ce să se aştepte când va negocia cu acesta.

Experţi din echipa liderului de la Kremlin şi diplomaţi ruşi retraşi din activitate au primit sarcina de a întocmi profilul psihologic al preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, o analiză care se bazează în special pe modul în care acesta a acţionat şi a reacţionat în ultimele două-trei luni.

Dosarul psihologic este pregătit pentru prima întâlnire care va avea loc între liderii Rusiei şi Statelor Unite, chiar dacă data acesteia nu a fost încă stabilită, scrie NBC News, care prezintă şi câteva concluzii preliminare ale raportului.

Astfel, potrivit unui consilier de la Kremlin, noul preşedinte american este „un om care îşi asumă riscuri, dar care poate fi naiv“.

Trump „nu înţelege în totalitate cine este domnul Putin - e un tip dur“, a declarat fostul viceministru rus de Externe Andrei Fedorov pentru NBC News.

„Trump nu trăieşte într-un sipet - trăieşte într-o mulţime. Ar trebui să-i asculte pe cei din jurul său, în special în domeniile în care este slab“, a adăugat Fedorov, care îl cunoaşte pe actualul lider de la Casa Albă din anul 2000.

Potrivit lui, la Kremlin se munceşte intens la un dosar pregătitor pentru întâlnirea Putin-Trump, „inclusiv la un document - de şapte pagini - care prezintă profilul psihologic al preşedintelui american, bazat în special pe ultimele două-trei luni“.

Dosarul este actualizat cu regularitate, a mai spus Fedorov, precizând, totodată, că există mulţi la Kremlin care consideră că Donald Trump tratează preşedinţia drept o afacere.  

Un demers mai puţin obişnuit

Deşi nu este nimic anormal ca un preşedinte sau un lider să fie foarte bine informat de către echipa sa înainte de a începe negocieri cu un rival, pregătirea unui dosar detaliat despre psihologia unui preşedinte american este un demers neobişnuit.

Andrei Fedorov şi analistul rus Serghei Markov, care are relaţii bune cu Kremlinul, afirmă că guvernul lui Putin este tot mai îngrijorat de bătăliile lui Trump de la Washington. 

Concret, există temeri că preşedintele nu va avea puterea politică de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, aşa cum a afirmat că şi-ar dori, şi nici să ridice unele dintre sancţiunile americane la adresa Moscovei. 

Deşi în campania electorală pentru prezidenţiale Trump a avut cuvinte de laudă la adresa lui Putin, la începutul acestei luni, liderul Casei Albe a declarat la Fox News că faptul că îl respectă pe Putin nu înseamnă şi că se va înţelege cu el. 

În plus, contextul actual este cât se poate de complicat. Relaţiile Casei Albe cu Kremlinul şi dedesubturile acestora sunt în centrul atenţiei după demisia lui Mike Flynn din funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională ca urmare a faptului că nu l-a informat corect pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la discuţiile pe care le-a avut în decembrie cu ambasadorul rus în SUA. 

Moscova, îngrijorată

Amestecul Rusiei în alegerile pentru Casa Albă rămâne şi el un subiect sensibil, iar crearea unei comisii care să investigheze această interferenţă a beneficiat de sprijin nu numai din partea democraţilor, ci şi a republicanilor.

„Trump nu poate veni la o întâlnire cu Putin ca un perdant - el trebuie să-şi rezolve întâi problemele interne“, a afirmat Fedorov. Tot el a spus că „bătălia constantă (a lui Trump) cu mass-media“ este îngrijorătoare. Kremlinul consideră atitudinea sa „un joc riscant“.

Apoi, la Moscova, mulţi cred că există există conservatori - atât în Congres, cât şi în armată - care încearcă să saboteze planul lui Trump de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia. 

Ba unii vorbesc şi despre o conspiraţie împotriva lui Trump. Markov a declarat la NBC că el crede că serviciile secrete ar vrea să-l înlăture pe preşedinte tocmai pentru că vrea o încălzire a relaţiilor cu Rusia. Iar Flynn a fost, în opinia lui Markov, o victimă a serviciilor americane de informaţii. 

Aşa că dacă la început Moscova a fost încântată de victoria lui Trump, acum lucrurile s-au schimbat, existând îndoieli că liderul Casei Albe ar avea capacitatea de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia.

Şeful Casei Albe, perceput drept „un copil“ 

Comportamentul actualului preşedintele al Statelor Unite a fost analizat de-a lungul timpului de mai mulţi psihologi, precum şi de cei care s-au ocupat de biografia sa.

Jurnalistul american de investigaţii David Cay Johnston, câştigător al premiului Pulitzer şi autor al unei biografii a lui Donald Trump, a afirmat că liderul de la Casa Albă este un un copil în vârstă de 12 ani captiv în trupul unui om în vârstă de 70 de ani, nota recent săptămânalul german „Der Spiegel“.

Un alt biograf al preşedintelui - Michael D’Antonio - a declarat că în toate discuţiile pe care le-a avut cu Trump a avut de-a face, de fapt, cu un copil. Cum este Donald Trump în viziunea lui D’Antonio? „Ca un băiat de şase ani care vine acasă de pe terenul de joacă şi abia aşteaptă să anunţe că a dat golul decisiv.“

Biograful a relatat şi ce i-a spus Trump despre el însuşi în 2014. „Când mă uit la mine în clasa întâi şi la mine acum, sunt, în mare, acelaşi.“ „Temperamentul nu e prea diferit“, a adăugat el. 

Unii psihologi spun că Donald Trump prezintă simptome tipice celor care suferă de narcisism, profesorul de psihologie Howard Gardner de la Universitatea Harvard şi psihologul clinician american Ben Michaelis fiind doar doi dintre aceştia. 

Experţii spun că narcisismului îi sunt asociate, printre altele, nevoia excesivă de atenţie, recunoaştere şi admiraţie, precum şi incapacitatea de a empatiza. Totodată, cei care suferă de această boală sunt deosebit de sensibili la critici.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite