„Profetul crizei“, Noriel Roubini, prevede tulburări civice pe plan intern şi atacuri cibernetice din exterior în timpul mandatului lui Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul economist Nouriel Roubini, supranumit profetul crizei pentru că a prevăzut criza din 2008, dar şi victoria lui Joe Biden în alegerile din noiembrie 2021, crede că primul mandat al preşedintelui democrat va fi umbrit de tulburări civice pe plan intern şi de atacuri cibernetice din exterior.

În vara lui 2020 declara în „Der Spiegel“ că Trump va pierde alegerile şi că îşi va chema simpatizanţii la arme. Ambele s-au adeverit. Acum el declară în acceaşi publicaţie că „vor fi şi alte revolte armate, în special ale naţionaliştilor albi, fie şi numai pentru a provoca stânga. Rusia şi China vor lansa atacuri cibernetice împotriva SUA şi vor disemina dezinformări. Aceste lucruri vor caracteriza următorii patru ani“ , suţine Roubini. „Biden trebuie să încerce să-i recâştige pe muncitorii albi. El va face tot posibilul pentru a crea locuri de muncă: va lansa mari programe de infrastructură, va presa pentru înverzirea economiei.

 Numai că eu mă tem că mulţi simpatizanţi ai lui Trump sunt atât de capsomani încât acestea nu vor ajuta prea mult. Fiindcă mişcarea de dreapta va deveni mai puternică. Republicanii, până şi moderaţii, îl vor ataca pe Biden oriunde pot. Ceea ce va duce la şi mai multă violenţă, la şi mai multe tulburări sociale“, este de părere economistul. El spune că statul trebuie să investească mai mult în 5G, inteligenţă artificială, robotică şi infrastructură. Biden trebuie să întocmească un plan unic naţional, similar cu ce a făcut China. „Obama, în mare parte, nu s-a implicat în politica economică, dar abordarea aceea nu mai funcţionează acum, mai cu seamă când China creşte atât de agresiv. Trebuie să existe totuşi un consens social în această privinţă, iar acest lucru va fi enorm de dificil. 

Şi ca să vezi rezultate vor trebui să treacă ani. Simpla cheltuire a banilor nu e suficientă. Există suficient spaţiu de manevră între politica economică laissez-faire şi protecţionismul lui Trump. Avem nevoie de o bază industrială mai puternică, în loc să continuăm să impunem taxe vamale importurilor. Ele nu fac altceva decât să-i afecteze pe consumatori, mai cu seamă pe cei cu venituri mici şi medii. Importăm inflaţie. Pe termen scurt avem nevoie de politici monetare extrem de laxe şi de programe de stimulare a economiei. Dar un lucru e clar: trebuie să ieşim din situaţia aceasta la un moment dat, altfel putem avea chiar şi stagflaţie, adică o creştere anemică plus inflaţie. Banca centrală va trebui să mărească din nou dobânzile, Statul va trebui să-şi restructureze bugetul, de exemplu prin impozite mai mari pentru bogaţi, pentru companii şi pentru bănci. Dar acest lucru e ceva pentru 2023 sau 2024“, subliniază Roubbini. 

Reţelele sociale, reglementate mai strict

El consideră că reţelele sociale ar trebui reglementate mai strict. „Big Tech au devenit mult prea puternici, dar problema nu e chiar atât de uşor de abordat. Legile antitrust, spre exemplu, sunt concepute pentru un monopol clasic al furnizorilor, care dictează preţurile bazându-se pe puterea conferită de veniturile lor. Pe baza lor erau scindate companiile petroliere sau de telecomunicaţii. Big Tech e altfel: serviciile lor nu costă nimic, dar ei exploatează datele utilizatorilor proprii. În cazul lor e necesar un alt fel de reglementare, mai strictă, dar nu să fie scindate companiile. Şi din punct de vedere politic există multe argumente împotriva scindării lor. China îşi foloseşte companiile digitale precum Alibaba sau Tencent pentru război cibernetic, astfel că SUA nu-şi pot divide forţa digitală. 

Big Tech ar trebui în schimb să devină parte a complexului industrie-securitate naţională [extindere a conceptului clasic de „complex militar-industrial” şi la aspectele non-militare ale securităţii naţionale)“, este de părere celebrul economist. Cât despre posibilitatea ca unele companii tehnologice americane să ajungă chiar să plece din ţară dacă democraţii vor mări impozitele, Roubini nu crede. „Bătălia pentru talente, de exemplu, încă se mai decide în SUA. Pentru Biden ar fi mai important să închidă lacunele din legislaţia fiscală care le permit marilor companii să plătească impozit în Irlanda, de exemplu, dar să producă în ţară“, spune „profetul crizeri“. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite